Karabük Postası tarafından
09 Temmuz, 2015 10:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ormanın Tepegözleri

ZONGULDAK ’ta yangınlara karşı ormanı dürbünle izleyen işçiler, olası yangın alarmına karşı telsizlerle haberleşmeyi de sağlıyor. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı orman denetleme kulesinde üç vardiya halinde görev yapan işçiler, olası yangınlara karşı ormanı izliyor. Ellerindeki dürbünlerle yakınlarındaki köyleri ve ormanları titizlikle denetleyen işçiler, olası yangınlara karşı haberleşmeyi de sağlıyor. Yangın çıkma riskinin bulunduğu zamanlarda haberleşmeyi 15 dakikaya indiren işçiler, 7 gün 24 saat görev yapıyor. Bölge genelinde 12 kule hizmet verirken, 4 kulede ise güvenlik kameralı sisteme geçildi. Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Çaltepe Yangın Kulesi’nin geniş bir alana hizmet verdiğini aktardı. Beşel, “12 tane yangın kulesinden bir tanesindeyiz. Çaltepe yangın kulesindeyiz. Bu kule bizim en önemli kulelerimizden bir tanesidir. Görsel anlamda da büyük bir alan gözetleniyor. Örneğin Bolu’nun Mengen ormanları olsun, Devrek işletmemizin bir alanı olsun, Dirgine işletmemizin alanı olsun pek çok ormanı gözetleyebiliyoruz” diye konuştu.
“KAMERALI SİSTEM, GÖZETLEMENİN BİR PARÇASI”
Ormanların 7 gün 24 sat gözetlendiğini ifade eden Beşel, 4 kulede kameralı sisteme geçtiklerini ifade etti. Alanı gözetleyen kameraların merkeze gönderdiği yangın sinyaliyle harekete geçtiklerini belirte Beşel, “Kameralı sistem de gözetlemenin bir parçası. Ormanlarımız 24 saat gözetleniyor. Orman Bölge Müdürlüğümüzde bir yangın harekat merkezimiz var. Oraya görüntüleri iletiyor. Herhangi bir duman gördüğü takdirde, sinyal ile merkeze bu sinyal gidiyor. Koordinatlarla beraber ekipleri o bölgeye yönlendirebiliyoruz” dedi.
YANGINA EN HASSAS KARABÜK ORMANLARI
Bartın, Zonguldak ve Karabük’te faaliyet gösterdiklerini söyleyen Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, “Orman Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde Karabük, Bartın, Zonguldak illerinin içerisinde yangına hassaslık anlamında en fazla ilimiz Karabük. Zonguldak’ın ormanları Karabük’e nazaran daha az hassas. Esas kameralı sistemin geliştiği iller Güney, Marmara’nın bazı kısımları, Akdeniz ile Ege orman bölge mıntıkalarıdır. Biz de 12 yangın kulemizden 4’ünü bu şekilde kameralı sisteme geçtik. Bu sisteme yeni başladık. 12’sini de bu şekilde kameralı sisteme geçireceğiz” şeklinde konuştu.
1 yıl önce göreve başlayan Emrah Bodur ise, “Kulede 24 saat gözetleme yapıyoruz. Üç arkadaşız. 8 saat zaman diliminde vardiyalı olarak çalışıyoruz. Anonslarımız oluyor. Bazen yarım saate düşüyor. Aşırı sıcaklarda 15 dakikaya düşüyor. Gözetlememizi yapıyoruz. Bize yangın ihbarları geliyor. Dumanı da görebiliyoruz. Şu anda 8 bölgemiz var. Onlara bakıyoruz. Burada yangın çıkabilecek bölgeleri bize şeflerimiz söylüyorlar” diye konuştu.
“1 TEMMUZ İTİBARİYLE AKTİF YANGIN SEZONU BAŞLADI”
Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı olarak görev yapan Aksu Orman İşletme Şefi Yalçın Köklü de, aktif yangın sezonunun başladığına dikkat çekti. Yangın gözetleme kulelerinin önemini vurgulayan Köklü, şu ifadelere yer verdi:
“Şu an bulunduğumuz yer Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü Manzut Orman İşletme Şefliği içerisindeki Çaltepe yangın gözetleme kulesidir. 1 Temmuz itibariyle ülkemizde yangın sezonu aktif olarak başlamaktadır. Fiiliyatta 1 Mayıs itibariyle başlamaktadır. Ancak Mayıs ve Haziran ayının yağışlı geçmesinden dolayı 1 Temmuz itibariyle başlamaktadır. Bizim elimizdeki materyallerden en önemlisi de yangın gözetleme kulesidir. Bu sayede biz görebildiğimiz alan dahilinde büyük bir alanı gözetleyebiliyoruz. Herhangi bir yangın emaresinde yangın harekat merkezine, haberleşme noktasına irtibata geçerek yangın ekiplerimiz hemen harekete geçmektedir. Yangın gözetleme kulelerinde günlük periyodik olarak çevrimler yapılmaktadır. Günlük olarak saat başı, bazen de hava sıcaklığının çok olduğu zamanlarda yarım saatte bir hatta 15 dakikaya indirerek haberleşme sağlanmaktadır.”

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Kaybolmadan Gelecek Nesillere Aktarıyoruz: İskilip Meslekler Müzesi Projesi” OKA desteğiyle hayata geçiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün uyumunda faaliyet gösteren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından, 2024 yılı Toplumsal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen “Kaybolmadan Gelecek Jenerasyonlara Aktarıyoruz: İskilip Meslekler Müzesi” Projesi için saha ziyaretleri gerçekleştirildi.

Ziyaretler, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Toplumsal Kalkınma ve Girişimcilik Birim Başkanı Sümer Çakır ve Uzman Hüseyin Akın Uğurlu’nun iştirakiyle gerçekleştirildi. İskilip Belediye Başkanı İsmail Çizikci ile proje sorumluları Fatih Uçar ve Zehra Köse’nin konut sahipliğinde yapılan görüşmelerde, proje mukavele süreci ve uygulama basamağında yürütülecek faaliyetler ele alındı.

Proje kapsamında, Çorum’un İskilip ilçesine has kültürel miras kıymetindeki klâsik mesleklerin yaşatılması ve gelecek jenerasyonlara aktarılması hedefleniyor. Semercilik, Saraçlık, Yazma Baskı İşlemeciliği, Sallilik, Oymacılık, Sepetçilik, Mutaflık ve Çarıkçılık üzere kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin tekrar canlandırılması için çeşitli eğitimler ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Bu sayede, İskilip’in varlıklı kültürel mirası korunacak ayrıyeten unutulmaya yüz tutmuş üretim teknikleri tekrar hayat bulacak.

“Kaybolmadan Gelecek Jenerasyonlara Aktarıyoruz” Projesi, bölgenin kültürel mirasını yaşatmayı ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlıyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.