KASTAMONU, 2014 yılının Nisan ayında bankalardan toplam 2 milyar 298 milyon 903 bin lira tutarında nakdi kredi kullandı. Merkez Bankası’nın Nisan 2014 verilerinden hesaplanan bilgilere göre, Kastamonu’da kullanılan nakdi kredi toplamı artış göstererek toplam 2 milyar 298 milyon 903 bin TL kamu ve özel bankalardan kredi kullandırıldığı açıklandı. Kastamonu’da kullanılan kredi toplamı kamu bankalarından 1 milyar 59 milyon 811 bin TL, özel bankalardan ise 1 milyar 239 milyon 92 bin TL kredi kullanıldı.


Nisan’da 2.298 Milyar Lira Kredi Kullanıldı
Karabük’te gübre takip sistemi ile sıkı denetim
Karabük’te tarımsal üretimde kullanılan gübrelerin üretimden çiftçiye ulaşıncaya kadar geçen sürecin dijital ortamda izlenmesini sağlayan Gübre Takip Sistemi (GTS) ile denetimler sıklaştırıldı. Sistem sayesinde gübrelerin kaynağı, hareketi ve piyasaya arz süreci karekod ve DNA barkod teknolojileriyle anlık olarak takip ediliyor.
GTS uygulaması kapsamında DSPN cihazı kullanılarak, GTS yetkili teknik ekipleri ile Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ortak denetimler gerçekleştiriyor. Üretim tesisleri ve gübre bayilerinden alınan numuneler laboratuvarlarda analiz edilerek ürünlerin standartlara uygunluğu ve güvenilirliği kontrol ediliyor.
Yetkililer, yürütülen çalışmalarla birlikte sahte ve standart dışı gübrelerin piyasaya girişinin engellenmesinin hedeflendiğini belirtti. Uygulamanın, hem çiftçilerin korunması hem de tarımsal verimliliğin artırılması açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.
GTS ile birlikte gübre sektöründe izlenebilirliğin güçlendiği, kayıt dışı ürünlerle mücadelenin daha etkin hale geldiği kaydedildi.

