Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ekim, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

OMÜ’den ISIF’24’te 7 madalya

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Adana’da gerçekleştirilen TEKNOFEST kapsamındaki 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nda (9th International Inventions Fair-ISIF’24) 7 madalya elde etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının (T3) ana yürütücülüğünde bu yıl Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST bünyesindeki ISIF’24’e 16 ülkeden katılım olurken, 298’i yerli, 56’sı yabancı olmak üzere 354 buluş sergilendi.

OMÜ’den 7 madalya ile üstün performans
ISIF’24’te jüri tarafından yapılan değerlendirmelerde 298’i yerli, 56’sı yabancı 354 buluştan ödül almaya layık görülenler belli oldu. Değerlendirmelerde OMÜ’nün 10 buluşundan 1’i altın, 1’i gümüş ve 5’i de gümüş madalyaya değer görüldü. ISIF’24’te OMÜ’nün hak sahipliğinde altın, gümüş ve bronz madalya kazanan akademisyen ve araştırmacılar ile buluşları şöyle:

Altın madalya
“Çevre Dostu Bir Esnek ve Mukavemeti Yüksek Seramik Kompozit Malzeme ve Bunun Üretim Yönetimi” (Doç. Dr. Sinem Çevik, Öğr. Gör. Dr. Arife Kübra Yontar, Dr. Öğr. Üyesi Suna Avcıoğlu, Büşra Birateş).

Gümüş madalya
“Termoelektronik Jeneratör Kullanarak Elektrik Enerjisi Üreten Sistemler için Yoğuşmalı Isı Haznesi Sistemi” (Prof. Dr. Yavuz Köysal, Öğr. Gör. Tahsin Atalay, Öğr. Gör. Hakan Bülbül, Öğr. Gör. Yusuf Yakut).

Bronz madalyalar
“İnsan Beyninde Üretilen Adrenalinin Taşınımında Görev Alan Nöronların Davranışını Taklit Eden Yapay Beyin Pili” (Dr. Öğr. Üyesi Burak Tekin).
“İneklerde Serviks Uteri İçine Girebilen Servikal Kameralı Fileksibl Uçlu Katetere Sahip Kameralı Spekulum” (Dr. Öğr. Üyesi İdris Sancaktar, Gökhan Kanlı).
“Yekpare Metal Köpük Formunda Yeni Nesil Hibrit Kompozit Yapılı Isı Alıcı” (Prof. Dr. Mevlüt Gürbüz, Doç. Dr. Bilal Sungur).
“Yara Yeri İyileşmesinde Kurkimin İçerikli Oral Film” (Prof. Dr. Feyza Otan Özden, Prof. Dr. Feza Geyikçi).
“Kapsülüze Edilmiş Sıvı Emdirilmiş Pelet Yakıt” (Prof. Dr. Mevlüt Gürbüz, Doç. Dr. Bilal Sungur).

Katılımcı diğer buluşlar
“Tabancılar için Mekanik Gez Nişangâhı” (Burakhan Alim Çay).
“Laboratuvar Hayvanları için Ped” (Doç. Dr. Burak Genç, Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Görkem Dengiz, Zeynep Sude Demiray, Yiğit Belen).
“Yarı İletken ve Doğrusal Olmayan Optik Özellik Gösteren Stabilize Nikelofilik Tiyosemikarbazon Kompleksleri” (Prof. Dr. Namık Özdemir, Prof. Dr. Tülay Baldemirci, Arş. Gör. Elif Avcu Altıparmak).

OMÜ’den yapılan açıklamada, "Ödülleriyle Üniversitemizi onurlandıran bütün akademisyen ve araştırmacıları tebrik ediyor; geliştirdikleri yenilikçi teknolojilerin OMÜ’nün ‘Araştırma Üniversitesi’ hedefine katkı sunmasını ve ticarileşerek önemli sosyoekonomik kazanımlar elde etmesini temenni ediyoruz" denildi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, bedeller eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde vazife alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sadece bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söz edebilirim ki bu müsabakanın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla esasen kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan değerli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara yer hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl maharetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, kıymetler eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi misyon almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışlarının temel gayesi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl hünerlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin emeli değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En kıymetli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, müsabakanın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin vazife alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.