Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ağustos, 2023 04:00 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 11:59
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Mühendislik öğrencilerinden “Hava Kalitesi İzleme Cihazı”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi iki genç geliştirdikleri ’hava kirliliği ölçüm cihazı’ ile Türkiye iktisadına büyük katkı sağlayacak. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Bafralı Serkan Çakır ile Murat Gence, açık hava kirliliğini ölçen aygıtların yurt dışından ithal edilmesi ve yüksek maliyetli olmasından yola çıkarak, mobilite odaklı hava kirliliği ölçüm aygıtı geliştirdi. ODTÜ’de yaptıkları 1 yıllık çalışma sonucunda aygıtı Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirdiler. "Hava Kalitesi İzleme Cihazı" isimli projeleri ile KOSGEB’e başvuran genç mühendisler elemeleri geçerek KOSGEB’den geri ödemesiz 1 milyon lira hibe almaya hak kazandılar. Etraf, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığının imkanlarını kullanmak hedefi ile muahede imzalandı. Mutabakat ile Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Kuzey İç Anadolu Pak Hava Merkezi Müdürlüğündeki doğruluğu onaylanmış datalar eş vakitli olarak toplanmakta ve algılayıcı kalibrasyon çalışması yapılıyor. "Cihazımızı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Katar ve Azerbaycan da talep ediyor” Samsun Bafralı ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Serkan Çakır, proje hakkında bilgi vererek, “Hava kirliliği ölçüm aygıtları yurt dışında ithal edilmekte ve yüksek maliyette. Biz, maliyeti düşürmek, dışa bağımlılığı azaltmak ve ihraç ederek ülkemize döviz girişi sağlamak gayesiyle ekonomik ve kullanışlı bir aygıt geliştirdik. ODTÜ’de geliştirdiğimiz hava kalitesini geliştirme aygıtının ismini CL- AİR verdik. Gücünü güneş panellerinden alan taşınabilir bir aygıt. Aygıtı dron ile ölçüme uygun hale getirdi. Yüksek fabrika bacalarındaki ölçümler fiziki olarak yapılıyor ve çok iş kazası yaşanıyordu. Dron ile uyumlu taşınabilir aygıtımız ile bu sıkıntılar da ortadan kalkacak. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imkanlarından faydalanmak gayesiyle ODTÜ Rektörlüğü bize dayanak verdi ve mutabakatın yapılmasını sağladı. KOSGEB’in dayanağı sayesinde Bilişim Vadisinde çalışma imkanı bulduk. Cihazımızı talep eden ülkeler ortasında Avrupa ülkelerinin yanı sıra Katar ve Azerbaycan üzere ülkeler var” formunda konuştu.

blank
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Senatosu, Üniversitenin Yükselen Başarı Grafiğini Değerlendirdi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Nisan ayı Senato Toplantısı’nda Karabük Üniversitesinin akademik ve bilimsel başarıları ile 2025 hedefleri ele alındı. Rektör Kırışık, üniversitenin başarısının her geçen gün ivme kazandığını vurguladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Nisan ayı senato toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Genel Sekreter Lütfü Köm ve diğer senato üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde akademik, bilimsel ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları değerlendirdi. Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak; nitelikli eğitim, üst düzey araştırma kapasitesi, uluslararası ilişkiler ve toplumla bütünleşme misyonuyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Üniversitemizin yarınlarını, bugünden inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, özellikle YÖK raporlarında ilk 20 üniversite arasında yer alma başarısı, TÜBİTAK 1001 ve Erasmus+ projelerindeki artış ve nitelikli dergi indekslerindeki yayın görünürlüğü gibi göstergelerin, Karabük Üniversitesinin yükselen başarı grafiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Senato üyeleriyle paylaşılan aylık sunumda araştırma ve geliştirme projeleri, ulusal ve uluslararası akademik iş birlikleri, bilim merkezli yaklaşım, dijitalleşme stratejileri, yeşil kampüs uygulamaları ve uluslararasılaşma gibi konular ön plana çıktı.

Ayrıca, üniversitenin 2024 yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda üst sıralarda yer alması, TÜBİTAK projelerindeki artış ve sanayi iş birliklerindeki gelişmeler detaylı şekilde ele alındı.
Toplantının devamında senato üyeleri, Karabük Üniversitesinin gelecek hedeflerine ilişkin görüş, öneri ve katkılarını paylaştı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.