Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ağustos, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Ormanlardaki esrarengiz yıkımın ağır bilançosu belli olmaya başladı

Batı Karadeniz’in Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinin sınırlarında bulunan orman arazilerinde son 8 ayda yaşanan esrarengiz yıkımın ağır bilançosu belli olmaya başladı. İlk tespitlerde fırtına ve yağış nedeniyle 400 bin metreküp ağacın devrildiği yada hasar gördüğü belirlendi. Sebebi henüz bilinmeyen olayda hasar gören ağaçların ülke ekonomisine kazandırılması için yürütülen çalışmalara da hız verildi.
Batı Karadeniz Bölgesi’nde 2023 yılının kasım ayından 2024’ün Haziran ayına kadar süren 8 aylık dönemde bölgenin ormanlık arazilerinde esrarengiz bir olay yaşandı. Kalın ve metrelerce uzunluğundaki kayın, köknar ve karaçam türündeki ağaçların devrilmesi üzerine bölgede başlatılan araştırma ve hasar tespit çalışmalarında ağır bilanço da ortaya çıkmaya başladı.
Yapılan ilk araştırmalarda aşırı yağışlar, fırtına ve hortumlar gibi doğa olaylarından kaynaklandığı belirlenen ağaç devrilmesi ve dal kırılmaları olaylarının ise en fazla görüldüğü bölgeler ise, Zonguldak’ın Alaplı, Devrek ilçeleri ile ve Dirgine bölgesi, Bartın’ın Ulus ilçesi, Karabük’ün Yenice ilçesi ve Büyükdüz ile Eğriova bölgeleri olarak belirlendi.

Ormanlardaki yıkım 400 bin metreküpü aştı
Toplamda 133 bin 531 hektar ormanın bulunduğu Bartın, 201 bin 521 hektar orman alanına sahip Zonguldak ve 287 bin 761 hektar ormanın bulunduğu Karabük’te devam eden hasar tespit çalışmalarında şuana kadar devrilen ve kırılan ağaç miktarının 400 bin metreküp olarak belirlendi. Hasar gören ağaç miktarının devam eden tespit çalışmaları ile birlikte daha da artmasından endişe ediliyor.
Kumluca ormanlarındaki hasarlar havadan görüntülendi
En yoğun ağaç devrilmelerin görüldüğü Bartın’ın Ulus ilçesindeki ormanlık alanlarda yapılan ilk tespitlerde yaklaşık 107 bin metreküplük orman emvalinin zarar gördüğü tespit edildi. Ulus ilçesinde ise en fazla hasarın görüldüğü Kumluca Beldesi’nde ise devrilen ağaçlar, İhlas Haber Ajansı tarafından havadan görüntülendi. Havadan ve karadan yapılan çekimlerle, ormanda yaşanan tahribat gözler önüne serildi
Ulus’ta 107 bin metreküp hasar tespit edildi
Jandarma Mezarlığı olarak adlandırılan ve yaklaşık 1400 metre rakımda bulunan ormanlık alanda Belediye Başkanı Mustafa Bozkurt da inceleme yaptı. Başkan Bozkurt, bölgede yıkılan ağaçların tespiti, temizlenerek Orman Bölge Müdürlüğü depolarına taşınması çalışmalarını yerinde gördü. Yapılan araştırma ve hasar tespit çalışması ile ilgili bilgileri de paylaşan Başkan Bozkurt, "Ulus, Kumluca, Türkiye’nin en fazla orman emvalinin üretildiği bir bölge. Şuan Kumluca Sökü Jandarma Mezarlığı olarak adlandırılan orman bölgesindeyiz. Bu sene maalesef ciddi anlamda bir fırtınaya maruz kaldı. Geçen sene bölgemizde üretilen orman emvali 103 bin metreküptü. Yıkılan ağaçlar nedeniyle bu sene şuana kadar 107 bin metreküp orman emvali tespit edildi. Etrafımızda çok ciddi bir ağaç yıkımı var" dedi

Bilim adamların çalışmalarına orman işletmeleri de destek veriyor
İlk tespitlerde sebebi fırtına olarak belirlenen yıkım ve kırımların kesin nedeni ile hasarın boyutunun tespiti ve hasarlı ağaçların ekonomiye kazandırılması için çalışma yürütüldüğünü belirten Başkan Bozkurt, Ulus ilçesinde bilim adamları ve uzmanların yürüttüğü çalışmalara bölgede bulunun 14 orman emvali üretim kooperatifi ile yaklaşık 600 orman işçisinin de destek verdiğini kaydetti. Bozkurt, "Bunların bir an önce ülke ekonomisine kazandırılması gerekiyor. Bölgemizde 14 orman emvali ve üretim kooperatif var. Şuanda 500-600 civarında orman emvali üretiminde çalışan orman işçisi var. Bir an önce devrilen ağaçların ormandan temizlenmesi ile ilgili yoğun bir çalışma yürütülüyor" ifadelerini kullandı
Sebebi henüz tespit edilemedi, bilanço artabilir
Mustafa Bozkurt. henüz sebebi tespit edilemeyen yıkımlarda bilançonun daha da artabileceğini ifade ederek, "Çok ciddi bir yıkım var. Belki tespit edilen mevcut rakamlar biraz daha da artacak. Çünkü tüm orman temizlendikten sonra net bir hasar tespit edilebilecek. Bölgedeki araştırmacılar, sebebi belirleme ve hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. Bilimsel çalışmalar çalışmalar sürüyor. Yıkımların sebebi konusunda henüz net, bilimsel bir tespit yok. Genelde bölgemizde devrilen köknar ağacı. Gördüğümüz ağaçların tamamı sağlam ağaçlar. Çürük belirtisi olan ağaçlar değil, tamamen sağlam ağaçlar bunlar. Ancak devrilen ağaçların gerektiği gibi kök salamadığı görülüyor, sanırım birbirine vurduğunda diğerini de etkilemiş. Bizim görebildiğimiz bu kadar" diye konuştu.

blank
Berkay Doğan tarafından
07 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük İl Genel Meclisi’nde Komisyon Tartışması

İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantıları başladı. Toplantının ilk oturumuna İhtisas Komisyonu üyelerinin seçiminde yaşanan gerginlik damga vurdu. Toplantıda en çok tartışma İl Daimi Encümeni seçimlerinde yaşandı. İhtisas Komisyonu üyelerinin seçimi açık oylama ile yapılırken, İl Daimi Encümeni seçimi  MHP'li Meclis Üyelerinin itirazı sonucu  kapalı oylama ile yapıldı. Diğer yandan AK Parti'li Meclis Üyesi İsmail Bağçe  komisyonlarda yer almasına rağmen  oylamalarda red oyu kullandı

Karabük İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantıları gergin bir atmosferde başladı. Yılda bir kez gerçekleştirilen İhtisas Komisyonları ve İl Daimi Encümeni üyelerinin seçimi sırasında Meclis üyeleri arasında kısa süreli  tartışma yaşandı

Toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, "Nisan ayında, 1 yıl süreyle görev yapacak İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçmiştik. Yine aynı zamanda, 1 yıl boyunca görev yapacak 3 kişilik İl Daimi Encümeni listemizi şekillendirmiş ve bu seçimimizi gerçekleştirmiştik.

1 yıldır hem İhtisas Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız hem de İl Daimi Encümeni’ndeki değerli arkadaşlarımız, gerçekten özverili bir şekilde çalışmalarını tamamladılar. Yüzlerinin akıyla bugüne kadar çok önemli kararlar alındı, önemli kararların altına imza atıldı. Önemli komisyon raporları oluşturuldu. Oluşturulan bu raporlar sayesinde hızlı ve isabetli kararlar alınabildi. Alınan kararlar, idaremiz tarafından sahada büyük bir özveriyle uygulamaya geçirildi ve vatandaşımızın hizmetine sunuldu.

Bugün itibariyle, meclisin açılışıyla birlikte, yeni İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçeceğiz.  Ayrıca, yeni İl Daimi Encümen üyelerimizi de belirlemiş olacağız. Şimdiden seçilecek arkadaşlara, gerek İhtisas Komisyonu gerekse İl Daimi Encümeni için hayırlı ve başarılı çalışmalar diliyorum. Alacakları kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

"TAM KADRO SAHAYA İNİYORUZ"

Saha çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden Meclis Başkanı Sözen; "Tüm ilçelerimizde, bugün itibariyle artık tam kadro sahaya iniyoruz. Bu ayın sonuna kadar inşallah tüm ilçelerimizdeki altyapı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. 1 Mayıs itibariyle, hatta ay sonu itibariyle asfalt programımızı başlatacağız. Geçen sene kaldığımız yerlerden, eksik kalan alanlardan başlayarak önemli ölçüde 2025 yılı adına çalışmaları planlıyoruz.

2025 yılının, Karabük İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımız adına bir "zirve yılı" olacağını şimdiden ifade etmek istiyorum. Çünkü idare ile bütünleşmiş bir meclis, meclisle uyum içinde çalışan bir İl Özel İdaresi teslim edildi. Şükürler olsun, herkes görevini tam anlamıyla yapıyor. Sahaya çıkıldığında kim ne yapacağını çok iyi biliyor. Eksiklerimizi, imkanlarımızı çok iyi biliyoruz. Neleri yapabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu nedenle 2025 yılının, umut dolu, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltecek bir yıl olarak geçmesini ve sezonun kazasız belasız tamamlanmasını Yüce Rabbimden temenni ediyorum.

Saha çalışmaları ile ilgili olarak, altyapı malzemesi üretiminde geçen ay itibariyle Eskipazar’daki kompresör üretimlerimizi tamamladık. 30.000 ton hedef belirlemiştik, bunu 34.000 ton olarak bayram öncesinde gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca Eflani ilçemize büyük bir kompresör gönderdik. Şu anda orada taş kırma ve altyapı malzeme üretimi çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki ayın ortalarına kadar orada en az 300.000 ton malzeme kırılması bekleniyor.

Yeni ilçemizde de diğer kompresör çalışıyor. Malzeme konusunda bir sıkıntımız yok. Merkez ilçemiz zaten Cumayanı'na yakınlığıyla malzeme temininde avantajlı. Sadece Safranbolu ilçemizle ilgili olarak alt temel malzeme konusunda bir sıkıntı var. Onu da Eflani’den destek alarak bu ay sonuna kadar çözmeyi planlıyoruz.

Altyapı tamamlandıktan sonra hızlı bir şekilde asfalt planlamamızı çalıştıracağız ve ilçelerimizde şimdiye kadar yapmış olduğumuz asfalttan daha fazlasını yapma hedefiyle sahaya çıkacağız" dedi.

KOMİSYON SEÇİMLERİNDE GERGİNLİK

Meclisteki en hararetli anlar, komisyon üyelerinin belirlenmesi sırasında yaşandı. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP,  komisyonlara üye belirlenirken müzakere yapılmadığını belirterek tepki gösterdi. MHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Enver Kemik, isimlerin önceden istişare edilmeden belirlendiğini dile getirdi.

AK Parti Meclis Üyesi İsmail Bağçe ise  komisyonlarda yer almasına rağmen yapılan oylamalarda  red oyu kullandı. Özellikle İl Daimi Encümeni seçiminde tansiyon yükseldi. Diğer komisyon seçimleri açık oylamayla gerçekleştirilirken, MHP’li üyelerin itirazları üzerine encümen seçimi kapalı oylamayla yapıldı.

Yapılan kapalı oylama sonucunda İsmail Bağçe 14 oy alarak ilk sırada İl Daimi Encümen üyeliğine seçildi. Onu 12 oyla Ertan Mısırlı ve 10 oyla Mehmet Çetin takip etti. MHP’nin adayı Muammer Yağlı ise sadece 7 oy aldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.