Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, tarım sektörünün ve çiftçilerin sorunlarını anlattı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Karabük’ün tarımsal sorunlarını anlatarak sorunların çözümü için destek talebinde bulunan Milletvekili Akay, sorunların çözümü çiftçilerin yarasına merhem olmak için kaynak talebini aktardı.
ÇİFTÇİLERİN 5 BİN LİRALIK İKRAMİYEDEN YARARLANAMAMASI BÜYÜK BİR HAKSIZLIK, ÇİFTÇİLERİMİZ ÇÖZÜM BEKLİYOR
Çiftçilerin sorunlarına hakkında konuşan ve çözüm talebinde bulunan Milletvekili Akay, “Tarım sektörü ektiği ürünlerin karşılığını kuraklık nedeniyle alamaz hâle geldi. Girdi maliyetleri çok yüksek, çoğu çiftçimiz arazilerini işleyemez duruma geldi. Sulu tarıma geçilmesi, damlama sulama için destek verilmesi bütün çiftçilerimizin talebi. Tarım İl Müdürlüğünden tohumluk buğday ve arpa talep eden çiftçilerimiz ödenek yetersizliğinden dolayı talepleri karşılanamamaktadır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerimiz emeklilere verilen 5 bin TL’lik ikramiyeden yararlanamıyorlar. Bu mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.” dedi.
TAŞERON SİSTEMİ, KOOPERATİFLERİN VE ORMAN KÖYLÜLERİMİZİN GELİRLERİNE BALTA VURUYOR
Orman köylülerinin yaşadığı sorunları anlatarak destek talebinde bulunan Milletvekili Akay, “Bölgemizde orman köylüsü çok fazla, orman köylüsünün sorunları da çok fazla. Dikili uygulaması var, performansa göre alınacak primler var; oradaki süreler, bölgemizdeki doğal afetler nedeniyle çok kısıtlı oluyor ve orman köylülerimiz gerekli prim tahsilatlarını yapamıyorlar. Taşeron sistemiyle kooperatifler devre dışı kalıyor; kooperatifler ve orman köylüleri gerekli gelirlerini elde edemiyorlar. Yollarımız sel felaketi nedeniyle çöktüğü, kapandığı için dikili uygulamasıyla kesilen ağaçlar ilgili yerlere ulaştırılamadı, bu sene bölgemiz çok zarar gördü. Bölgeyle ilgili olarak da özel destekler verilmesini özellikle istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
MEYVELERİMİZ SEBZELERİMİZ ÇÜRÜYOR, GEREKLİ TEDBİRLER ALINMIYOR
İklim değişikliğinin tarımsal yansımalarına değinen Akay, “Çevre ve İklim Değişikliğiyle ilgili sadece 8,5 milyonluk bir rakam ayrılmış. Bu konular günümüzde hassas noktalar. Ben bölgemde faaliyetlerde bulundum, gezdim; özellikle tarım ürünlerinde, rekoltelerde düşüşler var, çürüyen meyveler var. İklim değişikliğine karşı Çevre ve İklim Değişikliği Programı’na daha çok kaynak aktarılması gerekiyor.” dedi.
MİLLETVEKİLİ AKAY KARABÜK’ÜN TARIMSAL TALEPLERİ İÇİN KAYNAK TALEBİNDE BULUNDU
Karabük’ün tarımsal sorunlarını Bakan Yumaklı’ya aktaran ve talep ile sorunların çözümü için kaynak talebinde bulunan CHP’li Akay, “Safranbolu’daki Değirmencik Barajı ile Eskipazar’daki Ova ve Haslı Barajlarının artık bitirilerek sulu tarıma açılması istiyoruz; Eflâni ilçemizde bulunan, hasar almış 4 adet sulama kanalının tamir ve bakımlarının yapılarak tekrar faaliyete açılmasını istiyoruz; Ovacık ilçemizde yarı açık büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yetiştirileceğine teşvik edilmesini talep ediyoruz; Karabük genelinde silajlık mısır ekimi talebi var; Kardemir’de de üretilen amonyum sülfat gübresinin çiftçilerimize uygun fiyatla verilmesi talebimiz var.” şeklinde konuştu. (Ramazan Öztürk)