Ordu’da hür piyasada fındık fiyatları 100 lira düzeyine ulaşırken, üreticiler fındıklarını depolayacaklarını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, “Serbest piyasa süratli bir halde yükselişe geçti ve 100 lira düzeylerinde hatta birtakım noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz, bu yükseliş devam edecektir” dedi.
Türkiye’de en fazla fındık üretimimin yapıldığı Ordu’da hür piyasada fiyatlar 100 lira düzeylerine kadar yükseldi. Üreticiler, fiyatların daha da artacağını düşündüklerini, bu yıl rekoltenin açıklananın altında olduğunu belirterek, mahsullerini depolayacaklarını söyledi.
“Yükseliş süratli bir biçimde devam edecektir”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, “TMO fındık alımlarına başladığında özgür piyasa 72 liradan alımlara başlamıştı. Şu anda ise bir aya yakın müddettir fındık pazara iniyor, hür piyasa süratli bir biçimde yükselişe geçti ve 100 lira düzeylerinde hatta kimi noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz. Tabi bu yükseliş devam edecektir. Biz üreticilerimize bilhassa hasat bittikten sonra ‘ihtiyacınız kadar fındığı pazara indirin’ formunda açıklamalarda bulunduk. Üreticilerimiz de bunları dikkate aldı ve bu üreticilerin ellerinde fındıkları duruyor, muhtaçlığı olan üreticiler ise pazara fındıklarını indirdi. Şu anda 100 lira düzeylerinde olan fındık fiyatları süratli bir halde yükselecek” diye konuştu.
“Ciddi bir talep var, fındık yok satıyor”
Bu yıl rekoltenin düştüğünü ve Türk fındığının kalitesinin öbür ülkelere nazaran çok yüksek olduğunu aktaran Soydan, “Bahçede görülen fındık ağustos ayında harmana gelmedi. Yani genel bir rekolte düşüşü var. Bu düşüş karşısında nitekim ülkemizde üretilen fındığa da önemli bir talep var. Fındık çok kıymetli bir ihracat eseri. O açıdan fındık yok satıyor. Üreticinin bu günlerdeki fiyatlar, hasattan çabucak sonra bekledikleri fiyatlardı. En azından fındığını elinde bulunduran üreticilerimize yüksek fiyattan sağma fırsatı doğdu” sözlerine yer verdi.
“Verim ve kaliteyi arttırmamız lazım”
Serbest piyasada oluşan fiyatların 2024 yılı dönemini da olumlu istikamette etkileyeceğini aktaran Soydan, “Talebin ağır olduğu Türk fındığının yerini öbür bir ülkenin fındığının dolduramayacağını açıkça görüyoruz. Onun şuan oluşan fiyatların, gelecek dönem daha da âlâ olacağını düşünüyoruz. Bizim de fındığımıza en düzgün formda bakarak, randıman ve kaliteyi arttırmamız lazım” biçiminde konuştu.
Zeynep Şahin isimli fındık üreticisi oluşan 100 TL’lik fiyatın kendisi için yetersiz olduğunu, bu sebeple mahsulünü depoda bekleteceğini söyledi. Şahin, “Şu anda piyasa yeterli üzere lakin ileride daha güzel olacak üzere. Bu sene kayıp var, yaklaşık 1 ton eserimiz olur” biçiminde konuştu.
İsmet Sırtbaşı isimli üretici de kimi manavlarında fındığın 105 liradan da alıcı bulduğunu söyledi. Piyasada fındığın biraz daha yükselmesini beklediğini belirten Sırtbaşı, sonrasında ise depolayacak yeri olmadığı için satacağını tabir etti.