Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
26 Ocak, 2016 10:30

Orman Köylüsü Kalkındırılıyor

A+ A-

BARTIN Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün “Süt Koyunculuğu, Süt Sığırcılığı ve Manda Yetiştiriciliği Projeleri”yle orman köylüsüne sağladığı 3 milyon 795 bin 130,50 TL destek; bölgede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı canlandırarak, hayvancılıkla geçimini sağlayan orman köylüsünün yüzünü güldürdü. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü'nün Bartın, Karabük ve Zonguldak'ta yaptığı 2015 yılı ORKÖY çalışmaları kapsamında 690 adet koyun, 23 adet keçi, 9 adet manda, 302 adet süt sığırı yeni sahiplerine kavuştu. Bölge Müdürlüğü'nün Süt Koyunculuğu, Süt Sığırcılığı ve Manda Yetiştiriciliği Projeleriyle orman köylüsüne sağladığı 3 milyon 795 bin 130,50 TL destek; bölgede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı canlandırarak, hayvancılıkla geçimini sağlayan orman köylüsünün yüzünü güldürdü. Proje bedelinin 759 bin 26,40 TL'sinin hibe, geri kalanın ise Ziraat Bankası'nca tarımsal kredilere uygulanan faiz oranının yedide biri oranında; bir yıl ödemesiz, 5 yılda ödenecek olması vatandaşlar arasında, "Babası oğluna yapmaz" yorumuna neden oldu. Bölgede faaliyet gösteren Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri, Süt Sığırcılığı ve Manda Yetiştiricileri Birlikleri ile koordineli yürütülen çalışmada yöreye uygunluğu tespit edilen "Kıvırcık Irkı Süt Koyunculuğu Projesi" ile köylünün talebine göre Hostein veya Simental ırkı süt sığırcılığı projeleri uygulandı. Süt Sığırcılığı Projesi'nde kırsal kalkınmayı ve hayvancılığı teşvik etmek üzere, yöreye uygun, yüksek verimli ve en az 3 aylık gebe süt sığırları proje kapsamında değerlendirildi. Bölge Müdürlüğü'nde uygulanan "Manda Yetiştiriciliği Projesi" ile orman köylüsünü kalkındırmaya yönelik ekonomik destekle beraber varlığı ve nesli hızla tükenmekte olan bilimsel olarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve üniversiteler tarafından yoğurdunun ve sütünün kanseri önlemede ve tedavide etken olduğu kanıtlanan manda ve ürünlerinin yaşatılması ve geliştirilmesine katkı amaçlandı. Bölge Müdürlüğü'nün 2016 yılı programında da orman köylüsünden gelen talepler doğrultusunda; hayvancılığı teşvik etmek üzere hibe ve kredi destekleri devam edeceği bildirildi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

30 Kasım, 2024 00:52
blank
İhlas Haber A.

Akçakoca’ya gelen gırgır tekneleri ekonomiye can suyu oluyor

A+ A-

İstanbul’dan ve Karadeniz illerinden Akçakoca Balıkçı Barınağı’na gelen büyük balıkçı tekneleri, bölge esnafına hareketlilik kazandırıyor.
Akçakoca’daki esnaf, gırgır teknelerinin gelişinin ardından büyük bir hareketlilik yaşarken, restoranlardan marketlere kadar birçok sektör bu katkıdan faydalanıyor. Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, gırgırların bölge ekonomisine katkısını vurgulayarak, "Her bir gırgırda ortalama 50 personel çalışıyor. Balık indirdikleri zaman, sadece balıkçılar değil, kaptanlar da Akçakoca esnafından binlerce liralık alışveriş yapıyor. Sabahları restoranlarda çorba bile kalmıyor. Akçakoca esnafına büyük destek sağlıyorlar, her türlü ihtiyaçlarını Akçakoca esnafından karşılıyorlar" dedi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455