Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı topyekûn mücadele başlatıldı

Ordu’da, fındık başta olmak üzere bütün tarım ürünlerine ciddi zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı, yüksek kesimlerden sahil kesimlerini doğru 200 bini aşkın noktada yapılacak olan kışlak ilaçlama çalışmaları başladı.
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık, istilacı kahverengi kokarca böceği ile tehlikede. İl ve ilçe tarım müdürlükleri ve sektör paydaşlarının ortak çalışmalarıyla şimdiye kadar 2023 yılında 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapılırken, 200 kattan daha fazla çoğalabilen böcek ile Ordu’da topyekun kimyasal mücadele başlatıldı. Yüksek kesimli bölgelerden başlanarak, orta ve sahil kesimlerde yapılacak olan ilaçlama çalışması, 200 bini aşkın kışlakta uygulanacak.

Toplamda 15 ilçede yapılacak olan ilaçlama çalışmaları 4 ilçede başladı
Kahverengi kokarca ile mücadelede kimyasal mücadele, yüksek kesimli bölgelerden sahil kesimine doğru uygulanacak. İlaçlamalar yapılırken kokarcaların, tam olarak kışlaklara çekilmesi ve burada daha etkili bir mücadelenin yapılması hedefleniyor. Toplamda 14 ilçede yapılacak olan ilaçlama çalışmaları 15 Ekim itibariyle Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş ve Korgan ilçelerinde başladı.

“Kokarcalar yüksek kesimlerde tamamen kışlaklara çekildi”
Kimyasal mücadele hakkında açıklamalarda bulunan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bu kışlak ilaçlamalarının 15 Ekim tarihine kadar başlayacağını söylemiştik ve 10 Ekim tarihine kadar ilaçlanacak tüm kışlakların sayılarını istedik. Şu an bu çalışma 15 Ekim tarihi itibariyle özellikle yüksek ilçelerimizde başlattık. Bu yüksek ilçelerimizde sıcaklık değerleri düştü ve bu düşen sıcaklıkla beraber kokarcalar şu an kışlaklara tamamen çekildi. Yukarı ilçelerimizde, yüksek rakımlı ilçelerimizde. O yüzden bu alanlarda kışlak ilaçlama çalışmasını 15 Ekim tarihi itibariyle başlatıyoruz. Bugün Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş ve Korgan ilçelerimizde bu ilaçlama çalışmalarını bugün itibariyle başlattık. Oradan sahile doğru orta kesimdeki ilçelerimizde bu çalışmaları bir müddet sonra orada yapacağız. Daha sonrasında da sahil kesiminde havalar tamamen soğumaya başladığında günlerin kısalmasıyla beraber tamamen kışlaklara kokarcaların çekilmesi tamamlanmış olacak ve ondan sonra da bu alanlarda sahil kesiminde de bu kışlak mücadelesi çalışmalarını yapacağız” dedi.

“Mücadelenin aksatılmadan sürdürülmesi gerekiyor”
Ordu’da 200 binin üzerindeki kışlakta bu ilaçlama çalışmalarının gerçekleştirileceğini ifade eden Yılmaz, “Amacımız burada kokarca popülasyonunu baskılamak. Sadece kışlak mücadelesini yapınca iş bitecek mi? Hayır bitmeyecek. Kışlak mücadelesinden sonra da yine kışlakların çıkışında, kışlak çıkışında hemen kışlakların etrafındaki alanlarda kimyasal mücadele çalışmalarını yapacağız. Devamında fındık bahçelerimizde yine kimyasal mücadele çalışmaları yapılacak. Yine feromon tuzaklarla cezbet-yok et yöntemini kullanarak mücadele edeceğiz ve yine biyolojik mücadeleyi de gerçekleştirmek suretiyle samuray arılarını doğaya daha çok miktarda bırakmak suretiyle de mücadele çalışmalarına önümüzdeki süreçte devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Kokarcaların kışlaklara çekilmesi bizim istediğimiz bir durum”
Kahverengi kokarcaların kışlaklara çekilmesinin istenilen bir durum olduğunu ve bu şekilde mücadelenin daha kolay olduğunu belirten Yılmaz, “Kokarcalar kışlığa girdiğinde de orada da sığınacak bir yerler arıyor. Mesela çatı aralarına şu an girdi kokarcalar. Bacalara girdi ve buralarda yani kışlakların içindeler şu an kokarcalar. Dolayısıyla daha önce kapının önünde duvarda görebiliyorduk, kapının önünde bitkilerde fındıkta veya meyve ağaçlarında görebiliyorduk. Şu an bunlar havaların soğuması ve günlerin kısalmasıyla birlikte tamamen kışlaklara çekildikleri için ortada gözükmüyorlar. Bizim de istediğimiz durum bu. Tam olarak kışlaklara çekilmesini istiyoruz ve mücadeleyi kışlaklara çekilme tamamlandıktan sonra başlatmak istiyoruz. Tam şu an o istediğimiz şartlar oluştu. Bu kapsamda da yukarı ilçelerde bu ilaçlama çalışmalarını başlattık. Sahil ilçelerimize doğru da bu çalışmalar devam edecek” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Başkan Karakaş, “Yenice ıhlamur balının AB’den coğrafi işaret alması gurur kaynağı”

Yenice Belediye Başkanı Serkan Karakaş, ilçeye mahsus ıhlamur balının Avrupa Birliği tarafından coğrafik işaret tescili almasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Karakaş, yaptığı açıklamada, Yenice’nin isminin bir defa daha memleketler arası arenada duyulduğunu söz ederek, "Avrupa Birliği’nin coğrafik işaret tesciliyle ıhlamur balımız artık dünya pazarlarında hak ettiği pahaya yine kavuşuyor. İlçemiz için tarihî bir gün yaşıyoruz" dedi.
Projeye emek veren tüm kurumlara teşekkür eden Karakaş, "Başta Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey olmak üzere, Valimize, milletvekillerimize ve Kaymakamımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıyeten süreç boyunca dayanak veren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza ve üreticilerimize de şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Karakaş, Yenice’nin doğal eserlerinin memleketler arası tanınırlığının artmasının bölge iktisadına kıymetli katkı sağlayacağını tabir etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin