Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Aralık, 2023 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Mihrimah Sultan’ın puşidesi Samsun’da yapılıyor

Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen örtü olarak bilinen puşideler, Samsun Olgunlaşma Enstitüsünde usta öğreticiler tarafından ilmek ilmek işlenerek yeniden yapılıyor. Oldukça sabır gerektiren, yapımı 1-2 yıl süren ve birçok şehzade ile sultanın puşidelerini özenle yapan usta öğreticiler, şu anda Mihrimah Sultan’ın puşidesi üzerinde çalışıyor.

2016 yılında Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında imzalanan protokolle zamanla yıpranan puşidelerin yenileme kararı alındı. Türkiye’nin dört bir yanındaki olgunlaşma enstitüleri puşideleri üretmek için kolları sıvadı. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü de 2016 yılından bugüne kadar 5 adet puşidenin yapımını tamamladı. Şu anda Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan’ın puşidesini yapan usta öğreticiler, çalışmaya devam ediyor.

“Elde Maraş işi tekniği kullanılıyor, 1-2 yıl sürüyor”

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nde El Sanatları Teknolojisi Nakış Öğretmeni Ayşe Sağdış, “Puşide, Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen örtüleri ifade eder. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü kültür tarihimize desen, hat, işçilik, malzeme ve süslemeleriyle ışık tutan özellikleri sayesinde Türk kültür tarihi içerisinde önemli yere sahip puşideleri ilmek ilmek işlemektedir. Büyüklüğüne göre 1-2 yıl arasında yapımı süren puşideler, Osmanlı döneminde mezar sandukalarının üzerini örtmek için kullanılırdı. Zamanla yıpranan puşidelerin desen arşivi hazırlanarak uygun bulunanların yeniden üretimi gerçekleştiriliyor. İstanbul Müzeler ve Türbeler Müdürlüğünden alınan liste ve izin doğrultusunda İstanbul’da bulunan Osmanlı Hanedanına ait 123 türbe içerisindeki 158 sanduka örtüsünün yenilenmesi planlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Enstitüsü koordinatörlüğünde Türkiye genelinde olgunlaşmalar tarafından icra edilen puşide projesine Samsun Olgunlaşma Enstitüsü olarak katıldık. Enstitümüz 2016 yılından bugüne kadar 5 adet puşidenin elde Maraş işi tekniği ile tamamlanmıştır. Şimdiki puşidemiz Kanuni Sultan Süleyman Türbesi’ne ait Mihrimah Sultan puşidesidir. Puşidenin yapımında elde Maraş işi tekniği kullanıldığından usta öğreticilerimizi projeye alırken beceri sınavına tabi tutuyoruz. Usta öğreticilerimi puşidenin yapımına katkı sağlıyorlar. Şu ana kadar yapımı tamamlanan puşideler Sultan 4. Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Orhan, Şehzade Hasan ve Şehzade Numan puşideleridir” dedi.

Dindar ve hayırseverdi, oldukça büyük bir servete sahipti

Kanûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın kızı olan Mihrimah Sultan, kaynaklara göre iyi yetiştirilmiş olup güzel konuşur ve güzel yazardı. Kaleme aldığı mektuplarından iç ve dış siyasî gelişmelerle de ilgilendiği anlaşılmaktadır. Son derece dindar ve hayırseverdi, oldukça büyük bir servete sahipti. Mihrimah Sultan Üsküdar’da iskele karşısında iki minareli bir cami, çeşme, medrese, sıbyan mektebi ve kervansarayın yanı sıra Edirnekapı’da tek minareli bir cami, bir çeşme, bir medrese, sıbyan mektebi ve bir çifte hamamdan oluşan bir külliye inşa ettirmiştir. Edirnekapı’daki hayratına su temin etmek için Zincirli suyu da denilen Mihrimah suyu tesisini yaptırmıştır. Ayrıca bu vakıfların birer imareti bulunmaktadır. Mekke’de Aynizübeyde su yollarını tamir ettirmiş ve bu iş için 500 bin altın harcamıştır. Bulgaristan’da XVI. yüzyılın ilk yarısında kurulan Avretalan (Koprivştitsa) Mihrimah Sultan’ın evkafı arasındaydı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
KBUde akademik genel kurul toplantilari yapildi
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
09 Haziran, 2026 10:05 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’de  akademik genel kurul toplantıları yapıldı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesinin 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Akademik Genel Kurul Toplantılarına katılarak üniversitenin stratejik hedefleri, akademik performansı ve gelecek vizyonuna ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilen toplantıya Fakülte Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, dekan yardımcıları, bölüm başkanları ve akademisyenler katıldı. Toplantının açılışında konuşan Kapanşahin, fakültenin son bir yıllık akademik ve idari faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesinde ise Dekan Prof. Dr. Müslüm Kuzu, dekan yardımcıları, bölüm başkanları ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda fakültenin eğitim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetleri değerlendirilirken, gelecek döneme ilişkin hedefler ve akademik gelişim süreçleri ele alındı.

“KARABÜK ÜNİVERSİTESİ’NİN HEDEFİ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK”

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesinde gerçekleşen toplantılarda akademisyenlere hitap eden Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin kuruluş yıl dönümünün bundan sonraki süreçte her yıl 29 Mayıs’ta kutlanacağını belirterek kurumsal hafıza ve geleneklerin üniversiteler için büyük önem taşıdığını söyledi.

Karabük Üniversitesinin genç ve dinamik yapısının değişen dünyaya hızlı uyum sağlayabilme avantajı sunduğunu ifade eden Kırışık, üniversitenin öncelikli hedeflerinden birinin araştırma üniversitesi statüsüne ulaşmak olduğunu vurguladı.

Kırışık, akademik yayın, atıf, proje ve uluslararası görünürlük alanlarında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin artırılmasıyla birlikte Karabük Üniversitesinin araştırma kapasitesinin daha da güçleneceğini ifade etti.

Üniversiteler arası iş birlikleri artırılıyor

Araştırma üniversitesi hedefi doğrultusunda çok sayıda yükseköğretim kurumu ile ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Kırışık, farklı üniversitelere gerçekleştirilen akademik ziyaretlerde araştırma, kalite ve yönetişim uygulamalarının yerinde incelendiğini söyledi.

Bu ziyaretlerin yalnızca yöneticiler düzeyinde değil, akademisyenlerin ve idari personelin de katılımıyla gerçekleştirildiğini belirten Kırışık, üniversiteler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını güçlendirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

YAPAY ZEKÂ ÇAĞININ ÜNİVERSİTESİ OLMA HEDEFİ

Konuşmasında yapay zekâ alanında yürütülen çalışmalara da değinen Kırışık, Karabük Üniversitesinin dijital dönüşüm sürecine önemli yatırımlar yaptığını söyledi.

Bu kapsamda bilişim ve teknoloji altyapısının güçlendirildiğini, yapay zekâ odaklı lisansüstü programların açıldığını belirten Kırışık, akademisyenlerin yapay zekâ araçlarını bilimsel üretim süreçlerinde etkin şekilde kullanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kırışık, teknolojik dönüşümün yükseköğretimde yeni bir dönemi beraberinde getirdiğini belirterek akademisyenlerin bu değişime uyum sağlamasının bilimsel rekabet gücünü artıracağını kaydetti.

SOSYAL İNOVASYON VE SOSYALFEST VURGUSU

Karabük Üniversitesinin yalnızca teknik ve bilimsel alanlarda değil, sosyal inovasyon alanında da öncü bir rol üstlenmeyi hedeflediğini ifade eden Kırışık, bu kapsamda yürütülen çalışmaların merkezinde Sosyalfest’in yer aldığını söyledi.

Sosyal inovasyonun toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmeyi amaçladığını belirten Kırışık, üniversite bünyesinde kurulan merkezler ve oluşturulan çalışma gruplarıyla bu alanda önemli projeler yürütüldüğünü kaydetti.

AKREDİTASYON BELGESİ VE PLAKET TAKDİMİ

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilen toplantının ardından, kalite güvencesi ve sürdürülebilir akademik gelişim hedefleri doğrultusunda önemli bir başarıya imza atan Karabük Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümüne eğitim kalitesinin tescili niteliğindeki akreditasyon belgesi takdim edildi.

Program kapsamında ayrıca akademik unvan değişikliği gerçekleşen öğretim üyelerine plaket takdim edildi.

Toplantılarda akademik birimlerin mevcut çalışmaları değerlendirilirken, Karabük Üniversitesinin araştırma odaklı büyüme, kalite güvencesi, uluslararasılaşma ve toplumsal katkı hedefleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmalar da kapsamlı şekilde ele alındı.

Karabük Üniversitesi, araştırma üniversitesi vizyonu doğrultusunda bilimsel üretim kapasitesini artırmaya, uluslararası iş birliklerini geliştirmeye ve yükseköğretimde yenilikçi uygulamaları hayata geçirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin