Ordu’da fındık toplama işinde çalışacak emekçilerin günlük yevmiyesi bin 200 TL olarak belirlendi.
Yaklaşan fındık hasadında çalışacak personellerin yevmiyelerinin belirlenmesi için Ordu’da bulunan ziraat odası liderleri, Altınordu Ziraat Odası’nda bir ortaya geldi. Yapılan toplantının akabinde fındık hasadında çalışacak emekçi yevmiyeleri açıklandı.
Yemek personele ilişkin bin 200 TL
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Konseyi Üyesi Arslan Soydan, alınan kararların tavsiye kararı olduğunu söyledi. Soydan, çocuk yaşta emekçi çalıştıran bahçe sahipleri, velileri ve varsa tarım aracılarına idari para cezası uygulanacağını söz etti. Soydan, "2025 yılı hasat periyodunda fındık hasadında çalışacak tarım emekçilerine çalıştıkları her fiili gün karşılığı olarak yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, askeri fiyat tespit komitesince belirlenen brüt askeri fiyat dikkate alınarak, fındık yevmiyesi günlük net fiyatı, yemek personele ilişkin olmak üzere bin 200 TL olarak belirlenmiştir. Toplanan fındıkların taşınması işlerinde çalışacak çuvalcıların ve aşçıların fiyatlarının 10-15 ortası emekçi için aşçılara bin 200 TL, çuvalcılara bin 350 TL, 15 ve üzeri emekçi için aşçılara bin 350 TL, çuvalcılara bin 500 TL, kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı fiyatı bin 650 TL olarak belirlenmiştir" dedi.
Patoz saat fiyatı 4 bin TL
Soydan, katırcı fiyatının katırı ile birlikte 2 bin 400 TL, kilo hesabıyla fındık toplayanların emekçi fiyatlarının kilo başına 12 TL olarak belirlenmesine, patoz saat fiyatının ise 4 bin TL olarak belirlenmesine karar verildiğine dikkat çekerek, tarım arıcılarının yevmiyelerinin 15 personele kadar günlük bin 350, 15 çalışandan fazlası için ise bin 500 TL olarak belirlendiğini kelamlarına ekledi.