Minik öğrenciler 6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin ardından ellerini taşın altına koydu. Minikler, çeşitli kırtasiye ve hijyen malzemelerinden oluşan 200’ün üzerinde paketin hazırlanmasına yardım ederek öğretmenlerine teslim ettiler.
Karabük’te anaokulu öğrencileri, deprem bölgelerindeki çocuklar için kırtasiye ürünlerinden oluşan paket hazırladı.
Karabük Aydınlıkevler İlkokulu anaokulu sınıfının başlattığı yardım kampanyasına öğrenciler ve veliler katıldı.
Minik öğrenciler 6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin ardından ellerini taşın altına koydu. Minikler, çeşitli kırtasiye ve hijyen malzemelerinden oluşan 200’ün üzerinde paketin hazırlanmasına yardım ederek öğretmenlerine teslim ettiler.
Yardım kampanyasının düzenlendiği Aydınlıkevler İkokulu’na gelen Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, basın mensuplarına, Aydınlıkevler İlkokulu anaokulu öğrencilerinin, öğretmen ve velileriyle Gaziantep’in Islahiye ilçesinde Karabük Milli Eğitim Müdürlüğünce oluşturulan Sevgi Anaokulu’na katkı olması amacıyla hediyeler hazırladıklarını belirtti.
Deprem bölgesine gönderilmek üzere miniklerin yaptığı çalışma ile ilgili Akbaş, “Elleri küçük ama yürekleri büyük olan yavrularımız oradaki kardeşlerine bir nebze olsun katkı olması amacı ile burada hediyeler hazırlıyorlar. İnşallah bu hediyeleri de bugün itibari ile yola çıkaracağız. Oradaki sevgi Abaokul’unda bulunan minik kardeşlerimize malzemeleri ulaştırmış olacağız. Bizler bu yardımlara hep birlikte devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Aydınlıkevler İlkokulu Okul Öncesi Öğretmeni Neşe Bostancı da depremden etkilenen çocuklar için kırtasiye ürünleri hazırladıklarını ve bu paketleri Gaziantep’e gönderdiklerini belirterek, “Çocuklarımıza yardımlaşmanın önemini anlatıyoruz. İyi ve kötü zamanda beraberlik içinde nasıl hareket etmemiz gerektiğini öğrenmeleri için çocukları sürece dahil ettik. 200’ün üzerinde paketleme yaptık. Paketlerimizde oyun hamurları, defter, kalem, silgi, kuru boyalar, diş fırçası ve diş macunu var. Desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Anaokulu öğrencilerinden Hatice Zehra Adar da içlerinde çeşitli kırtasiye ürünlerinden oluşan paketleri deprem bölgesindeki arkadaşlarına gönderdiklerini belirterek oradaki arkadaşlarının hediye paketini görünce mutlu olacaklarını düşündüğünü söyledi. (Nurettin Acar)


Minik Ellerden Büyük Destek
Silvikültür eğitimleri Yenice’de tamamlandı
Orman İşletme Müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.
Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; sürdürülebilir ormancılığın temelini oluşturan genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri, meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri ile silvikültürel müdahalelerde karar kriterleri sahada uygulamalı olarak değerlendirildi.
Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, müdahale öncesinde yetişme ortamı analizinin doğru yapılmasının önemine dikkat çekilerek bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi parametrelerin silvikültürel karar alma süreçlerine doğrudan etki ettiği vurgulandı.
Tatbikatta ayrıca meşcere kapalılık durumuna göre uygulanacak bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök-gövde-tepe gelişiminin yönlendirilmesi, kar-rüzgâr ve biyotik zararlılara karşı dayanıklı meşcere kuruluşu, karışık meşcere yapılarında tür devamlılığının korunması ile müdahale zamanı ve dozunun meşcere stabilitesi üzerindeki etkileri uygulamalı örneklerle anlatıldı.
Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması esasları, genç meşcerelerde uygulanacak bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ile olağanüstü hasılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.
Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yapılan her bakım müdahalesi; ağacın çap artımına, boy gelişimine, kök stabilitesine, karbon depolama kapasitesine ve ekosistem direncine doğrudan etki etmektedir. Bugün sahada verdiğimiz her teknik kararın sonucu belki 20 yıl, belki 100 yıl sonra ortaya çıkacaktır. Bu nedenle hiçbir müdahale gelişigüzel yapılamaz. Teknik ormancılık; bilgi, planlama, ölçü ve disiplin ister.”
Oflu, bakım çalışmaları sonucunda elde edilen orman ürünlerinin en az değer kaybıyla ekonomiye kazandırılmasının da ormancılığın önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, elde edilen her kaynağın yeniden ormanların korunması, geliştirilmesi ve geleceğe hazırlanması için kullanıldığını ifade etti. Sağlıklı, dirençli ve sürdürülebilir ormanlar kurmanın yolunun; biyolojik çeşitliliği koruyan, yetişme ortamını doğru analiz eden ve silvikültürel esaslardan taviz vermeyen bir anlayıştan geçtiğini söyledi.
Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.

