Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Oruç Reis Araştırma Gemisi Somali yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında Somali kara ve açık deniz blokları alanında imzaladığı mutabakat zaptı çerçevesinde Oruç Reis Araştırma Gemisi 7 ay boyunca Somali’de görev yapacak.
Geçen Mart ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı Arasında Somali kara ve açık deniz blokları alanında mutabakat zaptı imzalandı.
Mutabakat zaptı kapsamında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Somali’de denizde her biri yaklaşık 5’er bin kilometrekarelik alanı temsil eden 3 ruhsat sahasında sismik veri toplama çalışması icra edecek. Bu kapsamda yaklaşık 7 aylık bir çalışmanın devam etmesi ön görülüyor. Bu kapsamda Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Filyos Limanı’nda hazırlıkları tamamlanan geminin Filyos’tan yola çıkarak İstanbul’a ulaşması bekleniyor.
Çalışmalara Zağanos Paşa Destek gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi refakat edecek. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı iki adet firkateyn de çalışmalara eşlik edecek. Çalışmalarının bitmesine müteakip verilen talimatlar doğrultusunda Türkiye’ye dönecek.
Toplanan veriler Ankara TPAO Veri İşlem Müdürlüğü’nde işlenecek ve değerlendirilecek. Değerlendirmeler olumlu olursa sondaj aşamasına geçilecek.

Türk mühendisler tarafından Türkiye’de inşa edildi
87 metre uzunluğundaki Oruç Reis Araştırma Gemisi, 23 metre genişliğinde, 34 metre yüksekliğinde sahip. Gemi, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışma yapma amacıyla özel olarak tasarlandı. Gemi, Türk mühendisleri tarafından dizayn edilip Türkiye’de inşa edildi.
Tamamen yerli ve milli bir gemi olan Oruç Reis Araştırma Gemisi doğal kaynakların aranmasında, kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında, doğal afetlerin araştırılmasında (deprem, tsunami, iklim değişikliği gibi) deniz ve okyanus alanlarındaki yapısal unsurların belirlenmesi amaçlı yer bilim çalışmalarında çok yönlü olarak kullanılıyor.

Gemi adamı mürettebatı Türk personelden oluşuyor
Oruç Reis Gemisinde, gemi adamı mürettebatı olarak tamamen Türk personel çalışıyor. Sismik ve sörvey bölümlerinde ise, yine çoğunluk Türk personel ile beraber, tamamının Türk personel olması için personel yetiştirme ve eğitim çalışmaları sürdürülüyor.
2017 yılında çalışmalarına başlayan Oruç Reis Araştırma Gemisi Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) uhdesinde Akdeniz ve Marmara bölgesinde, 2022 yılından itibaren ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) uhdesinde Akdeniz ve Karadeniz’de (özellikle Sakarya Gaz Sahasında) toplamda 23 bin kilometrekarenin üzerinde 2 ve 3 boyutlu sismik çalışma yaparak veri topladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
29 Ocak, 2026 12:56 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Çocuklar sömestr tatilini Keltepe’de doyasıya yaşadı

Karabük Hasan Doğan Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğünde devletin şefkatiyle büyüyen çocuklar, sömestr tatilini Keltepe Kayak Merkezi’nin bembeyaz atmosferinde geçirdi.

Karla kaplı pistlerde eğlenceli anlar yaşayan çocuklar, tatil boyunca neşe, kahkaha ve unutulmaz anılar biriktirdi.

Kayak ve çeşitli kış etkinlikleriyle dolu geçen tatilde çocukların gözlerindeki mutluluk ve yüzlerindeki tebessüm dikkat çekti. Ortaya çıkan bu güzel tablo, çocukların sosyal, psikolojik ve duygusal gelişimlerinde böylesi etkinliklerin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Yetkililer, çocukların mutlu anılarla büyümesinin ve hayata umutla tutunmasının en büyük sorumlulukları olduğunu vurgulayarak, bu tür sosyal ve kültürel faaliyetlerin artarak devam edeceğini ifade etti. “Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz” anlayışıyla gerçekleştirilen etkinlik, hem çocukların hem de emeği geçenlerin yüzünü güldürdü.

Bizi sosyal medyadan takip edin