Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde halk otobüsünde seyir halindeyken baygınlık geçiren 14 yaşındaki çocuk, sürücünün kapıyı açması sonucu yola düşerek ağır yaralandı. Aile sürücüden şikayetçi olurken tedavisi süren çocuğun kafatasında kırık tespit edildi.
Olay iki ay evvel ilçedeki bir halk otobüsünde yaşandı. T.Y. yönetimindeki 67 M 8509 plakalı halk otobüsüne binen 14 yaşındaki Osman Talha Taşkın, otobüs Meydanbaşı mevkisine geldiğinde baygınlık geçirdi. Güvenlik kamerasına yansıyan manzaralarda aracın torpido kısmına yığılan çocuğun durumundan şüphelenen şoför evvel otobüsü durdurdu.
Aracın ön kapısını açan şoför, Taşkın’a bakmak istedi. Taşkın ise kapının açılmasıyla birlikte yola düştü. Şoförün ve otobüstekilerin birinci müdahalesini yaptığı Taşkın, olay yerine gelen sıhhat takımlarınca Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kafatasında kırık tespit edilen Taşkın, tedavisinin akabinde taburcu oldu.
Taşkın’ın tedavileri devam ederken ailesinin şoför T.Y.’den şikayetçi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.


Otobüste baygınlık geçiren çocuk, kapı açılınca yola düştü
Tünelde üretilen istiridye mantarının ilk hasadı gerçekleştirildi
Artvin’de yıllardır kullanılmayan Oruçlu Tüneli, istiridye mantarı üretim tesisine dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı. Tesiste ilk hasat gerçekleştirilirken, yıllık mantar üretim kapasitesinin 360 tona ulaşması hedefleniyor.
Artvin merkeze bağlı Zeytinlik Köyü’nde bulunan ve Deriner Barajı’nın yapımı sırasında yol güzergahının değiştirilmesiyle kullanım dışı kalan Oruçlu Tüneli, mantar üretimi için yeniden düzenlendi. Teknik nedenlerle 2019 yılında tamamen kapatılan tünel, sahip olduğu doğal sıcaklık ve nem dengesi sayesinde istiridye mantarı üretim merkezi haline getirildi.
Tesisin ilk hasat programına Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Boz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Katip Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Başkonak, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Levent Çetinkaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Neşat Ulutaş, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Programda bilgi veren Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Ali Fuat Beyaz, tesisin tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle birlikte yıllık yaklaşık 196 ton istiridye mantarı üretiminin hedeflendiğini söyledi.
İlk hasadı yerinde gerçekleştiren Artvin Valisi Dr. Turan Ergün ise tesisin kent tarımı açısından önemli bir yatırım olduğunu belirterek “Artvin’de seralarda yıllık yaklaşık 150-160 ton civarında olan mantar üretimi, buranın sadece 150 metrelik kısmının tam kapasiteye girmesiyle yıllık 190 ton daha artacak. Böylece kent genelinde toplamda 300-360 ton civarında bir mantar üretme kapasitesine ulaşmış oluyoruz” dedi.
Tünelin üreticilere önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Ergün, “Bu tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte ilimizde seralarda yıllık yaklaşık 150-160 ton civarında olan mantar üretimine ilave olarak yalnızca bu alanın 150 metrelik bölümünden yılda yaklaşık 190 ton üretim sağlanacak. Böylece Artvin’in toplam mantar üretim kapasitesi 300 ila 360 ton seviyelerine ulaşacak. Tünelde üretim yapmanın en önemli avantajlarından biri enerji maliyetlerini büyük ölçüde düşürmesidir. Seralarda kışın ısıtma, yazın ise soğutma için ciddi elektrik harcanırken, tünelde sıcaklık yıl boyunca sabit kaldığı için üreticiler yaklaşık yüzde 80 oranında elektrik tasarrufu sağlayabiliyor. Bu da maliyetlerin önemli ölçüde azalması anlamına geliyor. Ayrıca üreticilerimizin mantar kompostunu da kendilerinin üretebilecek olması ayrı bir avantaj. Hedefimiz, ilerleyen süreçte tünelin tamamını üretime açarak bu yüksek katma değerli ürünü Artvin tarımının önemli bir parçası haline getirmektir” ifadelerini kullandı.
Katılımcılar daha sonra kompost üretim, paketleme ve kurutma alanları ve tesisin çalışma sistemi hakkında bilgi aldı. Program, ilk hasadın gerçekleştirilmesi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

