blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Otomobillerde kış bakımı, büyük masrafların önüne geçiyor

SAMSUN (İHA) – Kış mevsimine kısa bir mühlet kala endüstride bakım sıraları oluşmaya başladı. Ustalar, kış bakımı yapılmayan araçlarda motor arızası yaşanabileceği ve bu arızaların tamiri için ise 150 bin TL’ye yakın masraf çıkabileceğini söyledi.
Binek arabalardaki büyük masrafların önüne geçmek sistemli bakımla mümkün olabiliyor. Uzmanlar, nizamlı bakım yapılan araçların daha az arızalandığını söz ederken, bakımsız kullanılan araçlarda ise büyük masraflar meydana gelebiliyor. Samsun’da endüstride oto tamiri işiyle uğraşan ustalar kış bakımının kıymetine değinerek, bakım yapılmayan araçlarda motor arızası yaşanabileceğine dikkat çekti.

"Motorun ömrünü uzatmak için kış bakımı şart"
Yıllardır endüstride oto tamir ve bakımı yapan usta Adem Bodur, "Kış bakımı çok değerli bir bahis. Aracın hem yakıt tüketimini hem de ömrünü tesirler. Motorun ömrünü uzatmak için de kış bakımı kaide. Bakımlı araçların kış bakımı kolay fakat bakımsız otomobillerin kış bakımları zahmetli. Bakımsız araçların motorlarında aşınma meydana gelebilir. Kış bakım masrafları araca nazaran değişse de 5-6 bin TL civarında yapılabilir. Bu bakım yapılmazsa çok büyük masraflar da ortaya çıkabilir. Bugün bir motor arızası 100-150 bin TL’ye kadar çıkabilir. Bir nevi kış bakımı yaptırılarak 140 bin TL teminat altına alınabilir" dedi.

"Yaz-kış araçların antifrizle kullanılması gerekiyor"
Antifrizin motor için çok kıymetli olduğunu ve yaz-kış demeden her mevsim kullanılmasının çok kıymetli olduğunu lisana getiren usta Murat Küçük ise, "Bakımsız araçlar motor arızasına kadar hasar alabilir. Hortum patlar, tekleme yapar ve birçok sorun meydana gelebilir. Şu anda biz 7-10 bin TL ortasında tam bakım yapıyoruz. Bir motor tamiri ise 100-150 bin TL ortasında değişiyor. Kışın kar lastiğinin kullanılmaması kaporta ziyanlarını meydana getiriyor. Yağ bakımı düzgün yapılmadıysa o da problem oluşturuyor. Antifriz kullanımı da çok kıymetli. Aracın aktarma irtibatlarında katiyetle pas olmaması gerekiyor. Radyatörde pas olmaması gerekiyor. Pas olursa ve antifriz kullanılmazsa radyatör patlayabilir. Yaz aylarında antifriz kullanmama üzere bir alışkanlık var. Büsbütün yanlış bir uygulama. Yaz-kış araçlarda antifriz katiyetle olmalı" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Aralık, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Yayalara uygulamalı trafik eğitimi

Bolu’da trafik polisleri, yaya kazalarının önüne geçmek amacıyla Cumhuriyet Caddesi’nde denetim ve bilgilendirme çalışması yaptı. Yaya geçidini kullanan vatandaşlara "sol-sağ-sol" kuralını hatırlatan ekipler, telefon ve kulaklık kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.
Bolu İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinde yayalara yönelik trafik güvenliği bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi. Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Karayolları Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında yaya kazalarının önlenmesi amacıyla çalışma başlattı.
Araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu Cumhuriyet Caddesi üzerindeki yaya geçidinde uygulama yapan ekipler, vatandaşlara geçiş kuralları hakkında bilgi verdi. Eğitimlerde, "sol-sağ-sol" kuralına dikkat edilmesi, araçlar tamamen durmadan yola çıkılmaması ve ani hareketlerden kaçınılması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca ekipler, karşıdan karşıya geçerken dikkat dağınıklığına neden olan cep telefonu ve kulaklık kullanımı konusunda da vatandaşları uyardı.
Uygulama kapsamında yayalara trafik kurallarını içeren broşürler dağıtıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin