Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Metalik Fikirler 4. Ar-Ge Proje Pazarı’nda KBÜ Öğrencisi II. Oldu

Gündem Yayın: 13.10.2015 13:56
Yazar:
Metalik Fikirler 4. Ar-Ge Proje Pazarı’nda KBÜ Öğrencisi  II. Oldu

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK’ın) desteklediği “Metalik Fikirler 4. Ar-Ge Proje Pazarı” ödülleri Aluexpo fuarında düzenlenen tören ile sahiplerini buldu.
Metal Sektörünün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, ihracatının sürdürülebilir kılınması, Üniversite-Sanayi işbirliği kültürünün yaygınlaştırılarak sanayinin ihtiyaçlarına katkı sağlayacak ortak proje önerilerinin oluşturulması hedeflenmesi amacı ile düzenlenen yarışmada; Proje Danışmanlığını Üniversite Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demir’in yaptığı, Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Birhan Işık ve Araştırma görevlileri Öznur Dinçel ve Demet Taştemurun‘da ödül töreninde hazır bulundu.
Metalik Fikirler 4. Ar-Ge Proje Pazarı yarışmasının değerlendirme kurulu akademisyenlerden oluşurken, ödül kurulu sanayicilerden oluşmaktadır. 330 proje içerisinden 285 tanesi değerlendirme kuruluna seçildi. Değerlendirme kuruluna seçilen 285 projeden finale kalan 80 proje Aluexpo fuarında sergilendi. Sergilenen projelerden ilk üçte yer alan Üniversite Teknoloji Fakültesi öğrencisi Samet Seras’ın, Üretimi kolay sağlanan dayanıklı, modern ve aynı zamanda yolcu güvenliği açısından da avantajlı olan İleri dayanımlı otomotiv sacı (TRIP) çeliği üretimi konulu projesi öğrenci kategorisinde 2. olarak Üniversitemiz adına büyük bir başarıya imza attı.
KBÜ Öğrencisi kupa ve 8.000TL para ödülü ile ödüllendirilirken, ödülünü Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ve Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım’dan aldı. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz KBÜ öğrencisini ayrıca tebrik ve takdir ederek üniversite hakkında şu ifadeleri kullandı: “Karabük Üniversitesi’nin geleceği; çalışkan, girişimci ve akademik aklı gelişmiş öğrencileri ile daha da aydınlık olacaktır. Bu katkıları ülkemiz için son derece önemlidir.”
Üniversite Teknoloji Fakültesi öğrencisi Samet Seras, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Proje Danışmanı Üniversite Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demir eşliğinde Rektör Prof. Dr. Refik Polat’ makamında ziyaret ederek başarısını paylaştı.
Ziyarette alınan bu ödülden gurur duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Refik Polat: “Metalik Fikirler programına gecen yıl bende katılmıştım ve çok etkilenmiştim. Rektör olduğum bir üniversitenin böyle bir ödül alması beni onurlandırdı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin ardından ikincilik ödülünü Üniversitemiz adına öğrencimizin alması çok güzel bir duygu. Öğrencimize çok teşekkür ederim.” dedi.
Üniversite Teknoloji Fakültesi öğrencisi Samet Seras aldığı ödülle ilgili duygularını “Böyle bir yarışmada Üniversitemizin adını duyurmaktan dolayı çok mutlu oldum. Bu başarıyı elde etmemdeki desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat’a ve Proje Danışmanımız Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demir hocamıza teşekkür ederim.” diyerek ifade etti.
Ziyaret iyi dilek ve temenniler ile sona erdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 08:00
İhlas Haber Ajansı
Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.

KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.

Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.

Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.

Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.

Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.

17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.