Onlarca kişinin milyonlarca liralık fındığını alarak kayıplara karıştı - Karabük Haber Postası
onlarca kisinin milyonlarca liralik findigini alarak kayiplara karisti UxX9Z8js
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Şubat, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Onlarca kişinin milyonlarca liralık fındığını alarak kayıplara karıştı

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde bir fındık tüccarı, geçtiğimiz fındık döneminin akabinde onlarca üreticiden emanet olarak aldığı milyonlarca lira pahasında fındığın ödemesini yapmadan kayıplara karıştı.

Fındık tüccarının gece yarısı boşalttığı argüman edilen iş yerinde toplanan fındık üreticileri duruma reaksiyon gösterdi. Firma avukatı ile görüşen fındık üreticileri vakit zaman gergin anlar yaşarken, kötüleşen bir üretici ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde onlarca fındık üreticileri milyonluk ziyana uğradı. İlçede ’Gürem Fındık’ ismi altında fındık tüccarlığı yapan T.T. geçtiğimiz yıl fındık döneminin akabinde üreticilerden emanet aldığı fındığın akabinde kayıplara karıştı. Dükkanını boşaltan T.T.’ye ulaşamayan üreticiler, toplumsal medya aracılığı ile organize olarak seslerini duyurmak ve yansılarını ortaya koymak için toplandı. Onlarca kişinin mağdur olduğu olayda milyonluk ziyan oluşurken, toplanan üreticiler fındık tüccarının boşalttığı dükkanda bir ortaya geldi.

T.T.’nin fındıkları sattığı sav edilen firmanın avukatı ile görüşen üreticiler duruma reaksiyon gösterdi. Üreticilerden kimileri kötüleşerek olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılırken, firma avukatı ve üreticiler ortasından gerginlik yaşandı.

Üreticilerden Kemal Kudu, 6 aydır fındığının parasını almayı beklediğini belirterek “Bizden fındığı alırken ’Şu tarihte yahut istediğiniz bir tarihte gelip paranızı alın’ dediler. Bizden fındık alan kişi burayı terk etti. Bir daha da buraya gelmedi. Hakkımızı arıyoruz. Ama muhatap bulamıyoruz. Bizi mağdur eden bireylerin bulunup gerekenin yapılmasını istiyoruz. 6 aydır paramızı almayı bekliyoruz. Ben 450 kilogramlık fındık verdim. 2,5 ton fındık veren var. Kayıplara karışan tüccar bizden fındığı alıp firmaya veriyor. O firma yetkilisi bizimle kontrat imzalamaya çalışıyor. Bu mevzuda ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

“Kasım’dan beri buraya gelip gidiyoruz”

Üreticilerden Hayriye Yıldızlar Birinci ise firma avukatı ile görüştüklerini ve paralarının önümüzdeki Eylül ayında ödenmeye başlayacağını öğrendiklerini belirterek “Kasım ayında annemin fındığı verdim. 80 yaşında annemin fındığını emaneten buraya bıraktım. Kasım’dan beri buraya gelip gidiyoruz. Her geldiğimiz aydan başka aya yönlendirdiler. Daima ötelediler. Vakfıkebir, Tonya, Çarşıbaşı ilçelerden bulduğumuz fındık mağdurları ile bir Whatsapp kümesi oluşturduk. Burayı gece yarısı boşaltıp kaçmış. Karadeniz’in geçim kaynağı fındık. Benim annem iki büklüm bu fındığı topladı. Bu ödemeleri Eylül ayına bırakmak istiyorlar. Onun da bir mutlaklığı yok. Bu parayı Eylül ayında alsak bile mağduruz. Buradaki çalışanların da parasını vermemişler” halinde konuştu.

“Gece yarısı kaçtı”

100 bin liranın üzerinde alacağı olduğunu kaydeden üretici Senem Saraç ise “5 ay evvel fındığımızı vermiştim. O günden beri bekliyoruz. Daima bizi ekiyorlar. 500 kilogram fındık verdim. 100 bin liranın üzerinde alacağım vardı. Buraya avukat gönderiyor. Gece yarısı kaçtı. Öbür yerde dükkan açmış. Madem paran yok orada nasıl dükkan açıyorsun. Eylül ayında paranın verileceğini söylüyorlar fakat onunda garantisi yok. Garanti yok” diye konuştu.

“Burada 7-8 milyonluk ziyan var. Bu 40-50 tona yakın fındık ediyor”

Hayrettin Çolak isimli üretici de 7-8 milyonluk ziyan olduğunu lisana getirerek “Kendimin yanı sıra eşim ve dostumun fındığını da alıp geldim. Eşimin, dostumun parasını ödettirdim. Lakin kendi fındığıma sıra gelince samimiyete güvenerek beni çarptı. Eylül ayında fındık parasını ödeyeceğini söylüyor. Biz bunu katiyen kabul etmiyoruz. Şuanda onun ismine burada hala daha fındık alanlar var. Burada 7-8 milyonluk ziyan var. Bu 40-50 tona yakın fındık ediyor. Olayı mahkemeye de taşıyacağız. Zira bir tek bizi dolandırmadı. Buradan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum” tabirlerini kullandı.

“Fabrika olunca güvendik”

Fındık üreticisi Ahmet Çabuk ise “18 Eylül’de fındığımı verdim. Bir hafta, 10 gün sonra alırsın diyerek beni oyaladılar. Mağdur oldum. Engelli çocuğum var. Çocuğumun ilaçlarını arkadaşlarımdan borç para alarak alıyorum. Fabrika olunca güvendik. Lakin yanılmışız. Buraya avukat göndermişler. Şimdi de bizden 6-7 sonraya gün istiyorlar. Olacak üzere durmuyor” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
cea
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
20 Nisan, 2026 11:24 tarihinde yayınlandı
0
0

Çetinkaya:  “Atasını Bilmeyen İt Peşinde Gezer”

Karabük’te “Çocuklar Arasında Şiddet Akran Zorbalığı ve Madde Bağımlılığını Önleme” konulu konferans düzenlendi. Programda akran zorbalığı, şiddet ve madde bağımlılığının nedenleri, sonuçları ile koruyucu ve önleyici çalışmalar ele alındı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, yaptığı konuşmada merhum Alparslan Türkeş’in “Sokağa hakim olan ülkeye hakim olur” sözünü hatırlattı.

Çetinkaya, çocukların tarih bilinciyle yetişmesi gerektiğini vurgulayarak, “Atalarını bilmeyen it peşinde gezer. Atamızı bileceğiz, nereden geldiğimizi bileceğiz” dedi. Toplumun rol modellerinin modern çağın dayattığı figürler olmaması gerektiğini ifade eden Başkan, “Bizim Seyit Onbaşı’dan Şerife Bacı’ya, Mustafa Kemal Atatürk’ten Peygamber Efendimize kadar örnek alabileceğimiz çok derin bir tarihimiz var” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde bir okulda gerçekleşen ve 1 öğretmen ile 10 çocuğun hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin üzüntüsünü dile getiren Çetinkaya, çocukları korumanın herkesin en önemli görevi olduğunun altını çizdi.

“Dünya artık bir köye dönüştü” ifadesiyle iletişim ve teknolojinin sınırları ortadan kaldırdığını belirten Çetinkaya, bilgisayar ve tabletler aracılığıyla dijital dünyanın evlerin içine, çocukların odalarına kadar girdiğini söyledi. “Bizler evimizde çayımızı yudumlarken, yan odada çocuklarımıza nelerin empoze edildiğini çoğu zaman bilmiyoruz” diyen Çetinkaya, en öncelikli sorumluluğun çocukları yakından takip etmek ve korumak olduğunu vurguladı.

Kendisini dünyanın hamisi sanan ülkelerin insanlığa yaptığı kötülükler karşısında tek çarenin tarihten ders almak olduğunu ifade eden Başkan, “Köklü geçmişimizden güç alarak bir gelecek inşa etmek zorundayız. Binlerce yıllık tarihimizle ahlaklı, birlik ve beraberlik içinde bir toplum kurmak mecburiyetindeyiz. Erzurum’dan Kars’a, Antalya’dan Karabük’e kadar şartsız ve koşulsuz kardeşlik ruhunu beslemeliyiz” dedi.

Çetinkaya, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Karabük’e gelen gençler ve çocuklar için Karabük Belediyesi sığınabileceği bir yuvadır. İhtiyaçları olur, iyi günü kötü günü olur kapılarımız 7/24 her zaman açıktır. Bunun da bilinmesini isteriz.”

 

cetinkaya3

Bizi sosyal medyadan takip edin