Reklam
Reklam

Peru’nun Şampiyonu CANiK

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ekim, 2023 12:24 tarihinde yayınlandı
0

Amerika kıtasında bulunan 21 farklı ülkeden toplamda 100’ün üzerinde profesyonel atıcının katıldığı ve binlerce kişinin yakından takip ettiği INCAS CUP (IPSC PERU), CANiK ana sponsorluğunda gerçekleşti. Turnuvada mücadele eden CANiK Takım Kaptanı Nils Jonasson yarışmayı birincilikle tamamlayarak uluslararası şampiyonluklarına bir yenisini daha ekledi.

Dünyanın önde gelen hafif ve orta kalibre silah üreticisi CANiK, sportif atış müsabakalarına dünya genelinde destek vermeye devam ediyor. 16-17 Eylül 2023 tarihleri arasında Peru’da gerçekleştirilen INCAS CUP’ta (IPSC PERU) ana sponsor olarak yer alan CANiK, dünyanın önde gelen sporcularını ağırladı. Başta Güney ve Kuzey Amerika kıtası olmak üzere dünyanın 21 farklı ülkesinden toplamda 100’ün üzerinde seçkin atıcının katıldığı ve binlerce kişinin yakından takip ettiği INCAS CUP’ta mücadele eden CANiK Takım Kaptanı Nils Jonasson, yarışmayı birincilikle tamamladı.

“Sportif atıcılığın gelişimine desteğimizi sürdürüyoruz”

CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “CANiK olarak, sportif atıcılığın ülkemizde ve dünyada gelişimine büyük önem veriyoruz, bu doğrultuda sporcularımızla bu spora destek olmaktan gurur duyuyoruz. Bu nedenle, Güney Amerika’nın önde gelen turnuvalarından birinde hem ana sponsor olarak yer almanın hem de şampiyon olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. CANiK olarak Peru gibi Güney Amerika’nın diğer ülkelerinde de projeler gerçekleştiriyor ve varlığımızı güçlendiriyoruz. Spor Atıcılık alanındaki turnuvalara olan desteğimizi sürdürerek, sadece ülkemizde değil aynı zamanda tüm dünyada sportif atıcılığın cazibesini daha da arttırmaya çalışacağız. Peru’nun ve bölgenin önemli yarışmalarından olan INCAS CUP sponsorluğumuz da stratejimizin bir parçasıdır. Canik Team Takım Kaptanımız Nils Jonasson’a elde ettiği başarılar için tebriklerimizi iletiyor, CANiK markamıza katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Küresel arenada ve dünya genelinde her kıtada gücümüzü ürünlerimiz ve atıcılarımız ile sergilemeye devam edeceğiz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Meyvelerin en büyük düşmanına Samsun’da savaş açıldı

meyvelerin en buyuk dusmanina samsunda savas acildi LA4t5gzX
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Dünyada meyvelere en çok zarar veren türlerin başında gelen Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında Samsun’da 110 çiftçiye bin 600 adet kitlesel tuzak dağıtıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, meyve yetiştiriciliğinde kalitenin artırılması ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla “Samsun İli Akdeniz Meyve Sineği Biyoteknik Mücadele Projesi” hayata geçirildi. Dünyada ve Türkiye’de meyve üretimine en büyük zararı veren etmenlerin başında gelen Akdeniz meyve sineği, meyvelerde çürümeye yol açarak ciddi ürün ve pazar kayıplarına neden oluyor. Hasat dönemine yakın yapılan kimyasal ilaçlamalar meyvelerde kalıntı riski oluştururken, bu durum insan sağlığını tehdit ettiği gibi ihraç edilen ürünlerin geri dönmesine de yol açıyor. Bu nedenle olumsuzlukların önüne geçmek, doğal dengeyi korumak ve tüketicilere kalıntısız gıda arz etmek amacıyla kimyasal mücadele yerine biyoteknik mücadelede gaza basıldı.

Yılbaşına kadar Atakum, Canik ve İlkadım ilçelerinde yürütülecek bu proje kapsamında, toplam 400 dekar şeftali üretim alanında kitlesel tuzaklama yöntemi uygulanacak. Projeden bölgedeki 110 üretici faydalanacak, zararlıyla etkin mücadele edilmesi amacıyla sahaya toplam bin 600 adet Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtıldı. Toplam bütçesi 352 bin TL olan ve yüzde 75’i Samsun Büyükşehir Belediyesi desteği, yüzde 25’i ise üretici katkısı ile finanse edilen bu çalışma sayesinde hem birim alandan elde edilen ürün miktarı artırılacak hem de kimyasal ilaç kullanımı alışkanlığı ve miktarı azaltılacak.

Yılmaz: “Kimyasal mücadele üründe kalıntı bırakıyor, ihracatı olumsuz etkiliyor”

Tuzak dağıtım töreninde konu hakkında açıklamalarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bitkisel üretimde hastalık ve zararlarla mücadele konusu oldukça önemli bir konu olup mücadele edilmediği takdirde üründe ciddi verim ve kalite kayıpları yaşanabilmektedir. Üretimde ciddi manada verim ve kalite kayıplarına neden olan bir zararlımız da Akdeniz meyve sineğidir. Akdeniz meyve sineği ile mücadele edilmediği takdirde meyvelerde çürüme olur ve ciddi anlamda verim ve kalite kaybı yaşanır. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede özellikle kimyasal mücadeleden ziyade biyoteknik mücadeleyi uygulamak istiyoruz ve öneriyoruz. Özellikle geç dönemde kimyasal uygulandığı zaman üründe kalıntıya sebebiyet verebilmekte. Bu da ihracatımızı olumsuz anlamda etkilemektedir. Üreticilerimizin verim ve gelir kaybı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla biz biyoteknik mücadeleyi kullanarak hem çevreyi, doğayı korumuş oluyoruz hem kalıntı problemini ortadan kaldırmış oluyoruz hem de daha sürdürülebilir bir üretim yapılmasına da imkan sağlamış oluyoruz” dedi.

Projeye destek veren Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Yıldız ise “Samsun’da tarımla ilgili, üretimle ilgili her noktada varız. Sağ olsun il müdürümüz bu konuda bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor. Her türlü konuyu oturup istişare edip projelendirdikten sonra uygulamaya geçiyoruz ve bu süreç içerisinde üretimdeki değişimi, çiftçilere olan faydayı, halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan da memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Öte yandan proje süreci boyunca il ve ilçe müdürlüklerinde görevli ziraat mühendisleri ve teknik personel sahada aktif olarak izleme faaliyetleri yürütecek, sürekli tarla ve işletme ziyaretleri gerçekleştirecek. Üreticilere tuzakların doğru kullanımı konusunda gerekli eğitimler verilecek. Bu biyoteknik mücadele atağı ile Samsun şeftalisinin kalitesi, güvenirliği ve pazar değerini artırmak, çevre ve insan sağlığı korunarak sürdürülebilir bir üretim modeli sağlamak amaçlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin