Miss Turkey Seçimi Büyük Yankı Uyandırdı - Karabük Haber Postası
66e81434972ee jpg
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
16 Eylül, 2024 14:19 tarihinde yayınlandı
0
0

Miss Turkey Seçimi Büyük Yankı Uyandırdı

Türkiye’nin 2024 Miss Turkey birincisi seçilen ve aynı zamanda tıp fakültesi mezunu olan İdil Bilgen, Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak Bingöl’ün Yayladere ilçesine atandı. Bilgen’in hem güzellik tacını kazanacak hem de tıp doktoru olarak görev yapacak olması, geniş yankı uyandırdı.

İdil Bilgen, Türkiye’yi uluslararası güzellik yarışmalarında temsil ederken, mesleki kariyerine de devam etmeyi tercih etti. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan atamalarda, gezici bir bölge olan Bingöl Yayladere’ye doktor olarak atanması dikkat çekti.

Bilgen, hem doktorluk hem de güzellik yarışmalarındaki sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getireceğini belirterek, “Hizmet vermek için bilgilendirmek istiyorum. Güzellik yarışmaları bana disiplin ve verimlilik kazandırdı, ancak asıl hedefimiz insanlara sağlık hizmeti sunmak”dedi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
konsey2
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
03 Nisan, 2026 16:18 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu Kent Konseyi’nden Örnek Proje

Safranbolu Kent Konseyi, özel gereksinimli bireylere yönelik otizm farkındalığı projesiyle dikkat çekiyor.

Dünya Otizm Farkındalık Günü sebebiyle Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Nuray Türker ve Özel Gereksinimli Bireyler Meclis Başkanı Tolgahan Tabak, Birlik’te Miras programında Esra Oğuzkağan Özkan’ın canlı yayın konuğu oldu. Programda proje kapsamında Safranbolu’daki belli başlı işletmelere yönelik eğitimler ve uygulama kılavuzları hazırladıklarını açıkladı.

PİLOT UYGULAMA KARABÜK’TE BAŞLAYACAK

Türkiye genelinde 81 ilde hayata geçirilmesi planlanan projenin pilot illerinden biri Karabük olacak. Pilot illerde yaklaşık 350 işletmede, menüler ve hizmet süreçlerinde özel gereksinimli bireylere yönelik farkındalık uygulamaları başlatılacak.

Proje, Turizm ve Gastronomi Bilimleri Araştırmaları Komisyonu tarafından hazırlanırken, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği yapılacak. Kent genelinde yaygınlaştırılması hedeflenen proje, ortak bir hareketin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.

OTİZMLİ ÇOCUKLARIN BESLENME ZORLUKLARINA DİKKAT

Projenin odağında, Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların beslenme süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar bulunuyor. Seçici beslenme, tek tip gıda tüketimi ve işlenmiş gıdalara yönelim gibi durumların sık görüldüğü belirtiliyor. Ailelerin çoğu zaman çelişkili bilgiler arasında kaldığı ve psikososyal yükün arttığı vurgulandı.

Gastronomi ve gıda sektöründe çalışan profesyonellerin, otizmli bireylerin beslenme ihtiyaçlarına yönelik yeterli rehberliğe sahip olmadığına dikkat çekildi. Akademik bilgi ile mutfak pratiği arasındaki kopukluğun, sahada çözüm üretmeyi zorlaştırdığı ifade edildi.

Proje kapsamında geliştirilen “Birlikte Öğreniyoruz TV – Otizmli Çocukların Beslenmesi Programı”, bilimsel bilgi ile mutfak uygulamalarını birleştirecek. Program; aileleri suçlamadan, farkındalık temelli içerik sunmayı, beslenme sorunlarını bilimsel temelde ele almayı ve gastronomi sektöründe farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Üniversite, sivil toplum ve özel sektör iş birliğiyle sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk modeli oluşturulması planlanıyor. Akademisyenler, programın tedavi veya bireysel diyet önerisi sunmayı değil, bilgilendirme ve doğru yönlendirme sağlamayı hedeflediğini belirtti.

MAHALLE MAHALLE PROJE UYGULAMALARI

Karabük’te tespit edilebilen 750 özel gereksinimli birey olduğu belirtilirken, bu sayının daha da yüksek olduğu ifade edildi. Safranbolu’da planlanan çok sayıda proje olduğu ve ilerde bu projelerin mahalle mahalle yürütüleceği, her bir özel bireyin ihtiyaçlarına uygun farkındalık faaliyetlerinin hayata geçirileceği vurgulandı.

Haberin videosu için tıklayınız.

Bizi sosyal medyadan takip edin