Berkay Doğan tarafından
28 Şubat, 2025 15:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Osmanlı’dan Günümüze Ramazan Gelenekleri Değişime Uğradı

Osmanlı döneminde Ramazan ayı, ibadetle birlikte sosyal yardımlaşma, dayanışma ve eğlenceyle iç içe geçen bir zaman dilimi olarak yaşanıyordu. Günümüzde Ramazan’ın ruhu korunmaya devam etse de, şehirleşme, teknolojik gelişmeler ve sosyal hayatın değişmesiyle birlikte gelenekler de değişim geçirdi.

Çocuklara küçük hediyeler
Osmanlı'da çocukları oruca teşvik etmek ve Ramazan coşkusunu hissettirmek amacıyla küçük hediyeler verilirdi. Günümüzde bu gelenek bazı ailelerde sürdürülüyor.

Ramazan’ı aydınlatan mahyalar
Osmanlı’da camilere asılan ışıklı yazılar, Ramazan’ın gelişini müjdeliyordu. Büyük camilerde bu gelenek günümüzde de devam ettirilerek Ramazan yaşatılıyor.

Diş kirası geleneği
Ramazan'da iftar sofralarına katılan misafirlere sadece yemek ikram edilmez, aynı zamanda "diş kirası" adı altında hediyeler de sunulurdu. Günümüzde bu gelenek büyük oranda unutulsa da bazı bölgelerde hala yaşatılıyor.

Osmanlı’da iftar sofraları
Osmanlı’da zengin sofralar kurulurken, misafirlere çeşitli ikramlar sunulurdu. Günümüzde ise bu geleneğin yerini hayır kurumları ve vakıfların kurduğu iftar çadırları aldı.

Top atışıyla vakit belirleme
Osmanlı döneminde iftar ve sahur vakitlerini duyurmak amacıyla belirli noktalardan top atışı yapılırdı. Günümüzde bu uygulama çoğunlukla sembolik olarak devam ettirilse de, teknolojinin gelişmesiyle ezan ve dijital uygulamalar vakit belirlemede daha çok tercih ediliyor.

Ramazan ayı, zaman içinde değişen gelenekleriyle birlikte toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği güçlendiren özel bir dönem olmaya devam ediyor.

blank
Mustafa Akgün tarafından
10 Nisan, 2025 13:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

260 Metrekarelik Sahra Hastanesi Kuruldu

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, olası afetlere karşı hazırlıklarını sürdürüyor. UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ekiplerinin özverili çalışmalarıyla afet anlarında hızlı müdahale sağlayacak kapasitede bir sahra hastanesi kuruldu. 54 metrekarelik şişme çadır dahil olmak üzere toplam 6 üniteden oluşan ve 260 metrekare kapalı alana sahip sahra hastanesi, aynı anda 70 hastaya sağlık hizmeti verebilecek donanıma sahip.

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara yaptığı açıklamada, “Geçmişte Van, Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş depremleri başta olmak üzere, afet ve acil durumlarda büyük özveriyle çalışan UMKE personelimize teşekkür ediyorum” dedi.

Dr. Kara, Karabük’te afetlere karşı hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, “140 personelimiz, sahra hastanesi çadırlarımız, 3 UMKE aracı, 1 UMKE lojistik aracı, 1 UMKE Acil Müdahale Ünitesi Aracı ve güçlü ekipmanlarımızla 7/24 göreve hazırız” ifadelerini kullandı. Kara; bu çalışmalar kapsamında Sağlık Bakanlığı’na, Karabük Valisi Sayın Mustafa Yavuz’a, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Dr. Ali Keskinkılıç’a ve tüm destekçilere teşekkürlerini iletti.

Karabük İl Sağlık Müdürü Kara, Karabük'ün her türlü  kötü senaryoya hazırlıklı olduğunu belirterek,  "Bu hazırlıklarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. UMKE ekiplerimizin başarılı çalışmaları sayesinde afetlere karşı etkin ve hızlı bir müdahale gücüne sahibiz. Karabük İl Sağlık Müdürlüğü olarak güçlü bir müdahale anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.