Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Aralık, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Oluz Höyük kazısında 2 bin 100 yıllık kuş şeklinde asker düdüğü bulundu

Amasya’daki Oluz Höyük hafriyatında kuş biçiminde tasarlanıp pişirilmiş topraktan yapılmış 2 bin 100 yıllık asker düdüğü bulundu. Hafriyat Lideri Prof. Dr. Şevket Dönmez, askerler ortasında haberleşmede kullanıldığını düşündükleri düdüğün Roma’dan evvel bölgede karar süren Mithridatlar Hanedanı’nın en güçlü hükümdarı 6. Mithradates Dönemi’ne ilişkin olduğunu açıkladı.

Basit bir ses çıkarma aleti değil
Üflenmesiyle birlikte çalışır haldeki düdüğün iki kıymetli özelliğinin olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Dönmez, “İlki kolay bir ses çıkarma aleti olmayıp üzerinde bulunan 4 delikle birlikte melodi oluşturma özelliğine sahip. İkinci değeri ise düdükler genelde asker düdüğü olarak Roma kültürüne mal edilen aletler. Ama burada çıkan düdük M.Ö 1. yüzyıla ilişkin.6. Mithridates Dönemi’ne ilişkin. Bu düdükleri Roma’dan evvel Anadolu’ya özgün krallıklarda kullanıldığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benziyor
Düdüğün kuş halinde tasarlanmasının Roma Dönemi’nde de görülen bir gelenek olduğuna değinen Dönmez, “Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benzemesi bizim için çok şaşırtan değil. Zira Oluz Höyük’ün yanında Hitit Dönemi’nden beri bir göl olduğunu biliyoruz. Bu gölün ekosistemi güçlü bir kuş cenneti olduğunu biliyoruz. Buradaki kuşların da Oluz Höyüklüler tarafından hakikat biçimde gözlemlendiği, bazen çanak, çömlekler üzerine işlendiğini biliyoruz. Burada da Amasya’ya mahsus endemik bir kuşun düdük üzerinde figürleştiğini söyleyebiliriz” biçiminde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyen hafriyatlarda bulunan asker düdüğünün paklık ve konservasyon çalışmalarının tamamlanması sonrası Amasya Müzesi’ne teslim edileceği bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun Kızılırmak Deltası: Karadeniz’in sessiz cenneti

Türkiye’nin Karadeniz kıyısında yer alan ve doğal yapısını büyük ölçüde koruyabilmiş en büyük sulak alanlardan biri olan Kızılırmak Deltası, sahip olduğu varlıklı biyolojik çeşitlilik ve milletlerarası kıymetiyle dikkat çekiyor.
Doğa Müdafaa ve Ulusal Parklar (DKMP) Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Samsun’u ziyaret ederek korunan alanlarda incelemelerde bulundu. Samsun programı kapsamında öncelikle bölge müdürlüğü çalışanı ile bir ortaya gelen Genel Müdür Çokçetin, bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyaretinin birinci gününde doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı ile Vezirsuyu Tabiat Parkı’nda yürütülen projeleri inceleyen Genel Müdür Çokçetin, ikinci gün birinci olarak Kızılırmak Deltası’nı ziyaret etti. Birçok habitata mesken sahipliği yapan ve birebir vakitte Ramsar alanı olan Kızılırmak Deltası’nda flora ve fauna hakkında bilgi alarak, turna ve birçok su kuşu müşahedesi yapan Genel Müdür Çokçetin, burada Geleriç Subasar Ormanı’nı gezdi. Deltada kuş halkalama çalışmasına da katılan Çokçetin, yaralı yaban hayvanı tedavileri hakkında da bilgi aldı. Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda üretilen sülünlerden tabiata salan Çokçetin’e ziyaretçi tanıtım merkezinde alanda yapılan çalışmalar hakkında bir sunum yapıldı. Çokçetin, içerisinde 90 adet leylek yuvasının bulunduğu Leylek Ormanı’nı da ziyaret ederek alandan ayrıldı.

Karadeniz’in sessiz cenneti
Ziyaretin ikinci gününde Kızılırmak Deltası’na geçen Genel Müdür Çokçetin, burada kuş müşahedesi yaparak flora ve fauna hakkında bilgi aldı. Ramsar Mukavelesi kapsamında memleketler arası muhafaza statüsüne sahip olan Kızılırmak Deltası, 14 farklı habitat tipine konut sahipliği yapıyor. Türkiye’de tespit edilen yaklaşık 500 kuş çeşidinden 365’i bu deltada gözlemlenirken, 166’sının burada ürediği belirlendi. Her yıl ortalama 150 bin su kuşuna konut sahipliği yapan bölge, kuş göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle global ölçekte değer taşıyor. Delta içinde yer alan Galeriç Ormanı; dişbudak, meşe ve kızılağaç tipleriyle Türkiye’nin az subasar ormanlarından biri olarak öne çıkıyor.
Ziyaret kapsamında kuş halkalama çalışmalarına yerinde katılan gruplar, ziyanlı çeşit olan kahverengi kokarcayla biyolojik gayret kapsamında Gelemen Üretim İstasyonu’nda yetiştirilen sülünlerin tabiata salımını gerçekleştirdi. Ayrıyeten biyoçeşitlilik izleme ve cins müdafaa faaliyetleri alanda değerlendirildi. Genel Müdür Kadir Çokçetin, "Ziyaretimizde kuş halkalama çalışmalarına katıldık. Ziyanlı tıp olan kahverengi kokarcayla gayrette takviye olmak için Gelemen Üretim İstasyonu’nda yetiştirilen sülünlerin tabiata salımını yaptık. Kızılırmak Deltası, tabiat yürüyüşü, kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık ve bisiklet tipi üzere birçok tabiat temelli aktivite için eşsiz bir ortam sunuyor. Tüm doğaseverleri bu az ekosistemi yerinde görmeye ve birlikte müdafaaya davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.