karabuk
İmsak 06:04
Güneş 07:29
Öğle 13:08
İkindi 16:07
Akşam 18:37
Yatsı 19:57
İmsaka kalan son --:--
Namaz Vakitleri
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ağustos, 2023 04:00 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 11:59
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Mühendislik öğrencilerinden “Hava Kalitesi İzleme Cihazı”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi iki genç geliştirdikleri ’hava kirliliği ölçüm cihazı’ ile Türkiye iktisadına büyük katkı sağlayacak. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Bafralı Serkan Çakır ile Murat Gence, açık hava kirliliğini ölçen aygıtların yurt dışından ithal edilmesi ve yüksek maliyetli olmasından yola çıkarak, mobilite odaklı hava kirliliği ölçüm aygıtı geliştirdi. ODTÜ’de yaptıkları 1 yıllık çalışma sonucunda aygıtı Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirdiler. "Hava Kalitesi İzleme Cihazı" isimli projeleri ile KOSGEB’e başvuran genç mühendisler elemeleri geçerek KOSGEB’den geri ödemesiz 1 milyon lira hibe almaya hak kazandılar. Etraf, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığının imkanlarını kullanmak hedefi ile muahede imzalandı. Mutabakat ile Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Kuzey İç Anadolu Pak Hava Merkezi Müdürlüğündeki doğruluğu onaylanmış datalar eş vakitli olarak toplanmakta ve algılayıcı kalibrasyon çalışması yapılıyor. "Cihazımızı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Katar ve Azerbaycan da talep ediyor” Samsun Bafralı ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Serkan Çakır, proje hakkında bilgi vererek, “Hava kirliliği ölçüm aygıtları yurt dışında ithal edilmekte ve yüksek maliyette. Biz, maliyeti düşürmek, dışa bağımlılığı azaltmak ve ihraç ederek ülkemize döviz girişi sağlamak gayesiyle ekonomik ve kullanışlı bir aygıt geliştirdik. ODTÜ’de geliştirdiğimiz hava kalitesini geliştirme aygıtının ismini CL- AİR verdik. Gücünü güneş panellerinden alan taşınabilir bir aygıt. Aygıtı dron ile ölçüme uygun hale getirdi. Yüksek fabrika bacalarındaki ölçümler fiziki olarak yapılıyor ve çok iş kazası yaşanıyordu. Dron ile uyumlu taşınabilir aygıtımız ile bu sıkıntılar da ortadan kalkacak. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imkanlarından faydalanmak gayesiyle ODTÜ Rektörlüğü bize dayanak verdi ve mutabakatın yapılmasını sağladı. KOSGEB’in dayanağı sayesinde Bilişim Vadisinde çalışma imkanı bulduk. Cihazımızı talep eden ülkeler ortasında Avrupa ülkelerinin yanı sıra Katar ve Azerbaycan üzere ülkeler var” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Zonguldak sahilinde çöp tepkisi

Zonguldak kent merkezinde dalgalarla birlikte kıyıya vuran plastik atıklar çevre kirliliği oluşturdu.
Sahil şeridinde yürüyüş yapmak isteyen vatandaşlar, denizden gelen pet şişe, kapak ve boş kutu gibi atıkların oluşturduğu manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. Kıyı şeridinin çöplerle kaplanmasına tepki gösteren vatandaşlar, kirliliğin bir an önce giderilmesini istedi.
Turizm kenti olma hedefindeki bir şehre bu görüntülerin yakışmadığını belirten bölge halkı, "Zonguldak’ın göbeğinde bu manzara oluyor mu, neden temizlenmiyor? Önce denizlerimizi temiz tutmalıyız. Yetkililerin burayı acilen temizlemesini bekliyoruz" diyerek duruma tepki gösterdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin