Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Mart, 2022 09:33 tarihinde yayınlandı
0

Osmanlı kenti Safranbolu’nun cadde ve sokakları kadınlara emanet

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve tarihi evleriyle ünlü olan Safranbolu ilçesinde cadde ve sokaklar artık kadınlara emanet ediliyor.
Safranbolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde 2021 yılı Nisan ayında part time çalışmaya başlayan kadınlar çevreden gelen olumlu tepkiler üzerine kadro almaya hak kazandı. Osmanlı mimarisini yaşatan konak, han ve hamamları ile açık hava müzesi olan tarihi ilçede görevlendirilen kadın temizlikçiler cadde ve sokakları kendi evleri gibi temizleyip evlerine ekmek götürüyor. Türkiye’deki korunması gereken yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının 1125’ini barındıran Safranbolu’nun cadde ve sokakları artık temizlik konusunda uzman olan kadınlara emanet ediliyor.
İHA muhabirine konuşan Müberra Şerife Yurdakul, geçtiğimiz yıl Nisan ayında part time olarak işe başladıklarını belirterek, “6 ay sonra bizi kadroya aldılar. Burada Belediye Başkanımız Elif Hanıma da teşekkürlerimi sunarım. Eski Çarşı’da başladık, buradan devam ediyorum. Tarihi bir doku, bu doku bize emanet. Bu yaptığım işten kesinlikle gurur duyuyorum. Diğer insanlarında bu tarihi dokuya karşı daha çok duyarlı olmalarını tavsiye ederim. Milyonlarca turist geliyor. Her geldiklerinde hummalı bir çalışma içerisinde oluyoruz. Turistlere kötü bir izlenim bırakmamak için daha çok çalışıyoruz” dedi.
Vatandaşların ve esnafların kendilerine olan tepkilerin olumlu olduğundan bahseden Yurdakul, “Onların da vesilesi var bizim kadroya alınmamızda. Onlar olumlu tepki gösterdiler, kadroya alınmamız konusunda. Eski Çarşıdaki izlenimleri çok güzel diye” ifadelerini kullandı.
Kadınların elinin değmediği alanın kalmadığını aktaran Yurdakul, “Biz bunu burada göstermiş olduk. Sokaklara da bir kadın eli değdi” diye konuştu.
İşe severek başvurduğunu ifade eden evli ve 2 çocuk annesi Hatice Kürz, “Çok gururlandığım bir iş. Daha önce çalışmadım ama bu iş beni hiç zorlamadı. Ufak tefek zorlukları var ama her işin üstesinden gelebilecek kadınlarız. Kadınların da bu yönde kendileri ile gurur duymalarını istiyorum. Her işin zorluğunu atlatabileceklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kürz, vatandaşlardan çevre konusunda duyarlı ve dikkatli olmalarını istediklerini belirtti.
Kadın elinin sokağa değmesiyle birlikte çevreden güzel tepkiler aldıklarını dile getiren 32 yaşındaki Dilek Eren Atıcı, iş sayesinde aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kbu ogrencilerinden mimari tasarimda basari 81brQZS6
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Haziran, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
0 0

KBÜ öğrencilerinden mimari tasarımda başarı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mimarlık Bölümü öğrencilerinin hazırladığı proje, Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen Fatih Stadı Alanı Tasarımı Fikir Yarışması’nda ödüle layık görüldü.

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, Fatih Stadı ve çevresine yönelik hazırladıkları projeyle Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen Fatih Stadı Alanı Tasarımı Fikir Yarışması’nda ödül kazandı.

2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında, Dr. Öğr. Üyesi Damlanur İlipınar yürütücülüğünde gerçekleştirilen Kentsel Tasarım Stüdyosu dersi kapsamında hazırlanan proje, jüri değerlendirmesi sonucunda ödül aldı.

Ödül alan proje ekibinde Mimarlık Bölümü öğrencileri Derya Topal, Filiz Çoruhlu, Ilgın Işık Kalaycıoğlu, İlknur Özdem ve Zeynep Alpgül yer aldı. Öğrenciler, Fatih Stadı ve yakın çevresine yönelik geliştirdikleri tasarım önerileriyle jüri tarafından başarılı bulundu.

Yarışmanın jüri başkanlığını mimar Melike Altınışık yürüttü. Jüri üyeleri arasında Prof. Dr. Fatma Cânâ Bilsel, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Murat Tabanlıoğlu, Semra Uygur, Kutlu İnanç Bal ve Dr. Öğr. Üyesi Oktan Nalbantoğlu yer aldı.

Mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı alanlarında çalışmalar yürüten akademisyen ve profesyonellerden oluşan jüri tarafından değerlendirilen proje, yarışmanın öğrenci kategorisinde ödül almaya hak kazandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin