Berkay Doğan tarafından
28 Şubat, 2025 15:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Osmanlı’dan Günümüze Ramazan Gelenekleri Değişime Uğradı

Çocuklara küçük hediyeler
Osmanlı'da çocukları oruca teşvik etmek ve Ramazan coşkusunu hissettirmek amacıyla küçük hediyeler verilirdi. Günümüzde bu gelenek bazı ailelerde sürdürülüyor.

Ramazan’ı aydınlatan mahyalar
Osmanlı’da camilere asılan ışıklı yazılar, Ramazan’ın gelişini müjdeliyordu. Büyük camilerde bu gelenek günümüzde de devam ettirilerek Ramazan yaşatılıyor.

Diş kirası geleneği
Ramazan'da iftar sofralarına katılan misafirlere sadece yemek ikram edilmez, aynı zamanda "diş kirası" adı altında hediyeler de sunulurdu. Günümüzde bu gelenek büyük oranda unutulsa da bazı bölgelerde hala yaşatılıyor.

Osmanlı’da iftar sofraları
Osmanlı’da zengin sofralar kurulurken, misafirlere çeşitli ikramlar sunulurdu. Günümüzde ise bu geleneğin yerini hayır kurumları ve vakıfların kurduğu iftar çadırları aldı.

Top atışıyla vakit belirleme
Osmanlı döneminde iftar ve sahur vakitlerini duyurmak amacıyla belirli noktalardan top atışı yapılırdı. Günümüzde bu uygulama çoğunlukla sembolik olarak devam ettirilse de, teknolojinin gelişmesiyle ezan ve dijital uygulamalar vakit belirlemede daha çok tercih ediliyor.

Ramazan ayı, zaman içinde değişen gelenekleriyle birlikte toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği güçlendiren özel bir dönem olmaya devam ediyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
04 Mart, 2025 11:03 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Vali Mustafa Yavuz ve Eşi Huzurevinde İftara Katıldı

Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen programda, Vali Yavuz ve eşi huzurevi sakinleriyle sohbet ederek onların taleplerini dinledi. Birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemine vurgu yapılan iftar buluşmasında sıcak ve samimi anlar yaşandı.

İftar sonrası konuşan Vali Yavuz, büyüklerin tecrübelerinin toplum için önemli bir değer taşıdığını belirterek, “Ramazan ayı, paylaşmanın ve gönülleri birleştirmenin en güzel vesilesidir. Bu anlamlı akşamda sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Programa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Bilgiç ve eşi Nurhan Bilgiç de katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.