Ordu’da motosiklet sürücülerine denetim ve bilgilendirme - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Ordu’da motosiklet sürücülerine denetim ve bilgilendirme

Ordu’da polis ekipleri tarafından motosiklet sürücülerine yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyetleri devam ediyor. Denetim ve bilgilendirme faaliyetleri ile 2024yılında Ordu’da ölümlü motosiklet kazasının olmadığı, yaralanmalı kazalarda ise düşüş olduğu belirtildi.
İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli trafik polisleri tarafından şehirdeki uygulama noktalarında motosiklet sürücüsüne yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyeti düzenlendi. Ekipler, ‘Kaskınla Tutun Hayata’ mottosu ile sürücülere kaskın ve trafik kurallarını önemini anlattı. Motosiklet sürücülerinin kaportasının bedenleri olduğunu, bu konuda hem araç, hem de motosiklet sürücülerinin çok dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken ekipler, motosiklet sürücüleri ile yolculara reflektörlü yelek dağıttı, motosikletlere ’kaskınla tutun hayata’ etiketleri yapıştırıldı.
Ordu’da motosiklet kullanımı, bir yılda yüzde 51 arttı
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Ekipler Amiri Bünyamin Demir, “2023 yılı temmuz ayı il genelinde tescilli motosiklet ve motorlu bisiklet sayılarımız 12 bin 500 iken, 2024 yılının temmuz ayı itibariyle bu sayı yüzde 51 artışla 19 bin 14 olmuştur. 2023 yılı ilk 8 ayında yaralanmalı motosiklet ve motorlu bisiklet diye tabir ettiğimiz araçların karışmış olduğu kaza 456 iken, bu oran 2024 yılı Temmuz ayında artan araç sayısına karşılık olarak yüzde 38 artış göstererek 631 olmuştur. Bu kazaların sebeplerini değerlendirdiğimizde, kaza yapan sürücüler ile mülaki olduğumuzda eksiklikler ile karşılaşıyoruz. Bunların başında uygunsuz ve aşırı hız geliyor. İkinci madde olarak dikkatsiz ve deneyimsiz sürücüler karşımıza çıkmaktadır. Diğer önemsediğimiz nokta ise güvenli sistem dediğimiz yani ileri sürüş tekniklerinden eksiklikler olduğu gözlemlenmektedir” dedi.
“Denetimler yüzde 400 arttırıldı”
2023 yılı ilk 8 ayında ortalama 5 bin tane motosiklet ve motorlu bisiklet tarzı aracın denetlendiğini, 2024 yılının aynı döneminde ise bu oranın yüzde 400 artarak, il genelinde yaklaşık 25 bin denetim sağlandığını ifade eden Demir, “Yine 2023 yılının ilk 8 ayında 2 tane ölümü motosiklet kazası meydana gelmiş, 2 can kaybı yaşanmıştır. 2024 yılında memnuniyet ile ifade etmeliyiz ki herhangi bir ölümlü motosiklet kazası meydana gelmemiş ve can kaybı yaşanmamıştır, bizim için çok sevindirici bir olaydır. Bu da denetimlerin artması ile paralel bir şekilde gitmektedir. Bizim denetimlerdeki amacımız ceza yazmak değil, bilgilendirme faaliyetlerini en üst seviyeye çıkartmaktır” ifadelerine yer verdi.
‘Kaskınla Tutun Hayata’ kampanyası ile motosiklet sürücülerine yönelik bilgilendirici faaliyetler yapıldığını ifade eden İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Ekipler Amiri Bünyamin Demir, “Güvenli sistem yaklaşımı kapsamında incinebilir yol kullanıcısı olarak tabir ettiğimiz elektrikli bisiklet, elektrikli scooter motorlu bisiklet ve motosiklet gibi araçların kazalarını en aza indirmek için İl Emniyet Müdürümüzün talimatıyla ‘Kaskınla Tutun Hayata’ kampanyası başlatılmış, bu kampanya kapsamında yaklaşık bin 100 sürücüye ulaşılmış, 836 sürücüye bilgilendirme yapılmış, yaklaşık 400 sürücüye ise birebir eğitimler verilerek, reflektörlü yelekler dağıtılmıştır” diye konuştu.
Demir, agresif sürücü olarak nitelendirilen, trafiği ve vatandaşları tehlikeye sokan sürücülere yönelik de denetimlerin sıklıkla yapıldığını sözlerine ekledi.
Vatandaşlar ise yapılan denetimlerin kendi can ve mal güvenlikleri açısından önemli olduğunu söylediler.

Bizi sosyal medyadan takip edin
otobus soforunun manevrasi faciayi onledi o anlar kamerada l5zFgaRh
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Otobüs şoförünün manevrası faciayı önledi: O anlar kamerada

Bolu’da aniden şerit değiştiren tırın çarptığı otobüs sürücüsünün manevrası sayesinde 26 yolcu burnu bile kanamadan kurtuldu. Kaza anının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıkarken, sürücü o anları anlattı.

Kaza, dün Bolu TEM Otoyolu Çaydurt mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kastamonu’dan İstanbul’a gitmek üzere hareket eden Kale firmasına ait 34 KS 591 plakalı yolcu otobüsü, bir anda şerit değiştiren 41 AKH 217 plakalı tır ile çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle yolcu otobüsü, refüj demirini kırarak toprak zeminde sürüklenerek durabildi. Tırın kendisine çarpacağını fark eden otobüs sürücüsü Aşkın Lütfi Yeni’nin erken manevrasıyla otobüste bulunan 26 yolcu yara almadan kurtuldu.

Kaza anı kamerada

Kaza anının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Otobüsün güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, tırın bir anda otobüse doğru şerit değiştirdiği görülüyor. Otobüs şoförünün korna çalmasına rağmen tır otobüse çarpıyor. Daha sonra refüje çarpan otobüs toprak zemine sürükleniyor. Tır ise durmadan uzaklaşıyor.

“Aracı devirseydim kesinlikle ölümle sonuçlanırdı, yolcularımız ölürdü, belki ben de ölürdüm”

Kastamonu’da yaşayan Aşkın Lütfi Yeni, uzun yıllardır otobüs şoförlüğü yaptığını belirterek, “Dün akşam başımıza talihsiz bir olay geldi ve olayın faili karşı taraf, asıl suçlu olan taraf. Ben kurtarmaya çalıştım. Elimden gelen her şeyi yaptım. Bütün yolcularımız da şahit. 26 yolcumuz vardı. Karşı taraftaki tırcı ama büyük ihtimalle uykusuzdu ve en sağ şeritten önce orta şeride, daha sonra da sol şeride doğru geçti. Ben kurtarmaya çalışsam da oraya kadar da geldi. Bize sağ taraftan vurdu. Ben de otobüsü devirmemek adına frene de bastım, kornaya da bastım ama en son mecbur kaldım, refüje çıktım. O şekilde durdurabildim. Hemen anında kalktım, yolculara müdahale ettim, ’yaralanan var mı, bir yerinde bir şey olan var mı’ diye sordum. Hepsi teşekkür etti. Allah’a şükür kimsenin burnu kanamadı. Trafik ekiplerimiz geldi, ilgilendiler. Onlar da yolcularla tek tek ilgilendi. Firmamız tek tek bütün yolcuları aradılar, ’ben de mi hata, karşı taraftan mı hata’ diye tek tek sordular. Onlar da sağ olsunlar, ’bizim kaptanımız sakinliğiyle bizim hayatımızı kurtardı, ona teşekkür ediyoruz’ dediler. Böyle bir şey yaşandığı için üzgünüm” dedi.

“Aracı devirseydim kesinlikle ölümle sonuçlanırdı”

Tır sürücüsünün kendisine çarptıktan sonra kaçtığını ifade eden Yeni, “Daha sonra jandarma ekipleri de kaçan kaptanı da yakaladılar ama hayatınız sonlanmak üzere gibi geliyor. Yapabilecek her şeyi o anda hesap ediyorsunuz kafanızda. Yapılabilecek en doğru şeyi yapmaya çalıştım ki doğrusunu yaptığıma eminim. O aracı devirseydim kesinlikle ölümle sonuçlanırdı. Yolcularımız ölürdü, belki de ben de ölürdüm” diye konuştu.

Uykusuz yola çıkılmaması gerektiğini dile getiren Yeni, yolcular yaralanmadığı için mutlu olduğunu belirterek, “Lütfen uykusuz yola çıkmasınlar. Biz, can taşıyoruz, onlar yük taşıyor. Onlar da kaptan, biz de kaptanız ama 26 kişiyi öldürebilirdi” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin