blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Milletvekili Akay elektrik kaynaklı yangınlara dikkat çekti

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, elektrik kaynaklı orman yangınlarına dikkat çekerek elektrik dağıtım şirketlerine "bakım" uyarısında bulundu.
Milletvekili Akay, elektrik hatlarının sorumluluğunun özelleştirilen dağıtım şirketlerinde olduğunun altını çizerek denetimsizliğin had safhada olduğunu, enerji nakil hatlarından kaynaklı çıkan yangınların bakımsızlıktan kaynaklandığı dile getirdi.
Elektrik dağıtım şirketlerindeki denetimsizliğe dikkat çeken Akay, "2009 yılında başlatılan özelleştirme süreciyle elektriği özel sektör dağıtmaya başladı. Bu tarihten itibaren mahalle ve köylerden geçen elektrik hatlarının sorumluluğu da özelleştirilen dağıtım şirketlerine geçti. Bu durum ne yazık ki denetimsizliği de beraberinde getirdi. Elektrik şirketleri belli periyotlarla hatları kontrol etmek ve bakımlarını yapmak zorunda fakat görüyoruz ki şirketler bu sorumluluklarını yerine getirmiyor. Ne yazık ki enerji nakil hatlarından kaynaklı çıkan yangınların bakımsızlıktan kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır." dedi.
Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumsuzluğundan kaynaklanan yangınlara dikkat çeken Akay, "Son yıllarda enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların sayısı ve yanan alanda da önemli artışlar meydana geldiği gözlenmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; 1977-2023 yılları arasında 13 bin 119 adet yangın çıktı, çıkan yangınlar sonucunda ise 141 bin 342 hektar ormanlık alanınız yandı. OGM’nin 2023 Orman Yangınları Değerlendirme Raporu’na göre; 2023 yılında Enerji Nakil Hatları ve Trafolarının sebep olduğu yangınların oranı yüzde 5 olurken, 2021 yılında enerji nakil hatlarından kaynaklı yangınlarda 37 bin hektarlık alan kül oldu" ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına konu hakkında çağrıda bulunan Akay, "Elektrik dağıtımı yapan firmalar, elektrik nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışması yapmadığı için ülkemizin dört bir yanında, özellikle de ormanlık bölgelerde sürekli elektrik kesintileri yaşanmakta ve vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili firmaları ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Ülkemizin canı yanmadan gerekli önlemleri alın, gereken bakım çalışmalarını bir an önce yapın” diye konuştu.
Akay, Karabük’te elektrik dağıtımı yapan firmanın, nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışması yapmadığı için Yenice ilçesinde sürekli elektrik kesintisi yaşandığını ve bölge halkına büyük bir mağduriyet yaşattığını söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ağustos, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkoğlu, “Üreticinin emeğini yok saymayın”

ZONGULDAK (İHA) – Karadeniz Bölgesi’nin en kıymetli tarım eserlerinden biri olan fındıkta fiyatlar süratle yükseliyor. Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde özgür piyasada 255 TL’yi gören fındık fiyatlarının, kısa müddette 300 TL düzeyine ulaşabileceği belirtiliyor.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, bu yıl fındık fiyatlarının dolar bazında 10 düzeyine çıkmasının kimseyi şaşırtmaması gerektiğini söyledi. Türkoğlu, "Sezon başında 200 TL’den başlayan fiyatlar, arzın azalması ve talebin sabit kalması nedeniyle yükselişini sürdürüyor. Dolar karşılığı 400 TL’ler artık konuşuluyor" dedi.
Fiyatlardaki artışın en değerli nedenlerinden birinin zirai don ve kahverengi kokarca üzere zararlılar olduğunu belirten Türkoğlu, düşük rekoltenin piyasada önemli daralma yaşandığını tabir etti.

"Üreticinin emeğini yok saymayın"
Tüccarlara davette bulunan Türkoğlu, üreticinin alın terinin karşılığını alması gerektiğini vurgulayarak, "Geçtiğimiz yıl kahverengi kokarca ziyanı mazeret edilerek fındık 30 TL üzere çok düşük fiyatlardan alındı. Bu yıl da emsal oyunlar oynanmak isteniyor. Tüccarlara sesleniyorum; üreticinin eserini yok kıymetine almayın" dedi.

"Bu yıl üretici daha bilinçli"
Düşük rekolte nedeniyle fındığın paha kazandığını kaydeden Türkoğlu, çiftçilerin eserine sahip çıkacağını belirterek, "Ne yaparsanız yapın, bu yıl üreticinin fındığına muhtaçsınız. Biz bunun şuurundayız. Çiftçinin düşmanı olmayın, adil fiyat siyaseti izleyin" tabirlerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin