M.S. 1.yüzyılda kurulduğu ve M.S.8 yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen ve ortaya çıkarılan mozaikler dolayısıyla ‘’Karadeniz’in Zeugması’ olarak adlandırılan Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti’ni turizme kazandırma çalışmaları devam ediyor.
Turizme kazandırma çalışmaları kapsamında Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti’nde yapılan incelemelere İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Eskipazar Kaymakamı Muhammed Burak Akköz, Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Mustafa Sucu, Hadrianapolis Antik kenti kazısı Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Vildan Turcan ve İnşaat Mühendisi Âdem Çelebi katıldı.
Yapılan incelemelerin ardından konuşan Genel Sekreter Mehmet Uzun, “Karabük Valimiz Fuat Gürel’in himayelerinde Hadrianapolis antik kentinde bazı çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu bağlamda da mevcutta devam eden çalışmalar ve yapılması planlanan projeler hakkında Eskipazar Kaymakamı, Eskipazar Belediye Başkanı ve Müdürlerimiz ile birlikte Hadrianapolis Antik kenti kazısı Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’tan bilgiler aldık. Karabük İl Özel İdaresi olarak da burada yapacağımız çalışmalar hakkında bilgi verecek olursak, yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserlerin muhafazası için eski eser depo yapımı, yerli ve yabancı turistlerin geliş ve gidişini kolaylaştırma için çevre düzenlemesi, devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkan hamam yapısının üst örtü projesi ve mülkiyeti kurumumuza ait olan parsellerde yapılacak olan diğer çalışmalar ile ilgili birçok konuda incelemelerimizi gerçekleştirdik. Kentimizin sahip olduğu bu tarihi dokuyu korumak ve dünyaya tanıtmak adına, , Karabük İl Özel İdaresi olarak imkanlarımız doğrultusunda çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.


Mozaiğin Başkenti Hadrianapolis’te çalışmalar devam ediyor
Karadeniz Ereğli’de üreticilere yüzde 75 hibe destekli fidan dağıtıldı
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında üreticilere yüzde 75 hibe destekli domates ve biber fidesi dağıtıldı.
Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan ve protokol üyelerinin katılımıyla Ereğli’de fide dağıtım töreni düzenlendi. Bakanlık tarafından yüzde 75 hibe, üreticilerin ise yüzde 25 katkısıyla yürütülen TAKEP kapsamında il genelinde toplam 124 bin 130 adet domates ve biber fidesinin toprakla buluşturuldu.
Ereğli’de 6 Milyon 750 bin TL tarımsal hasıla beklentisi
Ereğli’de daha önce dağıtılan 10 bin fideye ek olarak bugün 27 bin 330 fide daha üreticilere teslim edildi. Toplam 37 bin 330 fidenin üretime kazandırılacağı ilçede, bu proje sayesinde yaklaşık 6 milyon 750 bin TL tarımsal hasıla elde edilmesi öngörülüyor. Öte yandan tarımsal üretimi güçlendirmek ve emeğe değer katmak amacıyla Ereğlili çiftçilere son 4 yıl içerisinde toplam 160 milyon TL tarımsal destek sağlandığı vurgulandı.
2026 yılında hedef 30 milyon TL hasıla
Zonguldak genelinde tarımsal üretimi artırmayı hedefleyen 2026 yılı TAKE Projelerinden yaklaşık bin yetiştiricinin faydalanacağı ifade edildi. Projeler kapsamında il genelinde toplam 180 dekarlık alanda ekim planlandığı ve 30 milyon TL tarımsal hasıla hedeflendiği bildirildi. Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.


