UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve tarihi evleriyle ünlü olan Safranbolu ilçesinde cadde ve sokaklar artık kadınlara emanet ediliyor.
Safranbolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde 2021 yılı Nisan ayında part time çalışmaya başlayan kadınlar çevreden gelen olumlu tepkiler üzerine kadro almaya hak kazandı. Osmanlı mimarisini yaşatan konak, han ve hamamları ile açık hava müzesi olan tarihi ilçede görevlendirilen kadın temizlikçiler cadde ve sokakları kendi evleri gibi temizleyip evlerine ekmek götürüyor. Türkiye’deki korunması gereken yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının 1125’ini barındıran Safranbolu’nun cadde ve sokakları artık temizlik konusunda uzman olan kadınlara emanet ediliyor.
İHA muhabirine konuşan Müberra Şerife Yurdakul, geçtiğimiz yıl Nisan ayında part time olarak işe başladıklarını belirterek, “6 ay sonra bizi kadroya aldılar. Burada Belediye Başkanımız Elif Hanıma da teşekkürlerimi sunarım. Eski Çarşı’da başladık, buradan devam ediyorum. Tarihi bir doku, bu doku bize emanet. Bu yaptığım işten kesinlikle gurur duyuyorum. Diğer insanlarında bu tarihi dokuya karşı daha çok duyarlı olmalarını tavsiye ederim. Milyonlarca turist geliyor. Her geldiklerinde hummalı bir çalışma içerisinde oluyoruz. Turistlere kötü bir izlenim bırakmamak için daha çok çalışıyoruz” dedi.
Vatandaşların ve esnafların kendilerine olan tepkilerin olumlu olduğundan bahseden Yurdakul, “Onların da vesilesi var bizim kadroya alınmamızda. Onlar olumlu tepki gösterdiler, kadroya alınmamız konusunda. Eski Çarşıdaki izlenimleri çok güzel diye” ifadelerini kullandı.
Kadınların elinin değmediği alanın kalmadığını aktaran Yurdakul, “Biz bunu burada göstermiş olduk. Sokaklara da bir kadın eli değdi” diye konuştu.
İşe severek başvurduğunu ifade eden evli ve 2 çocuk annesi Hatice Kürz, “Çok gururlandığım bir iş. Daha önce çalışmadım ama bu iş beni hiç zorlamadı. Ufak tefek zorlukları var ama her işin üstesinden gelebilecek kadınlarız. Kadınların da bu yönde kendileri ile gurur duymalarını istiyorum. Her işin zorluğunu atlatabileceklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kürz, vatandaşlardan çevre konusunda duyarlı ve dikkatli olmalarını istediklerini belirtti.
Kadın elinin sokağa değmesiyle birlikte çevreden güzel tepkiler aldıklarını dile getiren 32 yaşındaki Dilek Eren Atıcı, iş sayesinde aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi.


Osmanlı kenti Safranbolu’nun cadde ve sokakları kadınlara emanet
Rektör Özölçer, Hafızlık İcazet Merasimi’nde genç hafızların sevincine ortak oldu
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer; Zonguldak Valiliği, Zonguldak İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle Uzun Mehmet Camisinde düzenlenen “Hafızlık İcazet Merasimi”ne katıldı.
Uzun Mehmet Camisinde gerçekleştirilen programa; Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, Reîsülkurrâ Mustafa Demirkan, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak İl Müftüsü İbrahim Halil Demir, il protokolü, hafızlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 15 bin kişinin hafızlık belgesi aldığını belirterek, Kur’an-ı Kerim’i ezberleyen gençlerin dinî ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir görev üstlendiklerini ifade etti.
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ise hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencileri, onları yetiştiren hocaları ve ailelerini tebrik ederek hafızlığın milletimizin manevî hayatındaki önemine dikkat çekti.
Zonguldak İl Müftüsü İbrahim Halil Demir de hafızlık eğitim faaliyetlerinin kent genelinde artarak devam ettiğini belirterek, bir gün önce 42 kız öğrencinin, program günü ise 35 erkek öğrencinin hafızlık icazeti almaya hak kazandığını ifade etti.
Genç hafızlardan Kur’an ziyafeti
Protokol konuşmalarının ardından hafız öğrenciler tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetleri gerçekleştirildi. Katılımcıların huşu içerisinde takip ettiği programda, Reîsülkurrâ Mustafa Demirkan tarafından yapılan dua sonrasında hafızlık eğitimlerini başarıyla tamamlayan 35 öğrenciye icazet belgeleri ve çeşitli hediyeler takdim edildi.
Rektör Özölçer: “Hafızlarımız, milletimizin manevi istikbalinin en güçlü teminatıdır”
Program hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, şu ifadeleri dile getirdi:
“Kur’an-ı Kerim’i gönüllerine ve zihinlerine nakşederek hafızlık gibi müstesna bir mertebeye ulaşan evlatlarımızın sevincine ortak olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hafızlık, yalnızca güçlü bir hafızaya sahip olmak değil; aynı zamanda sabrın, azmin, disiplinin ve güzel ahlakın hayatın merkezine yerleştirilmesidir. Kur’an ile yetişen nesiller, milletimizin manevî hayatının en kıymetli hazineleridir.
Bugün icazet alan genç hafızlarımızın gelecekte hangi mesleği icra ederlerse etsinler; dürüstlüğü, merhameti, adaleti ve hikmeti hayatlarının rehberi edineceklerine yürekten inanıyorum. Bu anlamlı başarıda emeği bulunan kıymetli hocalarımızı, büyük fedakârlık gösteren ailelerimizi ve hafızlık eğitimine katkı sunan tüm kurumlarımızı gönülden tebrik ediyorum. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in muhafazası için gayret gösteren her bir hocamız ve öğrencimiz, milletimizin geleceğine yapılmış en kıymetli yatırımlardan biridir. Rabbim hafızlarımızın ilmini, irfanını ve hizmetlerini daim eylesin.”
Manevi atmosferiyle büyük beğeni topladı
Yoğun katılımla gerçekleştirilen Hafızlık İcazet Merasimi, icazet belgelerinin takdimi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarının ardından sona erdi.


