Okul Çevrelerinde Güvenlik ve Trafik Denetimleri Sıkılaştırıldı - Karabük Haber Postası
66e3f3da01262 jpg
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
13 Eylül, 2024 11:12 tarihinde yayınlandı
0
0

Okul Çevrelerinde Güvenlik ve Trafik Denetimleri Sıkılaştırıldı

Karabük’te 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasıyla birlikte, öğrenci güvenliğinin sağlanması amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, okulların çevresinde yoğun güvenlik ve trafik denetimlerini sürdürüyor.

Yapılan açıklamada, çocukların güvenli bir eğitim ortamında bulunmalarını sağlamak için denetimlerin aralıksız devam edeceği vurgulandı. Güvenlik güçleri, okul çevrelerinde özellikle sabah ve akşam saatlerinde trafik akışını düzenlemek, yayaların güvenli geçişlerini sağlamak ve okul önlerinde oluşabilecek olası tehlikelere karşı önlem almak amacıyla devriye faaliyetleri artırırken, okul servis araçlarına yönelik denetimlerin de sıkılaştırıldığı ve servis sürücülerinin kurallara uygun davranmaları için gerekli kontrollerin yapıldığı belirtildi.

Yapılan bu denetimlerin; çocukların huzur içinde okula gidip gelebilmesini sağlamak için eğitim öğretim yılı boyunca devam edeceği bildirildi. Yetkililer, vatandaşlardan da dikkatli olmalarını ve trafik kurallarına uymalarını isteyerek, güvenli bir eğitim – öğretim dönemi geçirilmesi için iş birliği çağrısında bulundu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta uzmanindan kene uyarisi iklim duzensizligi ve kuresel isinma kene sezonunu uzatiyor 2fyqLPNA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2026 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Tokat’ta uzmanından kene uyarısı: İklim düzensizliği ve küresel ısınma kene sezonunu uzatıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, iklim düzensizliği ve küresel ısınmanın etkisiyle kene sezonunun uzadığını ve bu nedenle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskinin artabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Keskin, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin daha erken aktif hale geldiğini ve KKKA vakalarının görülmeye başladığını belirterek, özellikle bahar ve yaz aylarında kırsal alanlara giden vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine alınması ve vücudu örten uzun kollu giysilerin kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Keskin, kene kovucu ürünlerin de koruyucu etkisine dikkat çekti.

İklim düzensizliği ve küresel ısınma kenelerin dağılımlarını genişletiyor

İklim düzensizliği ve küresel ısınmanın yalnızca kene popülasyonunu artırmadığını, aynı zamanda coğrafi yayılımını da genişlettiğini belirten Prof. Dr. Keskin, “Hyalomma marginatum türü, KKKA hastalığının ana taşıyıcısıdır. Türkiye’de özellikle Kelkit Vadisi ve İç Anadolu’nun kuzey kesimleri bu tür için doğal yaşam alanı ve daha yoğun görüldüğü bölgelerdir. Son yıllarda bu türün göçmen kuşlar aracılığıyla Avrupa’ya taşındığını, yayılım alanını genişlettiğini ve iklim düzensizliği ve küresel ısınmaya bağlı olarak gittiği ülkelerde kalıcı olduğunu görüyoruz. Avrupa’nın birçok ülkesinde KKKA hastalığı taşıyan Hyalomma marginatum türü kayıtlanmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda KKKA vakaları Avrupa’da daha sık görülecek” dedi.

İklimle birlikte kene takvimi de değişti

Toprak sıcaklığının 10-15 derecenin üzerine çıkmasıyla kenelerin aktif hale geldiğini, 20 derece civarında ise yoğun şekilde konak aradıklarını belirten Keskin, “Kış aylarının kısalması ve sonbaharın uzamasıyla birlikte kene sezonu nisan ayından başlayıp eylül-ekim aylarına kadar devam ediyor” diye konuştu.

Keskin ayrıca uygun iklim şartlarının kenelerin yıl içinde daha fazla nesil üretmesine yol açabileceğini belirterek, bunun da kene popülasyonunda artışa neden olabileceğini söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin