blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Eylül, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Palamutun avı azalıp avlanan palamutlar da irileştikçe fiyatı da arttı

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından denize açılan tekneler sezonun ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken, bu av bugünlerde düşüşü geçti. Balık av sezonu başında tanesi 40-50 liradan satılan palamutun tane fiyatı 120 liraya yükseldi. Fiyatın yükselmesinde avlanan palamutun irileşmesi ve büyükşehirlere sevkiyatının artması da etkili oldu.
Trabzon Balık Hali’nde sezonun ilk günleri tanesi 40-50 TL’ye satılan palamudun avının düşüşe geçmesiyle tane fiyatı 100-150 TL arasında değişiyor. Palamudun fiyatı yüksek olması Karadeniz’de avlanan balığın başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir gibi şehirlere gönderildiğinden de kaynaklandığı belirtildi.
Balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, avlanan balığın genelde İstanbul’a gönderildiğini belirterek “Avlanan balık Trabzon’da kalsa fiyatı 50-60 TL olur. Dışarı gittiği için oralarda daha pahalıya satılıyor. Genelde İstanbul’a gidiyor. İlk günler 400 gram palamutların fiyatları 50-60 TL iken şu anki palamutlar 850- 900 gram geliyor. Avı da biraz azaldı ilk günlerdeki gibi değil. Palamutların fiyatı 110, 120, 125 TL. Balığın boyutuna göre fiyatları değişiyor” dedi.
Palamudun azalan avıyla birlikte fiyatının yükseldiğini belirten balıkçı esnaflarından Emin Avcı, “İlk günler 50-60 TL’ye sattığımız palamutlar şimdi 125 TL tanesi. İlk günlere göre hem avı azaldı hem de fiyatı yukarı çıktı. Palamut göç balığı olması ve havların sıcak gitmesinden dolayı Rusya taraflarına doğru kaydı. Genelde palamutlar Rize açıklarında avlanıyor oradan bize geliyor. Palamut İstanbul’a çok gönderildiği için dolayısıyla ilimizde biraz azaldı diyebiliriz. Palamut ilk günkü avı bugünlerde neredeyse yarı yarıya düştü. Şu an fiyatlarımız 125-140 TL arasında ilk günkü fiyatlar yok artık. Palamut göç hayvanı her an gidebilir bol da olabilir. Avı şu anda azaldı” diye konuştu.
Karadeniz’de avlanan palamudun gelende İstanbul, Ankara, İzmir taraflarına gönderildiğini kaydeden balıkçı esnaflarından Çetin Kavzoğlu, “Avlanan balıklar genelde İstanbul, Ankara, İzmir taraflarına gidiyor. Buralara gelen balıklar zaten belli. Dolayısıyla Türkiye’nin her tarafına gidiyor. Son bir haftadan beri palamutlar büyümeye, kiloluk olmaya başladı. İlk zamanlar 40-50 TL idi ancak 400 gram geliyordu. Şu anda 900 gram, bir kilo geliyor. Fiyatlarımız 125-150 TL arasında değişiyor. Palamut göçmen bir balık olduğu için ne zaman ne olacağı belli olmaz. Ancak görüntü devam edecek gibi. Palamut büyüdükçe fiyatı artıyor” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
18 Ocak, 2026 15:04 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Karabük’te musluk suyu içilemiyor

Türkiye genelinde musluk suyunun içilebilir nitelikte olduğu iller açıklandı. Arıtma tesislerinden çıkan suyun kalite verileri esas alınarak hazırlanan 2026 değerlendirme raporunda Karabük yer almadı.

Arıtma tesislerinden çıkan suyun içme suyu kriterlerini karşıladığı illeri kapsayan ve toplam 30 ili içeren listede Karabük’ün bulunmaması, kentte şebeke suyunun doğrudan içilebilir standartlara ulaşamadığını ortaya koydu.

Açıklanan listeye göre musluk suyunun içilebildiği iller şu şekilde sıralandı:
Sakarya, Antalya, Ankara, Bursa, İzmir, İstanbul, Rize, Trabzon, Artvin, Kayseri, Nevşehir, Çankırı, Samsun, Konya, Eskişehir, Kocaeli, Tekirdağ, Isparta, Kahramanmaraş, Denizli, Balıkesir, Mersin, Giresun, Bolu, Çanakkale, Ordu, Zonguldak, Aydın, Muğla ve Edirne.

Listede yer alan illerde arıtma tesislerinden çıkan suyun, içme suyu standartlarını karşıladığı belirtilirken, Karabük’ün bu listenin dışında kalması dikkat çekti.

Kentte uzun süredir çok sayıda vatandaşın musluk suyunu içme amaçlı kullanmadığı, damacana ve hazır suya yöneldiği bilinirken, açıklanan verilerin bu durumu resmî olarak da ortaya koyduğu ifade ediliyor. Vatandaşlar ise içme suyunun bir lüks değil, temel bir kamu hizmeti olduğuna dikkat çekerek; Karabük’te şebeke suyunun neden içilebilir standartlara ulaşamadığı, hangi eksikliklerin bulunduğu ve sorunun ne zaman çözüleceği konusunda yetkililerden kamuoyuna açık ve net bir açıklama beklediklerini dile getiriyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin