Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ağustos, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
0

Ordu’da kahverengi kokarca fındığı vurdu

Ordu’nun sahil kesimlerinde görülen kahverengi kokarca nedeniyle üreticiler fındıklarını ya satamıyor ya da 60 liraya kadar gerileyen fiyatlardan satıyor.

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan ve Türkiye’de en fazla Ordu ilinde üretilen fındıkta kahverengi kokarca zararı devam ediyor. İlin sahil kesimlerindeki ilçelerde fındık üreticileri, mahsulünü tamamladıkları ürünlerde büyük hasar olduğunu belirtiyor.

30 dereceyi bulan sıcağın altında fındıklarını defalarca seçiyorlar

Üreticiler, kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle çürüyen fındıklarını ayıklamak ve yüksek fiyata satabilmek adına 30 dereceye ulaşan sıcağın altında fındıklarını seçerek, çürüklerinden ayırmaya çalışıyor. Üreticiler, bölgelere göre fındıklarını satmaya da zorlandıklarını, bazı manavların hiç satın almadığını ve bazılarının ise düşük fiyat verdiğini belirtiyor.

“İnsanlar zehirlenmesin diye seçiyoruz, zarardayız”

Fındık üreticisi Emine Telci, kahverengi kokarcanın zarar verdiği fındıkları seçmeye çalıştıklarını, bu sayede fındıklarını yüksek fiyata satmayı hedeflediklerini söyledi. Telci, “Zarar çok, 500 kilogram fındıkta 2 teneke çöpe attık. Seçmemiz gerekiyor çünkü bu insanları zehirler, sattığımız yere de ayıp olur. Bu nedenle zararlı fındıkları temizlemeye çalışıyoruz. Bazı noktalarda çok fazla zarar var. Manavların giden fındıkları geri gönderdiklerini duyduk. Arkadaşımızın fındığını harmana geri dökmüşler, zarar o derece büyük. Biz işçiye toplattık ve kişi başı bin 500 TL yevmiye verdik. Şu an zarardayız” dedi.

“Fındığı ucuza mal etmek istiyorlar”

Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’nde yaşayan Makbule Dere, bu yıl fındığın kendilerini çok mağdur ettiğini söyledi. Dere, “Kahverengi kokarca adını koydular, o şekilde gidiyor. Şimdi manavlar da çok ucuz fiyata alıyor, biz şimdi ne yapacağız. Devlet büyüklerimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Fındık manavları fiyatları çok düşürüyor, ’kokarca değdi’ diye 40 liraya kadar düşürenler varmış, o nedenle çok mağduruz. Bizim fındığımızda acılık ve leke yok, manavlar böylelikle fındığı ucuza mal etmek istiyorlar ve ’yağ yaparız’ diyorlar. Yağ yapılacaksa bu da sahtekarlıktır. Aldıkları acılı fındık ile yağ yapıp insanları zehirleyecekler. Devletimize sesleniyorum yine burada hile var” diye konuştu.

“İneğimi satıp işçilerin parasını ödedim, şu an ben mağdur oldum”

2024 yılı fındık mahsulünün ellerinde kaldığını aktaran Makbule Dere, “Bir işçinin günlük yevmiyesi bin 500 TL. Ben, işçilerin parasını verebilmek için, onların da mağdur olmaması için ahırdaki ineğimi sattım ama bu sefer ben mağdur kaldım” ifadelerine yer verdi.

“60 liradan fındık satan komşularımız var”

Efirli Mahallesi’nde fındık üreticisi Yılmaz Telci ise “Bölgemizde kokarca durumu 2023 yılının Eylül ayında başladı. O zamandan bu yana yapabildiğimiz kadar ilaçlama yaptık ama etkili olmadı. Sonuç olarak fındıkta randıman ve rekolte düştü. Buna rağmen fındık alım fiyatları düştü. Şu anda büyük bir sıkıntı. İşçiliğin de yüksek olması bizleri etkiledi, bu sene fındık tamamıyla zarar. Benim fındığım 45 randıman geldi ancak 30 randıman gelen dahi var. Piyasa manavlarda 115 lira ile başladı, sonrasında 110 liraya geriledi. Ben 99 liraya verdim ancak 60 liraya satan komşularımız oldu” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
yuzlerce zonguldakli ertelenen geziyle harmankayayi kesfetti Um4sDSDQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2026 20:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Yüzlerce Zonguldaklı ertelenen geziyle Harmankaya’yı keşfetti

Turizm Haftası kapsamında hava koşulları nedeniyle ertelenen Harmankaya gezisine yaklaşık 300 kişi katıldı. Doğa yürüyüşleri ve keşif rotalarıyla düzenlenen etkinlikte katılımcılar bölgenin doğal güzelliklerini deneyimledi.

Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 50. Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde organize edilen gezi, 9 Mayıs Cumartesi günü düzenlendi. Zonguldak halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, müdürlük personeli, İl Halk Kütüphanesi çalışanları, halk oyunları ekibi ve çok sayıda doğasever katıldı.

Etkinlikte Zonguldak Vali Yardımcısı Halis Hacıismailoğlu, Tarım İl Müdürü Nihat Ağan ve TÜİK Bölge Müdürü Cengizhan Güder de yer aldı. Gezi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun’un öncülüğünde ve Milli Parklar Müdürü İdris Tetik’in katkılarıyla yapıldı. Gezinin güvenli ve koordineli bir şekilde tamamlanması için İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri, AFAD, İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Zonguldak Belediye Başkanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği destek sağladı.

Organizasyona turizm ve seyahat acenteleri de katkı sundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin