Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Nisan, 2019 14:18 tarihinde yayınlandı
0

ÖZEL HAREKATÇILARIN BIÇAKLARI KARABÜK’TEN

O Karabük’ün tek bıçak İmalatçısı. Babadan öğrendiği mesleğini 20 yıldır yapan Ali Açıkgöz, tasarımdan başlayarak mesleğin tüm aşamalarını gazetemizle paylaştı. Zanaatını adeta konuşturan, mesleğini severek yapan Açıkgöz, “Zanaat önemli, artık bu meslekleri yapanlar kalmadı, çırak yetişmiyor. Eski zanaatlarımızı geleceğe taşıyamıyoruz” dedi

Türkiye’nin her yerinden sipariş aldığını belirten Ali Açıkgöz’ün özel tasarımları ise göz dolduruyor. Yurt savunmasında görev yapan Özel Harekatçıların bıçaklarını yapan Açıkgöz’ü özel koleksiyoncular, bürokratlar, kampçılar ise sıkı takipçisi

Günlük yaşamımızda her alanda kullandığımız bıçaklar, büyük emek ve çabadan sonra bizlere ulaşıyor. Karabük’te 20 yıldır bıçak imalatı işiyle uğraşan Ali Açıkgöz, babadan öğrendiği mesleğini geleceğe taşımaya çalışıyor.

Ulu Cami altından dükkanında tasarımdan başlayarak her aşamasını kendi yaparak ortaya muhteşem ürünler çıkartan Ali Açıkgöz, Türkiye’nin her yerinden sipariş alıyor. Babadan öğrendiği mesleğini daha da geliştiren ve imalata başlayan Açıkgöz’ün özel tasarlayıp yaptığı bıçaklar göz dolduruyor. Koleksiyonculara, kampçılara bıçak yapan Açıkgöz, özel harekatçılarımızın bıçaklarını da özenle yapıyor. Bürokratların hediye için kendini tercih ettiğini belirten Açıkgöz, “Bu mesleği babamdan öğrendim. 20 yıldır bu işle uğraşıyorum. 2016 yılından bu yana imalat yapıyorum. İmalatın her aşamasını kendim bizzat yapıyorum. Tasarım, taşlama, yüz aşımı, ışıl işlem, menevişleme ve polisaj aşamasına kadar kendim yapıyorum. Günde ortalama iki yada üç bıçak yapıyorum. Çünkü işlemi çok. Bir bıçağın maliyeti tasarıma göre değişiyor. 75 Liradan başlayıp bin TL’ye kadar bıçak var.” dedi

Başlıksız 17 kopya 2

ÇELİĞİ BAŞKA İLLERDEN ALIYORUM

Bıçak yapımında kulanılan çeliği Denizli ve İstanbul’dan aldığını belirten Açıkgöz “Karabük’te yok. Çünkü bıçak imalatında kullandığımız çelik farklı çelik. Karabük’te üretimi yok.” dedi

Mesleğini severek yaptığını belirten Açıkgöz “Zanaat kolda altın bilezik” ama bizler çırak bulmakta zorlanıyoruz. Geleneksel mesleklerimizi geleceğe taşıyamıyoruz. Gençlerimize tavsiyem zanaat öğrensinler. Ben ikinci kuşağım, oğlum üçüncü kuşak. O şu anda okuldan arta kalan zamanda benimle çalışıyor. Ama yarın Üniversite tahsili bitince belki tercih etmeyecek. Bu her meslekte böyle. yenileri yetişmiyor. Usta bulmak artık çok zor.” dedi

Mesleğini yaparken, güzel anılarda biriktiren Ali Açıkgöz bir anısını gazetemizle paylaştı: “Birgün bir vatandaş geldi, oğlu olmuş ve adını çok sevdiği Alparslan han’ın ismini koymuş. Bana Alparslan’ın kılıcından yapar mısın? dedi. Güzel bir tasarım ve uzun bir uğraştan sonra kılıcı yaptım. Teslim ettim.”

İngstaramdan açtığı hesapta çekilişler yapan Açıkgöz’ün ingstram takipçileri ise kampçılar. Yaptığı birbirinden güzel bıçakları ilerleyen süreçte sergilemeyi düşündüğünü belirten Açıkgöz “Çok özel tasarımlarım var. Çok özel bir arşivim var ve anılarım var, bunları paylaşmak için bir sergi açmayı düşünüyorum.” dedi

KILIFLARI DA KENDİ DİKİYOR

bıçakların kılıflarını kendi diken Açıkgöz “Kılıfları da kendim dikiyorum. Her şekil ve ebatta kılıf yaparak değişik sitilde dikiş atıyorum. İnşallah gücüm yettiği sürece mesleğimi yapmaya çalışacağım. Üretim berekettir, üreten sadece mesleğinin değil, toplumun zanaatkarıdır” dedi

Başlıksız 16 kopya 2

Bizi sosyal medyadan takip edin
ozel bireylerin gurur gunu ucXcmSBn
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Özel bireylerin gurur günü

Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen temsili askerlik uygulamasında 9 özel gereksinimli birey bir günlüğüne askerlik yaparak yemin etti.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında gerçekleştirilen programda özel gereksinimli bireyler sabah saatlerinde aileleriyle birlikte Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’na geldi. Büyük heyecan yaşayan temsili askerler, ilk olarak asker üniformalarını giydi.

Daha sonra asker tıraşı olan özel bireyler, jandarma personeli eşliğinde temel askerlik eğitimlerine katıldı. Eğitim alanında düzenlenen yürüyüş ve çeşitli uygulamalarda renkli görüntüler ortaya çıktı. Eğlenceli ve duygusal anların yaşandığı program kapsamında özel bireyler temsili olarak nöbet tuttu. Ardından yemek duası yapılarak aileleriyle birlikte öğle yemeği yenildi.

Programın devamında düzenlenen törende Türk bayrağına el basarak yemin eden temsili askerler, bir gün de olsa askerlik yapmanın gururunu yaşadı. Tören sonunda özel bireylere Gümüşhane Valisi Cevdet Atay, Jandarma Kıdemli Albay Bilal Sarıdoğan ve il protokolü tarafından temsili terhis belgeleri takdim edildi.

“Evladımızın asker olduğunu da gördük”

Askerliğin yeğeninin hep hayali olduğunu söyleyen Serpil Öz, “Yeğenim bugün çok güzel bir askerlik yaptı. Allah bu duyguyu herkese nasip etsin. Çok sevindi, biz de onun adına çok sevindik. Askeriyemize, jandarmamıza çok teşekkür ederiz, bu günlerini de gördük” dedi.

Oğlu İbrahim Öz ile gurur duyduğunu ifade eden Zeki Öz de, “Çok mutluyuz, oğlum çok merak ediyordu askerliği. Bu günleri gördüğümüz için çok gururluyuz. Bize bu günleri gösteren herkese çok teşekkür ederiz. Oğlumu asker kıyafetleri içerisinde görünce çok duygulandım” diye konuştu.

“Hayallerim gerçekleşti”

1 günlüğüne temsili askerlik yapan ve çok mutlu olduğunu belirten Jandarma Er İbrahim Öz, “Sabah buraya geldik tıraş olduk. Jandarmamıza her şey için teşekkür ederim. Çok beğendim, çok mutlu oldum. Nöbet de tuttum çok güzeldi, hayalim de gerçekleşti çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

51 yaşında askerlik hayalini gerçekleştiren Uğur Demirci ise “Bugün burada yemek yedim, eğitim yaptım, gezdim. Eskiden asker olma hayalim vardı gidemeyince üzüldüm ama şimdi gitsem güzel olurdu. Bugün askerlik yaptım mutluyum” dedi.

Oğlu Uğur Demirci’yi asker kıyafetleri içerisinde görünce duygulandığını aktaran Ali Kemal Demirci ise “Oğlum bugün askerlik yaptı, mutluyum, gururluyum. Allah devletimize zeval vermesin. Askerimize zeval vermesin. Günümüz güzel geçti. 1975 doğumlu 51-52 yaş grubuna girmiş. Onu asker kıyafetleri içerisinde görünce mutlu oldum, gururlandım” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin