Karabük Postası tarafından
04 Eylül, 2023 14:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Öğrenen-Öğreten Okullar” Projesi Başlıyor

Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş; “2023-2024 Eğitim Öğretim Dönemine tüm okul ve kurumlarımızı kapsayan yeni bir proje ile güçlü bir başlangıç yapacağız”

 

İl Millî Eğitim  Müdürlüğü  Ölçme Değerlendirme Merkezi ve Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan “Benim Şehrim, Benim Okulum: Karabük’te Öğrenen-Öğreten Okullar” projesinin ön çalışmasında son aşamaya gelindi.

Proje ile; İlk ve ortaöğretim seviyesindeki okulların; tüm öğrencilerin eşit koşullarda eğitim olanaklarından tam anlamıyla yararlandırılmasını, derslerin hedef ve davranışları ile tutum ve becerilerini eksiksiz tamamlayarak bir üst öğrenime hazırlamak.

Okullarda akademik eğitimin kalitesini daha da iyileştirerek, ulusal ve uluslararası sınavlarda başarı oranını arttırmak.

Spor, sanat ve kültürel etkinlikler ile öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmek, ayrıca bu alanlarda ilgi ve yetenekli öğrencilerin ulusal ve yerel müsabakalara katılım süreçlerine destek vermek.

Çağdaş örgün mesleki eğitim ve sürdürülebilir, hayat boyu öğrenme anlayışını esas alan, çağın gereksinimlerine uygun istihdama yönelik, geçerli meslek edindirme anlayışına sahip meslek liselerinin Karabük’teki fabrika vb. istihdam sağlayan kuruluşlar ile organize çalışmasını sağlamak, ihtiyaç duyulan mesleki bölümlerin açılmasını sağlamak.

Dezavantajlı grupta yer alan ve özel eğitime gereksinim duyan öğrencilerin sorunlarını çözmede yardımcı olarak onların toplum ile kaynaşmalarını sağlamak, rehberlik hizmeti sunmak.

Tüm eğitim çalışanlarının ve yöneticilerin hizmet içi eğitimler, kurslar ve konferanslar vb. çalışmalar ile çağın gerektirdiği yenilikleri takip ederek mesleklerinde uzmanlaşmalarına katkı sağlamak.

İnsan kaynaklarının ve eğitimin çıktıları olan öğrencilerin niteliklerini geliştirmek amacıyla fiziki altyapı, donanım ve teknolojik yeniliklerin okullarda geliştirilmesini sağlamak.

Uluslararası projelerin sayısını arttırarak öğrencilerin dünya ile entegrasyonunu sağlamak.

Kurumlarda düşünme, algılama, sorumluluk alabilme ve sorun çözebilme özelliklerine sahip, demokrasiye sahip çıkan, milli manevi değerleri özümsemiş, yeni fikirlere ve değişime açık, ruhen ve bedenen sağlıklı nesiller yetiştirmek, öğrencilerin zararlı alışkanlıklar ve şiddetten uzak tutulmasını sağlamak amaçlanıyor.

Söz konusu projenin hazırlanmasında emeği geçen yönetici ve öğretmenlere teşekkür eden İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Türkiye Yüzyılı Vizyonuna Yakışır bir proje olduğunu ifade ederek, “Yüzyılımızda her alanda yaşanan hızlı değişimler beraberinde eğitim alanında da hızla gelişim ve değişimi beraberinde getirmektedir. Teknolojik değişimlere reaksiyon göstermek ve çağı yakalayabilmek için eğitim öğretim süreçlerini projeler ile desteklemek önem arz etmektedir.

Bu bağlamda güçlü kadrolarımız ile yeni projeler üretiyor ve uygulamaya geçiriyoruz. Projelerin öğrencilerimizin akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif anlamda gelişimine katkı sağlayacağını, okullar arasındaki farklılıkların en aza indirgeyeceğini temenni ediyoruz.

“Benim Şehrim, Benim Okulum: Karabük’te öğrenen-öğreten Okullar” projesinin amacını ve hedefini eğitim kurumu yöneticilerimize bölge bölge yapmış olduğumuz eğitim bölgeleri Müdürler kurulu kurul toplantılarında anlattık ve istişare ettik. Yöneticilerimizden proje hakkında olumlu dönüşler aldık.

İnşallah 2023-2024 Eğitim Öğretim Dönemine tüm okul ve kurumlarımızı kapsayan yeni bir proje ile güçlü bir başlangıç yapacağız.” dedi. (Haber Merkezi)

 

 

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.