Okulların açılmasına sayılı gün kala Antalya’da kırtasiyeler denetleniyor
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin sağlık ve güvenlikleri ile ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla başta zincir marketler ve kırtasiyeler olmak üzere ülke çapında denetimler gerçekleştiriyor. 10 ilde başlatılan denetimler kapsamında Antalya Ticaret İl Müdürlüğü de şehirdeki kırtasiyelerde denetleme çalışmalarında bulundu. Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, velilerin alışveriş sırasında şüphelendiği her durumu il müdürlüğüne bildirebileceklerini söyledi.
2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlıyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala Ticaret Bakanlığı 10 ilde eş zamanlı olarak tüketicilerin sağlık ve güvenlikleri ile ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla denetimler düzenliyor. Antalya’da yürütülen çalışmalar kapsamında Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Kepez ilçesinde bir kırtasiyede sağlığı olumsuz etkileyebilecek ürünler ve fiyat etiketleri hakkında denetimde bulundu. Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, perakende satılan her şeyin denetleneceğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:
“Fiyat etiketi var mı, kasa fiyatına uyuyor mu bunlara bakıyoruz, ayrıca ürün güvenliği denetmenlerimiz burada ürünlerin insan sağlığına uygun olup olmadığını denetliyor. Perakende satılan her şey denetleniyor, fiyat etiketi olmayan her ürün için 2 bin 200 TL yaptırımımız var.”
"Sağlığa zararlı olabilecek ürünler denetleniyor"
Velilerin kırtasiye alışverişlerinde öncelikli olarak, ürünlerin insan sağlığına uygun olup olmadığına ve yaş grubuna bakması gerektiğini ifade eden Halil Özşahan, velilere malzemenin güvenilir olup olmadığını kontrol ettikten sonra fiyata bakmaları yönünde tavsiyede bulundu. Özşahan, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Vatandaşlarımızın şüphelendiği bir durumda, konuyu Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirmesi gerekiyor. Biz gerekli işlemleri yapacağız. Zincir marketlerin kırtasiye reyonu açılınca, marketlere de denetimlerimiz gerçekleşecek. Denetimler kapsamında, sağlığa zararlı ürünleri Ürün Güvenliği Denetmenlerimiz numune alarak test ortamında denetliyor, ya ürün piyasadan çekiliyor ya da bir cezası var. Geçen sene sağlığa zararlı ürünler tespit edildi. Vatandaşlar bize telefonla ya da maille ulaşabilir, fahiş fiyatla karşılaştıklarında bize bildirsinler, biz de onunla ilgili çalışmamızı yapıp bakanlığa gönderiyoruz."
Kimyasal ürün bulundurmanın cezası 241 bin TL
Sağlığı olumsuz etkileyen kimyasal ürünlerin cezası 241 bin TL olarak belirlenirken, bilgilendirme etiketlerinde uyarı bulundurmamanın cezası 96 bin TL’den başlıyor.
Grand Kartal Otel yangınına ait, ortalarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı dava, verilen 2. ortanın akabinde tekrar başladı. Savunması alınan FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nin çalışanı Aleyna Beşinci, "Benim önüme yasal ahenkle ilgili bir belge geliyor. Bu evrakta gördüklerim yalnızca, soruşturma yetkim yok. O denli bir platformum yok. Nereye yazacaktım da, araştıracaktım? Benim raporumda, ’Acil durum hareket planı uygundur’ diye bir ibare yok, yanlış yazılmış. Yangınla ilgili bir yetkim, bilgim olmadığı için nerede olmalı, çalışıp çalışmadığına nasıl bakmalıyım? Ben sürdürülebilir turizm denetçisiyim" dedi.
Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Toplumsal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Avukatların katılma talepleri kıymetlendirme sürecinde müştekiler, hudutlarına hakim olamayarak sanıklar ve avukatlarına bağırdı. Bir müşteki bağırarak, "Tüm Türkiye ziyan gördü" sözlerini kullandı.
İddianamede, otelin teknik işçisi, mutfak çalışanı, iş güvenliği uzmanları ve öbür birtakım yetkililerle birlikte, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nin çalışanı Aleyna Beşinci’nin savunması alındı.
"Yangın denetim paneline hiç değinilmedi bile"
Savunmasında, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen ve çok özgün olduğunu tabir eden Aleyna Beşinci, "FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nde sürdürebilir turizm denetçisiyim. Lise mezunu bile denetçi olabiliyor, bir uzmanlık gerektirmiyor. Ben Grand Kartal Otel’e gittim. Burada sürdürebilir turizm yetkilisi oluyor otelde. Onunla birlikte bu denetimimi yaptım. Kontrol genel olarak çevresel bahislere, global ısınmaya, sürdürülebilirliğe değinen kontrol. Yalnızca bir hususu, yasal ahenk evrakı sebebiyle yargılanıyorum. Çok uzun ve kapsamlı bir husus. Bu yüzden bizim bir gün kontrolümüz var. Yasal ahenkte bizden Turizm Geliştirme Ajansının istediği, belirttiği var mı yok mu kontrolü. Ben oraya gittiğimde turizm işletme evrakı var mı, var. Bununla ilgili örnekleme yapıyorum raporuma. Ruhsatı var mı, var. Bununla ilgili ayrıntılar yazıyorum. Bu raporun içeriğiyle ilgili yetkim, bilgim yok. Gerçek mu yapmışlar, yanlış mı yapmışlar, bununla ilgili yeterliliğim olmadığı için içeriğini sorgulayamıyorum. Tıpkı halde İSGC’nin de orada çalışmadığı lakin varmış üzere yazıldığı söylenmişti, bununla ilgili SGK’dan bir portalım yok. Gerçek mu, değil mi diye sorgulayabileceğim, bakabileceğim bir ekran yok. Bu sebeple raporumu bu halde yazdım. Yeniden uzman raporunda, yangın denetim paneli olduğunu söylediğim ama bulunamadığıyla ilgili atıf yapılmış lakin benim raporlarımda bu türlü bir ibare yok. Yangın denetim panelinde hiç değinilmedi bile"
"Ezberin kaçtı"
Beşinci’nin savunma sırasında duraksaması üzerine müştekilerden biri, "Ezberin kaçtı" dedi. Bunun üzerine salondan, "Müdahale etmeyin" uyarısı yapıldı.
"Sözleşmemiz gereği otel bize hakikat beyan vermek zorunda"
Beşinci, savunmasına şöyle devam etti:
"Bunların doğruluğunu, gerçekliğini araştıramıyorum. Kontratımız gereği otel bize hakikat beyan vermek zorunda. Bende bana verilen belgenin yanlışsız olduğunu kabul ederek, bu kontrolü yapıyorum. Bu aslında 14 unsur içinde yasal ahenk olarak geçiyor ve çok kapsamlı bir şey. Bu sebeple o biçimde yazdım. Fiziki kontrolü sürdürülebilirlik üzerine yapıyorum. Katı atık, mahallî satın alma bunun üzere hususlara fiziki olarak bakıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Bu hususta yetkim ve sorumluluğum olduğunu düşünmüyorum. Ali Ağaoğlu’da (şirket yetkilisi) denetimimi imzaladı. Grand Kartal Otel’e 2023 ve 2024 yıllarında iki kere gittim"
Kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Aleyna Beşinci, "Belgelerin yalnızca varlığıyla ilgileniyorum. ’İSG evrakı var mı?’ diye soruyorum. Bana da bunu sundular" dedi.
"Bu vicdana uygun değildir"
Beşinci’nin avukatı ise "Müvekkilim sigortadan çalışan, minimum fiyattan az alan biri. İş sıhhati güvenliği önüne koyuluyor, yalnızca siciline yazıyor ve şu an müvekkilim burada yargılanıyor, bu vicdana uygun değildir" diye konuştu.
"Fiziki yapısıyla ilgili yetkinliğim olmadığı için inceleme yapmıyorum"
"Sanık, kontrol gayesiyle gittiği otelde gezip, fiziki kaidelerini görme imkanı oluyor mu?" sorusu üzerine Aleyna Beşinci, "Ben gittiğimde oteli o biçimde kapsamlı inceleyemem. Ben bir odaya girerim, bakarım ki su tasarrufu yapıyor mu? Bununla ilgili bilgilendirmesi var mı? Fiziki yapısıyla ilgili yetkinliğim olmadığı için inceleme yapmıyorum" formunda konuştu.
"Nereye yazacaktım da, araştıracaktım"
Beşinci, üst üste gelen soruların akabinde şöyle konuştu:
"Benim önüme yasal ahenkle ilgili bir belge geliyor. Bu belgede gördüklerim yalnızca, soruşturma yetkim yok. O denli bir platformum yok. Nereye yazacaktım da, araştıracaktım? Benim raporumda, ’Acil durum hareket planı uygundur’ diye bir ibare yok, yanlış yazılmış. Yangınla ilgili bir yetkim, bilgim olmadığı için nerede olmalı, çalışıp çalışmadığına nasıl bakmalıyım? Ben sürdürülebilir turizm denetçisiyim. Ben inançlı turizm sertifikası vermedim, sürdürülebilir turizm sertifikası verdim ancak inançlı turizm sertifikasını da açıklamam gerekirse, covid vaktinde verilen, sıhhat kurallarına bakılarak verilen, bunları içeren bir şeydi"