Öğrencilere Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitimi Verildi - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
kastamonu
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
24 Nisan, 2025 11:12 tarihinde yayınlandı
0
0

Öğrencilere Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitimi Verildi

Tabiat Karabük Projesi kapsamında Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Karabük Şube Müdürlüğü iş birliğinde, Karabük Mehmet Vergili Fen Lisesi 9. sınıf öğrencilerine yönelik eğitim programı düzenlendi.

Eğitimde, teknik personeller tarafından öğrencilere “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler”, “Biyoçeşitlilik” ve “Su Verimliliği” konularında kapsamlı bilgiler aktarıldı. Gençlerin doğaya karşı farkındalığını artırmak ve sürdürülebilir çevre bilinci kazandırmak amacıyla düzenlenen etkinlik, öğrencilerden büyük ilgi gördü.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Doğal kaynaklarımızın korunması, gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında öğrencilerimizin bilinçlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda eğitim faaliyetlerimiz artarak devam edecektir,” denildi. Etkinlik sonunda öğrencilere bilgilendirici broşürler dağıtılırken, doğaya duyarlılık temalı kısa bir söyleşi de gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonu ormanlarinda kuzugobegi mantari bollugu Vhg5NkBu
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Nisan, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu ormanlarında kuzugöbeği mantarı bolluğu

Kastamonu’da ilkbahar yağışlarının ardından ormanlarda yaşanan kuzugöbeği bolluğu vatandaşların yüzünü güldürüyor. Kilogramı bin liraya satılan mantarı toplayabilmek için vatandaşlar ormanın yolunu tutuyor.

Kastamonu’da ilkbaharda etkili olan sağanak yağışın ardından ormanlarda kuzugöbeği bolluğu yaşanmaya başladı. Vatandaşlar, kilogramı bin liraya ila bin 500 lira arasında alıcı bulan mantarı toplayabilmek için şehir merkezlerine yakın ormanlık alanların yolunu tutuyor. Yaşanan bolluğu gelir kapısı haline getiren birçok vatandaş, ormanlardan topladıkları mantarları, pazarlarda ya da mantar alımı yapan firmalara satıyor. Kastamonu’nun Tosya ilçesinde ormanlık alana giden Hüseyin Tümtürk ve İbrahim Büyükacar isimli iki vatandaş, kısa süre içerisinde yaklaşık 6 kilogram mantar topladı. Topladıkları mantarları yemek için topladıklarını ifade eden vatandaşlar, emek veren herkesin çok rahat mantar bulabildiğini, özellikle mantarın sabah güneşinin vurduğu alanlarda mantar bolluğunun yaşandığını ifade etti.

“Burada emek var, parayla ölçmemek lazım”

Saatler içerisinde 6 kilogram mantar topladıklarını ifade eden İbrahim Büyükacar, mantarın özellikleriyle ilgili bilgi vererek, “Toplanan mantarların rengi, altında yetiştiği çam ağacına göre siyah ya da beyaz olarak değişebilir. Rengi farklı olsa da ikisi de kuzugöbeği mantarı. Bugün şansımız yaver gitti, bu biraz da şans meselesi. Doğru yerlerde ararsanız, şansınız da varsa bulabilirsiniz. Sabah güneşinin vurduğu anlarda daha yoğun yetişir. Yanan ormanlık alanlarda daha fazla olur. Bizim ilçemizde çok şükür orman yangınları olmadı. Mantar bulabilmek için orman yangınlarına gerek yok. Bu da ispatıdır. Burada yaklaşık 6 kilogram mantar var. Bunu değeriyle ölçmemek lazım, burada emek var, parayla ölçmemek lazım. Biz yiyeceğiz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin