Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
05 Eylül, 2024 00:30
blank
İhlas Haber A.

Orta Karadeniz’in coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81’e ulaştı

Orta Karadeniz’in coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81’e ulaştı
A+ A-

Orta Karadeniz Bölgesi’nde (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat) coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 81’e ulaştı.
Orta Karadeniz Bölgesi’nde coğrafi işaret tesciline sahip ürünlerin önemli bir bölümü gastronomi ile ilişkilendirilebiliyor. İlk üçte sırasıyla "yemekler ve çorbalar", "fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar" ile "işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar" ürün grupları bulunuyor. Diğer ürünler ise “halılar, kilimler ve dokumalar dışında kalan el sanatı ürünleri”, “dokumalar”, “çikolata, şekerleme ve türevi ürünler”, “halılar ve kilimler”, “işlenmiş işlenmemiş et ürünleri, “bal”, “peynir” gibi ürün gruplarında yer alıyor. Başta Tokat ili olmak üzere Bölge gastronomi açısından önemli bir potansiyeli barındırıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu zenginliğini mutfak kültürüne fazlasıyla yansıtmış olan Tokat, geçen yıl UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesine gastronomi alanında dâhil oldu.

Anadoludakiler yaşatılıyor
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA); Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürüttüğü proje ve desteklerle Bölgenin yerel değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasına, yaşatılmasına, doğru tekniklerle gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık ederken Teknik Destek Programı kapsamında da yerel paydaşlarıyla iş birlikleri geliştirerek, yöresel ürünlere coğrafi işaret tescili kazandırma çalışmalarını destekliyor.
Coğrafi işaret tescilli ürünlerin sayısının artırılması, bu ürünlerin önemli pazar değerine sahip olması ayrıca kırsal kalkınmaya aracılık eden kalkınma aracı olarak değerlendirilmesi bakımından da önem taşıyor.

Amasya’dan 24 ürün coğrafi işaret tescilli
Amasya ayva gallesi, Amasya baklalı dolması, Amasya beji mermeri, Amasya cevizli ballı baklavası, Amasya etli çiçek bamyası yemeği, Amasya kaypağı/Amasya piruhisi, Amasya keşkeği, Amasya kirazı, Amasya misket elması, Amasya patlıcan pehli, Amasya semaveri, Amasya sıkma tarhanası, Amasya toyga çorbası, Amasya unutma beni tatlısı, Amasya yanuç, Amasya yağlısı, Amasya çiçek bamyası, Amasya çöreği, burmalı Amasya çöreği, Gediksaray dokuması, Merzifon keşkeği, Suluova soğanı ile Yassıçal çuha dokumasının tesciline sahip Amasya ilinde son olarak 5 Ağustos 2024 tarihinde Merzifon dokumasının coğrafi işaret tescili alındı.
Amasya’nın; Amasya gömbesi, Amasya sakala çarpan çorbası, Amasya çatal çorbası, Amasya çatal çorbası, Amasya şehzade kebabı, tırtıl baklava ve ziyaret sini çöreğinden oluşan 7 ürünü için daha coğrafi işaret tescil başvurusu bulunuyor.

Alaca çılbır yemeği ve Alaca hingali tescili ile Çorum’da 19 ürün coğrafi işaret tescilli
Çorum ili kalitesi ve özgünlüğü Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edilen 19 adet coğrafi işaret tescilli ürüne sahip. Şehre ait Alaca borana yemeği, Alaca camili kilimi, Alaca cızlağı, Alaca mor soğanı/Alaca moru, Alaca yanıç böreği, Alaca yarma aşı, Kargı tulum peyniri, Oğuzlar cevizi, Çorum kuru mantısı, Çorum leblebisi, Çorum yırtma yemeği, İskilip dolması, İskilip Ramazan keşkeği, İskilip sirke salatası, İskilip tokmaklı kağnı, İskilip turşusu, İskilip çileği ve son olarak Alaca Belediye Başkanlığı tarafından tescil başvuru çalışmaları yürütülen "Alaca çılbır yemeği" ve "Alaca hingali" coğrafi işaret tescili aldı. Ürünlerin coğrafi işaret tescil belgeleri 24 Ağustos’ta, Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak tarafından Alaca Kaymakamı Engin Tok ve Belediye Başkanı Şerif Arslan’a takdim edildi.
İlin; Alaca gagala ekmeği, Alaca güveci, Alaca Ispanak mıklaması, Alaca ketesi, Alaca keşkeği, Alaca mercimekli bulgur pilavı, Alaca mercimekli kesme aşı, Alaca metezi, Alaca mıklama yemeği, Alaca ovmaç yemeği, Alaca pancarlı pide, Alaca pidesi, Alaca sarığı burma/sini bağlama tatlısı, Alaca sini mantısı, Alaca sini sarma/ bağlama böreği, Alaca sulu kızartma, Alaca sütlü aşı, Alaca sütlü un helvası, Alaca sıkma baklava/Alaca kocakarı gerdanı tatlısı, Alaca tirit yemeği, Baharatlı bayat dolması, Dodurga kapari turşusu, Kargı kirli saç kebabı, Kargı soğan gallesi, Kargı sırık kebabı, Kışlacık pırasası, Laçin kızılca armudu, Osmancık beyaz altın / Osmancık pırlanta pirinci / Osmancık pirinci, Osmancık kapari turşusu, Osmancık malak tatlısı, Osmancık pidesi / Osmancık pancarlı pide, Osmancık pirinci, Osmancık pirinç pilavı, Osmancık yaprak içi yemeği, Osmancık yırtmaç yemeği, Çorum has baklavası, Çorum simidi, Çorum su böreği, Çorum şekerlemesi, İskilip gül baklavası olarak 42 ürününün tescil işlemleri ise devam ediyor.

Samsun’un 17 ürününe coğrafi işaret tescili
Samsun’un; Bafra kaymaklı lokum, Bafra nokulu, Bafra pidesi, Bafra zembili, Salıpazarı kestane balı, Samsun kaz tiridi, Samsun simidi, Terme pidesi, Vezirköprü semaveri, Vezirköprü Susuz bezi, Vezirköprü Tahtaköprü kilimi, Yakakent mantısı, yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı / Çarşamba ayakkabısı, Çarşamba keşkeği, Çarşamba kıvratması, Çarşamba pidesi, Çarşamba sekiz köşe kasketi / Çarşamba kasketinden oluşan 17 ürününün coğrafi işaret tescili alınmış durumda.
Başvuru aşamasındaki Alaçam kapaklı pidesi/Alaçam pidesi, Bafra kapya biber, Bafra pirinci, Samsun manda pastırması, Tekkeköy patlıcan inciri, Çarşamba kıl biberin tescil sürecinin tamamlanmasıyla ilin tescilli ürün sayısı 23’e yükselecek.

Tokat’ta 21 adet coğrafi işaret tescilli ürün bulunuyor
Tokat ilinde coğrafi işaret tescilli 21 adet ürün bulunuyor. Bu ürünlerden Tokat bileziği / Tokat mengil kolluğu, Tokat ekmeği, Tokat perpereli küpesi / Tokat pırpırlı küpesi, Tokat yağlısı, Tokat çöreği, Tokat honçası, Tokat bez sucuk, Reşadiye kırmızı peşik turşusu, Reşadiye hamam kesesi, Erbaa katmeri ve son olarak Tokat üzüm tarhanası olmak üzere 11 tanesinin tescili OKA Teknik Destek Programı kapsamında dosyaları hazırlatılarak alındı. Süreci devam eden Tokat Madımak konservesi, Tokat tavası, Tokat keşkeği ve Tokat batı coğrafi işaret başvuru dosyaları da OKA desteğiyle hazırlandı.
Tokat tatlı üzüm tarhanası, 15 Mart 2023 tarihinden itibaren korunmak üzere 09 Temmuz 2024 tarihinde “mahreç işareti” türünde tescillenerek Tokat ilinin 21’inci coğrafi işaret tescilli ürünü oldu. Narince çeşidi beyaz üzümden elde edilen şıraya ince buğday kırması (düğü) ve pekmez toprağı olarak adlandırılan kalsiyum karbonat ilave edilip kaynatılması ve kurutulmasıyla elde edilen, şehrin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan bu geleneksel lezzet, Tokat’ta atıştırmalıklar arasında yer alıyor.
Tokat’ın tescilli diğer ürünleri; Erbaa narince bağ yaprağı, Niksar cevizi, Tokat karayaka kuzu eti, Tokat kebabı, Tokat narince salamura asma yaprağı, Tokat yazması, Turhal yoğurtmacı, Zile beji mermeri, Zile kömesi, Zile pekmezi şeklinde iken başvuru aşamasındaki ürünleri ise; ak zambak reçeli, Gökal sırık şeker fasulyesi, mis zambak kolonyası, Nebi köyü kaşık bebekleri, Tokat aynalı çarık, Tokat biberi, Tokat dive dokuma, Tokat kızık kilimi, Tokat narince üzümü, Tokat tahta baskı kalıbı, Tokat yassı soğanı, Tokat Yeşilyurt kocabaş tatlısı, Tokat iğne oyalarından oluşuyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Kasım, 2024 00:52
blank
İhlas Haber A.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: “Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçer”

A+ A-

Kastamonu’da konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçer. Eğer siz kendi gıdanızı kendiniz temin edemiyorsanız, eğer bunu garanti altına alamıyorsanız, ‘bağımsızız’ demenizin hiçbir manası yoktur” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi programa katılmak için Kastamonu’yu ziyaret etti. AK Parti Seydiler İlçe Teşkilatı Kongresi’ne ve Devrekani ilçesinde yapımı tamamlanan Devrekani Belediyesi Kapalı Pazaryeri’nin açılış törenine katılan Bakan Yumaklı, son olarak Araç ilçesini ziyaret etti. AK Parti Araç İlçe Teşkilatı 8’inci Olağan Kongresi’ne katılan Bakan Yumaklı, partililere seslendi. Millete hizmet etme aşkı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yol arkadaşlığı yaptıklarını belirten Bakan Yumaklı, “Bizler bu millete hizmetkar olmaya geldik. Onun için bizlerde makam, mevki, unvanın hiçbir önemi yoktur, asla da olmayacak. Hizmet ederken, bunları ister kıskançlık olsun, ister muhalefet düşüncesiyle olsun, her zaman hizmetleri küçümseyen, küçük göstermek isteyen, olması gerektiği gibi algılanmasını, bilinmesini, duyulmasını istemeyen birçok kimse olacak. Biz onları umursamıyoruz. İnşallah sizlerin bizlere olan desteği, duasıyla biz hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

“Koskoca Birleşmiş Milletler, birkaç açıklamadan öteye gidemiyor”
“101 yıllık Cumhuriyet’in büyük hedeflerle buluşması için çalışıyoruz” ifadelerine yer veren Yumaklı, “Sayın Cumhurbaşkanımız da takip edebileceğimizin çok daha ötesinde, gecesini gündüzünü vatanı, milleti için vakfetmiş, ona harcamış, harcamaya devam eden birisi. O manada rabbim hem kendisine hem bizlere hem de bütün hizmet edenlere güç, kuvvet versin. Bu topraklarda biz bin yıldır bölünmez bir bütün olduk. İstiklalimizden, kardeşliğimizden asla vazgeçmedik. Bunun en önemli göstergesi de 15 Temmuz oldu. Çanakkale’den 15 Temmuz’a kadar bu konuda en ufak bir problem gördüğümüzde hemen birleştik, kenetlendik, omuz omuza verdik ve belayı defettik. Ama her zaman böyle olmayabilir. Hazırlıklı olmak lazım. Görüyorsunuz, şu anda Türkiye’nin etrafı ateş çemberi. Eğer siz güçlü olmazsanız 50 bine yakın kadını, çocuğu, masumları gözünü bile kırpmadan katledenlerin elbet bizler için çok hayırlı düşündüğünü söylemek mümkün olmaz. O yüzden hep beraber olacağız, bir yumruk olacağız, çok güçlü olacağız. TUSAŞ’taki o hain saldırının da basit bir terör eylemi olmadığını da bilerek oradaki kardeşimizin söylediğini bir parola olarak almamız lazım. ’Hainlere inat daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz’ demişti. Çünkü biz güçlü olmak için böyle yapmak mecburiyetindeyiz. Çünkü başka bir şansımız, çıkar yolumuz yok. Elbette büyük ve güçlü Türkiye’nin önünü kesmek için kendilerince türlü oyunlar oynayacaklar. Bazı uluslararası kuruluşların da bu manada etkisini görmüş olduk. O yüzden Cumhurbaşkanımız ’Dünya 5’ten büyüktür’ diyor. Koskoca Birleşmiş Milletler, birkaç açıklamadan öteye gidemiyor. Ne kanı durdurabildiler ne de başka bir şey. Son olarak yarım yamalak gıda yardımı yapan kuruluşa yasak getirdiler. Bunların hepsi birer göstergedir. Ne yapmamız gerektiğini, nasıl çalışmamız gerektiğini, bir an bile gaflete düşmememiz gerektiğini gösteren çok önemli etkendir. Bize bir şey olmaz, o çok uzakta diye düşünmemek lazım. Dünyanın bu şartlarında her ana hazırlıklı olmak lazım” diye konuştu.

“Bağımsız Türkiye’nin vizyonu neyse onun gereğini yapmaya devam edeceğiz”
Bağımsız Türkiye vizyonu için gereken her şeyin yapılacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Biz parti olarak daha adaletli bir dünya için milli, insani ve evrensel değerler etrafında siyaset yapıyoruz. Güncel olaylarda, sandalye kavgalarında AK Parti hiçbir zaman olmadı, olmayacaktır. Bir hatırlayın, 6’lı, 7’li, 8’li masada hepsi bir aradaydı. Onları bir arada tutan şey, tamamen ulaşmak istediği makam, mevki hırsıydı. O bitti, kavgaları bitti, şimdi tespih taneleri gibi dağılmış durumdalar. Çünkü memlekete dair, bu millete dair zerre kadar gelecek tahayyülleri yoktu. Çünkü biz ’ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz’ diyoruz, 7 gün 24 saat çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. AK Parti’nin gücü milletten gelir. 85 milyonun bize vermiş olduğu o şerefli emaneti. Taşımak, daha da yukarı çıkartmak için gayret sarf ediyoruz. AK Parti’nin samimi politikaları bu yüzden milletimizin teveccühüne mazhar oluyor. En zor zamanlarda milletimiz bir bütün anlayışı da AK Parti anlayışıdır. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği söz itibarıyla AK Parti’de ’ben ve bencilliğe yer yoktur’, biz vardır, beraberlik, bir olmak vardır, iri olmak, diri olmak vardır, hep birlikte Türkiye olmak vardır. Çünkü AK Parti Türkiye’nin geleceğidir. Bizler sadece bugünü değil, Türkiye Yüzyılı diyerek bu memleketin, bu vatanın gelecek yüzyılını inşa etmek üzere bu görevlere talip olduk. Sadece içeride değil, dış politikada da Türkiye’nin mücadelesini verdiği gibi teröre ve terör destekçilerine karşı kararlı politikalar yürütmeye devam edeceğiz. Bağımsız Türkiye’nin vizyonu neyse onun gereğini yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Terörü bitirmemiz, büyük Türkiye’yi inşa etmemizin olmazsa olmazlarındandır”
Terörün bitirilmesi gerektiğini söyleyen Yumaklı, “Orta Doğu’daki bu konjonktür itibarıyla terör karşısında koşulsuz bir mutabakat gerekir. Terörü bitirmemiz, büyük Türkiye’yi inşa etmemizin olmazsa olmazlarındandır. Bu konudaki son dönemlerdeki gayreti, çabayı siz yakından takip ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Memleketin tarım veya gıda ihtiyacı konusunda herhangi bir problemi yoktur”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmaları ile ilgili de konuşan Yumaklı, “Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçer. Eğer siz kendi gıdanızı kendiniz temin edemiyorsanız, eğer bunu garanti altına alamıyorsanız, ’bağımsızız’ demenizin hiçbir manası yoktur. Hepimiz hatırlayalım, pandemi zamanında koca koca ülkeler başka ülkelerin maskelerine hava alanlarında el koydu. Bazı şeyleri paranız olsa da alamıyorsunuz. Dolayısıyla bu memleketin tarım veya gıda ihtiyacı konusunda herhangi bir problemi yoktur, bunun sürdürülebilir olması, daha da üretimi arttırıp, sadece kendi vatandaşımızın değil, buna muhtaç olanların da ihtiyacını gidermek üzere ihracata dönük üretimlerimize devam edeceğiz” dedi.
Kastamonu ve Araç ilçesine yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren Yumaklı, “Kastamonu’ya son 22 yılda sadece benim bakanlığımdan yapılan yatırımların yaklaşık tutarı 34,2 milyar lira. Bunun 22 milyar lirası 128 tane su ve sulama tesisinden oluşuyor. Devam eden projelerimizin açılışlarını da yapmak mümkün olacak. Araç ilçemizde de 2.1 milyar liralık yatırımla 10 tane tesis hizmete alınmış durumda. Ayrıca, Filyos-Araç Barajı’nın 3 bin 226 hektarı sulama projesi de 2025 yatırım programına alınması da bakanlığımızca teklif edildi. İnşallah bu projenin hem Araç’a hem de etrafındaki ilçelere, illere önemli katkısı olacak” diye konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Üniversite Eczanesi
Üniversite Eczanesi
Adres

Üniversite Mahallesi, Efsa Nur Sokak B-Blok No:1-A-B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-2726

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455