Mete Yarar: “Bölgedeki sorunun çözülmesi Türkiye için tarihi bir fırsat olacaktır” .
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Aralık, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Mete Yarar: “Bölgedeki sorunun çözülmesi Türkiye için tarihi bir fırsat olacaktır” .

Trabzon’da konuşan emekli subay, yazar ve strateji uzmanı Mete Yarar, Suriye’deki son durumu değerlendirerek “Bölgedeki sorunun çözülmesi Türkiye için tarihi bir fırsat olacaktır” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nce Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Savunma Sanayii ve Ülkemize Yönelik Tehditler” konulu konferansta konuşan Mete Yarar, "Önceki dönem İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun hazırlattığı çok önemli bir rapor var. Türkiye’nin terör belası yüzünden gördüğü toplam zararın büyüklüğü 2 trilyon dolar. Türkiye’nin, özel sektör de dahil olmak üzere toplam borcu 500 milyar dolar civarında. Yani Türkiye’nin borcunun 4 katını biz terör belası yüzünden harcamışız. Üstelik savaşta falan da değiliz” diye konuştu.
Suriye’deki son durumu değerlendiren Yarar, “Suriye’de yaşanacak senaryolar konusunda beni ne İsrail ne Amerika ne de PKK korkutuyor. Beni burada tek korkutan Suriye’nin içerisinde bir iç savaş olması. Burada aşiretler arasında yaşanacak bir güç mücadelesinin sonunda kardeş kanının dökülmesi. Bu müdahil olabileceğimiz bir şey değil. ABD, İsrail ya da PKK ile zaten yıllardır karşı karşıyayız. Dolayısıyla onlarla karşılaşacağımız senaryoların hepsine alışığız ve alışık olmaya da devam edeceğiz. Bugünkü geldiğimiz durum belki de sorunun çözülmesi için Türkiye’nin önüne gelen en büyük tarihi fırsat” diye konuştu.
Suriye’nin yanında Irak’taki gelişmeleri de değerlendiren Yarar, “Irak’la da çok önemli bir tarihi koridor oluşturmaya başladık. O koridorun Trabzon’a da faydası olacak. Türkiye’ye sağlayacağı yıllık gelir tahmini 100 milyar dolar civarında. 2030’a kadar Türkiye’nin, bölgedeki terörü engellemesiyle ve çıkardığı enerji kaynaklarıyla amaçladığı ek gelir yaklaşık 40 milyar dolar” dedi.
Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Faruk Kanca, Mete Yarar’a plaket takdim etti.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çayın çöpü de değer kazandı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Aralık, 2024 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çayın çöpü de değer kazandı

Rize’de çay çöpünden üretilen mangal kömürü, pelet, çay sirkesi, metan gazı ve organik gübre sayesinde çayın yüzde 100’ü atıl olmaktan kurtulurken, Gürcistan ve Almanya’ya da mangal kömürü olarak ihraç ediliyor.
Rize Belediyesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulan mangal kömürü fabrikasında çayın atıl olan çöp kısmı işlenerek geri dönüşüme kazandırılıyor. İlk önce pelet olarak karşımıza çıkan çay çöpü sonrasında ortaya çıkan karbon sayesinde kömür haline gelirken, sıvısı ile organik gübre olarak kullanılıyor. Öte yandan işlem sırasında meydana çıkan metan gazı da tesise enerji olarak kazandırılıyor. Çayın fabrikasyon aşamasında kullanılmayan ve çay çöpü olarak adlandırılan kısmı bu sayede gelir olarak geriye dönmüş oluyor.
Çay çöpünün yüzde 100’ünün atıl olmaktan çıkarak ekonomiye kazandırıldığına vurgu yapan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin “Burada çay fabrikalarımızdan atıl olarak üretilen çay çöpü diye nitelendirdiğimiz atıklar fabrikamıza geliyor. Peletten karbona ve mangal kömürüne dönüşüyor. Ve bizim çöplerimizin yüzde 30’u karbon neticesinde mangal kömürüne dönüşüyor. Yüzde 30’u sıvıya dönüşüp organik gübre oluyor odun sirkesi de deniyoruz ona. Yine yüzde 25 metan gazı ve buda içerde enerji olarak kullanılmak üzere yüzde 100’ünü değerlendiriyoruz. Aynı zamanda fabrikamızın üzerinde güneş panelleriyle 620 KW’lık güneş panelleriyle elektrik üretiyoruz. 70’in üzerinde personelimiz çalışıyor” dedi.

“3-4 tane üniversite de gerekli bilimsel çalışmalar yapılıyor”
Çay çöpünden arta kalan sıvı ile üretilen gübre noktasında akademik çalışmaların yürütüldüğünü belirten Başkan Rahmi Metin “Şu anda Almanya ve Gürcistan’dan talep geldiği için oralara gönderdik ama biz daha çok iç piyasada tüketmek istiyoruz. Türkiye’de 25-30 şehirden satışlarımız var mangal kömürü olarak ama asıl gelir inşallah önümüzdeki günlerde organik gübreyle elde edilecek. Şu anda 3-4 tane üniversite de gerekli bilimsel çalışmalar yapılıyor. Akademik çalışmalar yapılıyor. Çay dalından yapılan organik gübre diye literatüre girdi artık. Ondan sonra her ürüne ne kadar ne dozda verilecek diye bunların çalışması yapılıp organik gübremizi de sahaya süreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Üretim yettikçe diğer şehirlere de yollayacağız”
Çay çöpüne olan talebin üretimle sınırlı olduğunu, ürettikçe taleplere karşılık verebileceklerini kaydeden Metin “Belediyemize buralardan ciddi bir gelir elde etmiş olacağız. Talep bizim üretimimiz neticesinde geliyor. Yoksa biz şuanda aylık üretimimiz 100 ton civarında ve bu ürünler hemen tükeniyor, çok talep görüyor. Almanya, Gürcistan ve Türkiye’de 25-30 şehre kadar şuanda üretimimiz yettiği için yollayabiliyoruz. Üretim yettikçe diğer şehirlere de yollayacağız” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.