Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Ağustos, 2023 12:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Öğr. Gör. Dr. Söyler: “Otobüs kazalarının en değerli sebeplerinden bir tanesi de insan faktörü”

Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Programı Öğretim Vazifelisi Dr. Hüseyin Söyler, “Otobüs kazalarının birçok sebebi var fakat en değerli sebeplerinden bir tanesi insan faktörü. Zira kocaman otobüsü bir kişi yönetim ediyor" dedi.
Öğretim Vazifelisi Dr. Hüseyin Söyler, Türkiye’de yaşanan otobüs kazalarının en kıymetli etkeninin insan faktörü olduğunu söyledi. Söyler, "Ülkemizde otobüs seyahati ağır olarak kullanılmakta. Tahminen de yolcu nakliyatında en yüksek sayı otobüste. Münasebetiyle bu kadar çok kullanılan araçların kaza oranları da çok olmaya başladı. Bilhassa son günlerde Kars’ta ve Yozgat’ta yaşanan otobüs kazalarında birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Burada kıymetli olan insan faktörü. Otobüs kazalarının birçok sebebi var lakin en kıymetli sebeplerinden bir tanesi de insan faktörü. Zira kocaman otobüsü bir kişi yönetim ediyor. Münasebetiyle o insanın hastalığı, yorgunluğu, uykusuzluğu, reflekslerinin zayıflaması üzere sebepler direkt olarak kaza sebebi. Ne yapmak lazım? Devletin koyduğu kanun gereği bir insan bir otobüsü en fazla 24 saat içerisinde 9 saat kullanabiliyor. Bu 9 saatlik süreyi aşmamak lazım. Bu süreyi aşarsak reflekslerimiz zayıflayabiliyor. 9 saat biz tıpkı işi yaparsak artık gözümüz alışıyor ve reflekslerimiz zayıflıyor. Mental yorgunluğu da diyebiliriz buna. Münasebetiyle sürüş müddetlerinin aşılmaması gerekir. Bir otobüs kaptanı muhakkak aralıklarla seyahat ettikten sonra kesinlikle dinlenmeli ve daha sonra ikinci 4 buçuk saatine geçmeli. Kendi kullanma müddeti bittiği vakit ise uykusunu düzgün uyumalı. Kendi sürüş müddeti bittiği vakit arkadaşının yanına oturup süreyi o denli geçirmek yerine dinlenmeyi tercih etmeli, ki bir sonraki sıra ona geldiği vakit daha rahat kullansın. Daha sonra kullananların tecrübeleri olmalı. Kimi arkadaşlarımız yeni başlayıp tecrübesiz olabiliyor. Bu arkadaşların birinci başlarda daha çok kısa uzaklıklarda daha kolay yollarda, trafik yoğunluğu daha az olan yollarda alıştırılması bu mevzuda önleyici olabilir" diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te uyuşturucu operasyonunda 1 tutuklama

Karabük’te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan kuşkulu, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Karabük İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat, Narkotik Kabahatlerle Gayret ve Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Ofis Amirliği grupları uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor. Vilayet merkezinde düzenlenen operasyonda S.Y. isimli şahıs gözaltına alındı. Şüphelinin ikameti, iş yeri ve aracında yapılan aramalarda daralı yükü 0.50 gram bonzai, net yükü 21.13 gram peçeteye emdirilmiş vaziyette 5 modül bonzai, birer adet cam aparat, rulo peçete, şişe saf su, ruhsatsız tabanca, pompalı tüfek, muşta, 3’er adet aseton, tabanca fişeği ve 10 adet kartuş ele geçirildi. Gözaltına kuşkulu, süreçlerinin akabinde sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.