Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Programı gerçekleştirildi. Programda konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, "Yeni akademik yılda maksadımız nettir: Kalitede süreklilik, araştırmada derinlik, eğitimde mükemmeliyet, toplumsal katkıda görünürlük. Bu maksatlara ulaşmak için her birimizin katkısı hayati kıymete sahiptir" dedi.
OMÜ Atatürk Anıtı’na rektörlük tarafından çelenk sunumuyla başlayan yeni akademik yıl programı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen merasimle devam etti. Burada OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın yaptığı konuşmada OMÜ olarak bu yıl gayelerinin net olduğunun altını çizerek, "OMÜ’nün 50 yıllık birikimi, kentimizin dinamizmiyle birleştiğinde katlanarak yayılan bir etki alanına sahiptir. Sıhhat, tarım, eğitim, mühendislik, kültür-sanat ve spor alanlarında birlikte atacağımız adımlar;
merkezden etrafa, Samsun’dan dünyaya uzanan değerli kazanımların anahtarıdır. Çıktıları yerleşkelerin hudutlarını aşarak ömrün içine nüfuz eden yarar temelli akademik anlayışımız, öğrencilerimizi iş hayatına hazırlayan bir pusuladır. Yeni akademik yılda amacımız nettir: Kalitede süreklilik, araştırmada derinlik, eğitimde mükemmeliyet, toplumsal katkıda görünürlük. Bu amaçlara ulaşmak için her birimizin katkısı hayati ehemmiyete sahiptir. Daima birlikte OMÜ’yü yalnız bugünün değil, yarının da güçlü üniversiteleri ortasında konumlandırabileceğimize inancım tamdır" tabirlerini kullandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücü eline almasından öteki seçenek kalmamıştır"
Konuşmasında Filistin konusuna da değinen Rektör Aydın, "Geçtiğimiz gün, soykırımcı İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren Sumud Filosu’na saldırısına kayıtsız kalanların iki yüzlülüğü bir kere daha kanıtlanmıştır. Gelinen noktada mensubiyetiyle gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücü eline almasından diğer seçenek kalmamıştır. Bu maksada ulaşmada üniversitelerimize ağır, bir o kadar da saygın yükler düşmektedir. Tarihin terazisine bizleri yüzü ak olarak çıkaracak cevherse Anadolu mayasına yansıyan hikmet ve gayrettir" diye konuştu.
"Ülkemizin geleceğine de katma bedel sağlayan bir üniversite olmayı sürdüreceğine canıgönülden inanıyorum"
Akademik yıl açılında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Ondokuz Mayıs Üniversitemiz, elbette sadece bir eğitim kurumu olmanın ötesinde, birebir vakitte bilimsel araştırmalarıyla, toplumsal projeleriyle ve kültürel etkinlikleriyle Samsun’umuzun, Karadeniz’in ve Kuzey Anadolu’nun akademik ve kültürel lokomotifi olmayı da başarmıştır. Yarım asırlık esaslı geçmişi, her geçen gün büyüyen akademik takımı, çağdaş altyapısı ve yenilikçi eğitim anlayışıyla ön plana çıkan Ondokuz Mayıs Üniversitemizin, bugüne kadar olduğu üzere bundan sonra da kentimizden de aldığı dayanak ve güçle yürüteceği nitelikli eğitim ve araştırmalarla Samsun’umuzun ve ülkemizin bugünüyle birlikte geleceğine de katma paha sağlayan bir üniversite olmayı sürdüreceğine canıgönülden inanıyorum" dedi.
"Sumud Filosu’ndaki tüm umut yolcularının yanındayız"
Vali Tavlı konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Gazze’de çocukların açlıktan öldüğü bu vahşete dikkati çekmek ve Filistinli mazlumlara insani yardım götürmek için dünyanın dört bir yanından yola çıkan Global Sumud Filosu’na yönelik saldırıyı da lanetliyoruz. İnsanlığın ortak vicdanına tercüman olan Sumud Filosu’ndaki tüm umut yolcularının yanında olduğumuzu tabir ediyoruz."
Açılışa Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alper Kesten, Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Genel Sekreter Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, protokol üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
YÖK’ün daveti doğrultusunda açılış dersi, eski Diyanet İşleri Lideri Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından "İlk Dersim: Filistin" başlığıyla verildi.