Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Eylül, 2023 00:36 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

’Mildiyös hastalığı’ üzüm rekoltesini vurdu

Tokat’ta sağanak yağışlar üzümde ’Mildiyös’ hastalığına sebebiyet verirken rekoltede düşüş yaşandı.
Tokat’ın Gökçeli kasabası yetiştirilen üzümleri ile adından sıkça söz ettirirken bu yıl üretim çiftçilerin yüzü gülmedi. Tokat’ta etkili olan aşırı sağanak yağışların ardından kasabada bulunan birçok üzüm bağında ’Mildiyös hastalığı’ baş gösterdi. Hastalık kasabada üzüm üretimini ciddi oranda düşürdü. Ayrıca Gökçeli kasabasında her yıl düzenlenen Üzüm Şenliği, bu yıl ’Mildiyös hastalığı’ nedeniyle yapılmadı.
"500 tondan 100 tona geriledi"
Mildiyös hastalığından dolayı bu yıl verim alamadıklarını belirten çiftçi Mustafa Çoban, "Benim şahsıma ait 4 dönümlük bir alanım var. Bu yıl ne kadar gayret etsek de üzümden verim alamadık. Üzümün kalitesi ve rekoltesinden bu yıl çok noksanlık var. Benim bahçemden 400 ton üzüm çıkması gerekirken 40 ton çıktı. Olan üzümü de çevre şehirler aldılar. Bizim üzüm festivalimiz bu aylarda oluyordu, hasat düşük olduğundan dolayı bu yıl festivalde yapılmadı. Yağışların devam etmesinden dolayı ilaçları kesmeyip kullanmak gerekiyordu. Uzun süreli ilaç kullanımında yapraklarımız da kalıntı oluyor diye aralıklarla az şekilde kullandık. Bu sene böyle olmasından dolayı üzümün rekoltesi düşük oldu. Mildiyös denilen bir hastalıktan kaynaklı oldu. Yapraklarda ve üzümde siyah lekeler oluşuyor. Külleme denilen hastalıkta yağışın çok yağmasından dolayı oluyor. Bu yıl bağcılıkta rekolte de düşük kalitemizde yok diyebilirim. Geçen yıl bağına hiç bakmayan insanların bile üzümü oldu ama bu yıl yağışlardan dolayı olmadı. Bu yıl sadece ilaçlamayı uzun süre yapanlar üzüm alabildi. Kasabanın tamamından 500 ton üzüm çıkacaksa bu yıl en fazla 100 ton çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Başkan Karakaş, “Yenice ıhlamur balının AB’den coğrafi işaret alması gurur kaynağı”

Yenice Belediye Başkanı Serkan Karakaş, ilçeye mahsus ıhlamur balının Avrupa Birliği tarafından coğrafik işaret tescili almasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Karakaş, yaptığı açıklamada, Yenice’nin isminin bir defa daha memleketler arası arenada duyulduğunu söz ederek, "Avrupa Birliği’nin coğrafik işaret tesciliyle ıhlamur balımız artık dünya pazarlarında hak ettiği pahaya yine kavuşuyor. İlçemiz için tarihî bir gün yaşıyoruz" dedi.
Projeye emek veren tüm kurumlara teşekkür eden Karakaş, "Başta Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey olmak üzere, Valimize, milletvekillerimize ve Kaymakamımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıyeten süreç boyunca dayanak veren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza ve üreticilerimize de şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Karakaş, Yenice’nin doğal eserlerinin memleketler arası tanınırlığının artmasının bölge iktisadına kıymetli katkı sağlayacağını tabir etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin