blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Eylül, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin”

Trabzon’da seyyar balıkçılıktan balık restoranı sahipliğine bir başarı öyküsü ortaya koyan Erşan Yılmaz, balıklarla yaptığı çeşitli yemekleri sosyal medyada paylaşmasıyla fenomen oldu. ’Balığı sevdiren adam’ olarak bilinen Bordo-mavi Balık Restoran’ın sahibi Erşan Yılmaz, çektiği balık pişirme videolarıyla kendine has bir akım oluştururken, bu sezon bol miktarda tezgâhlarda yer alan palamutun nasıl pişirileceği konusunda önerilerde bulundu.
Palamudun genelde Ekim ayı ortalarına doğru yağlandığını ve ızgarasının bu dönemlerde daha lezzetli olacağına dikkat çeken Yılmaz, şu sıralar ise en uygun pişirme şeklinin kızartma ve halk arasında “Ekşili” diye tabir edilen buğulaması olduğunu belirtti.

"Ekşili yöremize uygun bir yemek türü"
Palamudun ekşilisinin yöreye en uygun yemek şekli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu sene palamut önceki yıllara göre daha çok bol çıktı. İnşallah vatandaşlarımız bol bol tüketir fiyat olarak ta ekonomik. Genelde eskiler, ’Palamut ilk çıktığında yağlı olmaz’ diye tabir eder. Genelde kızartması bir süre sonra buğulama sebzeli olarak pişirilmesi öneriyoruz. Ekim aylarının ortalarına doğru palamut devam edip yağlandığı zaman ızgarası çok güzel olur. Belli büyüklüğü ulaştıktan sonra eskilden anne annelerimiz, baba annelerimiz yaptığı tuzlamalar yapılabilir. Ekşili yöremize uygun bir yemek türüdür. Hem ekonomik hem de doyurucu bir yemektir. Bir balık ile birlikte dört kişinin doyabileceği bir yemektir. Sebzeleri kullanarak çok az miktarda baharat, tereyağını harmanlayarak güzel bir yemek ortaya çıkıyor. Biraz da sulu bırakıyoruz ki ekmeği banmak için. Yöremizde çok sevilen bir yemektir. Palamudun gelende kızartmasını çok tercih eden var sebzelisini de. Ancak ekşilisi biraz daha ön planda” diye konuştu.

"Balık yemeyen çok kişiye balığı yedirdik"
Sosyal medyada balık pişirme ve temizleme şekillerini paylayan Yılmaz, “Sosyal medyada genelde sezonlara göre balıkların pişim şekilleri temizleme şekillerini içeren doğal videolar atıyorum. Dolayısıyla fazla sayıda takipçimin olmasına neden oluyor. Aklımıza geldiğince sezonlarda ’Hangi balık nasıl pişirilir nasıl sunulur?’ bu şekilde videolar paylaşıyoruz. Bu zamana kadar balık yemeyen çok kişiye ekip olarak balık yedirdik sevdirdik. Genelde denizden çıktığı gibi taze olarak sunumumuz, kendimize has bir pişirme şeklimiz olduğundan balığı sevdirdik. Yabancılar da geliyor yerli de geliyor şehir dışından çok gelenler de var. Palamut sezon başında kuru olduğu için genelde kızartma öneriyoruz. Kızartmada isteğe göre mısır unu isterseniz sade de kızartabilirsiniz. Belli bir zaman sonra yağlanacağı için bu defa kızartmayı önermiyoruz. Çünkü çok yağlı olduğundan sizi kesebilir. Sebzeli veya açık ateşte pişirme ya da ızgarayı öneriyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN İletişim Fakültesinin düzenlediği söyleşide Mert Uzunmehmet öğrencilerle buluştu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bağlantı Fakültesinin düzenlediği söyleşi aktifliği kapsamında, sinema yönetmeni Mert Uzunmehmet öğrencilerle bir ortaya gelerek yönettiği sinemalar ve sinema bölümü bağlamında tecrübelerini paylaştı.
1829’da taş kömürü bulmasıyla Zonguldak ve Türkiye’nin kalkınması sürecinde büyük kıymete sahip, bugün ise Zonguldak kenti ile özdeşleşmiş Uzun Mehmet’in altıncı jenerasyon torunu olan ünlü direktör Mert Uzunmehmet, BEUN İrtibat Fakültesinin düzenlediği söyleşi etkinliğinde öğrencilerle bir ortaya geldi.
Zonguldak Valiliği himayelerinde gerçekleştirilecek Jeopark Akademisi kapsamında ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi mesken sahipliğinde Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşi aktifliğine; Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, BEUN Bağlantı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çeştepe, Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdür Yardımcısı Arda Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
BEUN İletişim Fakültesi ile Fotoğraf ve Görüntü Topluluğu öğrencilerinin ağır iştirak gösterdiği söyleşi aktifliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren BEUN İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğba Akdal, Zonguldaklı sinema direktörü, senarist ve üretimci Mert Uzunmehmet’in dal deneyimleri ve sinema yapıtları üzerinden gerçekleştirilen söyleşinin İletişim Fakültesi öğrencileri açısından büyük bir değere sahip olduğunu belirtti. Doç. Dr. Akdal, Yönetmen Mert Uzunmehmet’in özgeçmişi üzerinden gerçekleştirdiği konuşmasında, direktörün bilhassa büyük gişe başarısı sağlayan endişe sinemalarından de hareketle öğrencilere aktarabileceği deneyimlerin, mezuniyet sonrasında kesime girecek öğrenciler için çok kıymetli olduğunu söz ederek söyleşinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen Zonguldak Valiliği’ne ve BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sundu.
Söyleşinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdür Yardımcısı Arda Yılmaz, Zonguldak’ın tarihi hoşluklarını ve eşsiz jeolojik ögelerini tanıtabilmek niyetiyle gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında genel bilgilendirmede bulunduktan sonra Zonguldak Valiliği himayesinde ve BEUN mesken sahipliğinde gerçekleştirilen söyleşi aktifliğinin öğrencilerin bölümle buluşması, kendilerine rehber edinebilecekleri deneyim transferleriyle bir ortaya gelebilmeleri için önemli olduğunu belirtti. Mert Uzunmehmet’in Çaycuma’da çekimlerini gerçekleştirdiği son sineması "Üç Harfliler: Fal"ın yakaladığı muvaffakiyetin Zonguldak için de büyük bir övünç kaynağı olduğunu kelamlarına ekleyen Yılmaz, aktifliğin düzenlenmesinde katkılarından ötürü Zonguldak Valiliğine, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e ve Bağlantı Fakültesi idaresine teşekkürlerini sundu.
Söyleşi kapsamında öğrencilerle kendi dal deneyimlerini paylaşan, birinci sinema çalışmalarından son tecrübelerine kadar yaşadığı zorlukları, mahzurları, muvaffakiyetleri samimi bir biçimde paylaşan direktör Mert Uzunmehmet, bilhassa mezuniyet sonrası öğrencilere yol gösterebilecek çeşitli transferlerde bulundu. Endişe sinemalarının Türk ve dünya sineması içinde artan hissesine dikkat çeken fakat bilhassa bu sinemaların geliştirilmesinde mahallî ögeler ile özgün anlatımı öne çıkarmanın gerekliliğine vurgu yapan Uzunmehmet, kendi sinemalarında de buna efor gösterdiğini, kendine mahsus bir lisan ile sinema sanatında var olabilmek için Zonguldak’ın da manevi açıdan ona büyük katkıda bulunduğunu aktardı. Öğrencilerin bilhassa kesim, sinema anlatısı, karşılaşılan zorluklar ve olası iş birliği projeleri üzerine sordukları soruları da cevaplayan Uzunmehmet, altıncı nesil torunu olduğu Uzun Mehmet ile ilgili bir biyografi sineması çekme hazırlığında olduğunu, bu film için de İletişim Fakültesi öğrencileriyle onların deneyimlerini, staj imkânlarını sağlayabilecek iş birliğine gitmekten büyük bir memnunluk duyacağını kelamlarına ekledi.
Yönetmen Mert Uzunmehmet ile gerçekleştirilen söyleşi aktifliği, Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu ve BEUN İrtibat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çeştepe’nin Mert Uzunmehmet’e teşekkür dokümanı takdiminde bulunmasının akabinde günün anısına binaen çekilen toplu fotoğrafla son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.