blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mayıs, 2024 00:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Minikler pazarcı oldu, sebze-meyve sattı

Samsun’da "Matematik Seferberliği Projesi" çerçevesinde yapılan etkinlikte anaokulu öğrencileri meydanda kurulan pazar yerinde sebze ve meyve sattı. Miniklerin satış yapması renkli görüntüler oluşturdu.
Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "Matematik Her Yerde, Pazar Yeri" etkinliği gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan stantlarda anaokulu öğrencileri sebze ve meyve sattı. "Gel vatandaş gel" şeklinde bağıran öğrenciler renkli görüntüler oluşturdu. Minik öğrenciler öğretmenleri ve velilerinin gözetiminde satış yaparken aynı zamanda da matematiği öğrenme fırsatı buldu. Toplama-çıkarma yapan minikler matematiği çok sevdiklerini söylediler.

"Alışverişi bir pazarcı gibi sergiliyorlar"
Proje hakkında bilgi veren Samsun Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, "Samsun okul öncesi kurumların eğitim gören öğrencilerimiz gerçek bir beceri olarak pazar yeri etkinliğini yapıyorlar. Bu noktada belirlenen amacımız matematik seferberliği projesi kapsamanda çocuklarımızın gerçek yaşamla ilgili kesitler sergilemesi ve bu noktada yaşayarak öğrenmelerini desteklemektir. Toplumumuzda bir değer olan pazar yeri aracılığı ile bu kazanımları gerçekleştirmek istiyoruz. Öğrenci ve velilerimiz yoğun bir şekilde katıldı. Milli Eğitim Bakanlığımızda yenilenen öğretim programları ile birlikte öğrencilerimizin merkeze alındığı, onların okul içi ve okul dışı deneyimler elde edebileceği ortamlar hazırlanması isteniyor. Böylece okul sürecinde onları gerçek yaşama hazırlamış oluyoruz. Öğretmenlerimiz bu çalışmayı planladı. Öğrencilerimiz bu etkinlik ile satışı doğrudan gerçekleştiriyorlar. Bu noktada alışverişi bir pazarcı gibi sergiliyorlar. Aynı zamanda bu noktada toplumsal kurallara, etik değerlere ve birbirlerine olan iletişimlere dikkat ediyorlar. Bu noktada birçok kazanımı çocuklarla birlikte gerçekleştirmiş oluyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Otomobillerde kış bakımı, büyük masrafların önüne geçiyor

SAMSUN (İHA) – Kış mevsimine kısa bir mühlet kala endüstride bakım sıraları oluşmaya başladı. Ustalar, kış bakımı yapılmayan araçlarda motor arızası yaşanabileceği ve bu arızaların tamiri için ise 150 bin TL’ye yakın masraf çıkabileceğini söyledi.
Binek arabalardaki büyük masrafların önüne geçmek sistemli bakımla mümkün olabiliyor. Uzmanlar, nizamlı bakım yapılan araçların daha az arızalandığını söz ederken, bakımsız kullanılan araçlarda ise büyük masraflar meydana gelebiliyor. Samsun’da endüstride oto tamiri işiyle uğraşan ustalar kış bakımının kıymetine değinerek, bakım yapılmayan araçlarda motor arızası yaşanabileceğine dikkat çekti.

"Motorun ömrünü uzatmak için kış bakımı şart"
Yıllardır endüstride oto tamir ve bakımı yapan usta Adem Bodur, "Kış bakımı çok değerli bir bahis. Aracın hem yakıt tüketimini hem de ömrünü tesirler. Motorun ömrünü uzatmak için de kış bakımı kaide. Bakımlı araçların kış bakımı kolay fakat bakımsız otomobillerin kış bakımları zahmetli. Bakımsız araçların motorlarında aşınma meydana gelebilir. Kış bakım masrafları araca nazaran değişse de 5-6 bin TL civarında yapılabilir. Bu bakım yapılmazsa çok büyük masraflar da ortaya çıkabilir. Bugün bir motor arızası 100-150 bin TL’ye kadar çıkabilir. Bir nevi kış bakımı yaptırılarak 140 bin TL teminat altına alınabilir" dedi.

"Yaz-kış araçların antifrizle kullanılması gerekiyor"
Antifrizin motor için çok kıymetli olduğunu ve yaz-kış demeden her mevsim kullanılmasının çok kıymetli olduğunu lisana getiren usta Murat Küçük ise, "Bakımsız araçlar motor arızasına kadar hasar alabilir. Hortum patlar, tekleme yapar ve birçok sorun meydana gelebilir. Şu anda biz 7-10 bin TL ortasında tam bakım yapıyoruz. Bir motor tamiri ise 100-150 bin TL ortasında değişiyor. Kışın kar lastiğinin kullanılmaması kaporta ziyanlarını meydana getiriyor. Yağ bakımı düzgün yapılmadıysa o da problem oluşturuyor. Antifriz kullanımı da çok kıymetli. Aracın aktarma irtibatlarında katiyetle pas olmaması gerekiyor. Radyatörde pas olmaması gerekiyor. Pas olursa ve antifriz kullanılmazsa radyatör patlayabilir. Yaz aylarında antifriz kullanmama üzere bir alışkanlık var. Büsbütün yanlış bir uygulama. Yaz-kış araçlarda antifriz katiyetle olmalı" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin