Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Aralık, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Mesleki eğitimi sahaya taşıyan hem öğreniyor hem kazanıyor

Zonguldak Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerinin hem eğitim alıp hem de mesleki deneyim kazanmalarını sağlayan bir projeyi hayata geçirdi. Okulun Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı öğrencileri, araç bakımı ve onarımı üzerine uygulamalı eğitimlerini sürdürüyor.
Zonguldak Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, uygulamalı eğitim fırsatlarını genişletti. Mesleki eğitimi sahaya taşıyan okul; döner sermaye kapsamında öğrencilere hem deneyim hem de harçlık kazandırıyor. Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında eğitim gören 16 öğrenci, lastik değişiminden periyodik bakıma kadar birçok uygulamalı iş deneyimi kazanıyor. 1 Aralık itibariyle başlayan kış lastiği uygulamasıyla okulu tercih eden araç sahipleri, öğrencilerin deneyimlerine katkı sağlıyor. Okul idaresinin desteğiyle yürütülen proje, teorik eğitimi pratiğe dönüştürerek öğrencileri iş hayatına hazırlıyor.

"Yapılan işler öğrencilerimiz için bulunmaz bir deneyim oluyor"
Okul Müdürü Muhammet Yıldız, yapılan işlerin öğrenciler için bulunmaz bir deneyim olduğunu ifade ettiğine dikkat çekti. Öğrencilere faydalı olduğunu düşündükleri için projeyi başlattıklarını belirten Yıldız, "Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı öğrencilerinin uygulamalı eğitimlerinin araç üzerinde yapmaları için başlatmış olduğumuz proje. Kış ve yaz mevsimlerinde kışlık-yazlık lastiklerinin değişimini araçlarda yapmaktayız. Döner sermaye kapsamında bu uygulamalar yapılmakta. Bir ücret alınmakta ve bunlar döner sermaye hesabına yatırılmakta. Bu hesaptan öğrencilerimize harçlık olarak ücretler verilmekte. Hem de uygulamalı eğitimlerini burada görmekteler. Değişik teknolojik araçları burada tanımaktalar. Yine müşteri iletişimlerini burada uygulamalı olarak görmekteler. Yapılan bu işler öğrencilerimiz için bulunmaz bir deneyim oluyor. Öğrencilerimize daha faydalı olduğunu düşündüğümüz için böyle bir projeyi başlattık" diye konuştu.

"İş kalitesi açısından bir eksiğimiz yok"
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Şefi İsmet Kök; öğrencilerin müşteri karşılama, beceri ilişkileri geliştirmenin yanı sıra harçlık kazanmalarına da yardımcı olduklarını belirterek şöyle dedi:
"Burada öğrencilerimize vermiş olduğumuz teorik eğitimleri; okul idaresinin desteği ile döner sermaye kapsamında pratiğe dönüştürme fırsatı yakalıyoruz. Öğrencilerimizin müşteri karşılama, beşeri ilişkileri geliştirme, motor becerilerini geliştirme, az da olsa harçlık kazanma konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunun dışında sadece lastik sökme takma yapmıyoruz. Arıza ışığı söndürme, fren bakımı, ön periyodik bakımlarını yapıyoruz. Piyasadaki fiyat neyse onu uyguluyoruz. İş kalitesi açısından da bir eksiğimiz yok."
Bölümde öğrenim gören Tunahan Sugeçti, "İleride yapacağım işleri burada hem erken yaşta öğreniyorum. Hem de araç sahiplerinin işlerini yapıyorum. Ücret de alıyorum. En azından tecrübe kazanmış oluyorum" şeklinde konuştu.

Müşteriler de memnun
Aldığı hizmetten memnun olduğunu ifade eden araç sahibi Şendoğan Gök, "Burası bu hizmeti vermeye başladığından beri sürekli buraya geliyorum. Piyasadaki işyerleri yoğun oluyor. Randevu alma güçlüğü de oluyor. Burası bir nebze daha sakin. Verilen ücret karşılığında hem okula katkı hem de harçlıklarına katkı olarak burayı tercih ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
26 Haziran, 2025 14:02 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Öz Sağlık-İş, Kamu Çerçeve Protokolü’nü açıkladı

Hak-İş Konfederasyonu, aylardır süren Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerine ilişkin bir bildiri yayımlayarak, TÜHİS tarafından sunulan teklifin kabul edilemez olduğunu ve çalışanların taleplerinin karşılanması gerektiğini kamuoyuyla paylaştı.

Karabük’te Hak-İş Konfederasyonu kamu çerçeve protokolünü Öz Sağlık-İş Sendikası Şube Başkanı Damla Yılmaz Ekemen Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Başkan Damla Yılmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bizler HAK-İŞ’li emekçiler olarak, aylar önce başlayan Kamu Çerçeve Protokolü sürecini umutla ve sabırla takip ettik. Bu sürecin, emeğimizin karşılığını alacağımız, geçim derdimize çare olacak bir toplu sözleşmeyle sonuçlanmasını bekledik.

HAK-İŞ olarak: Yevmiyeler arasındaki yürürlük süresinden kaynaklı farklılıkların giderilmesini,

Ücretlerde yaşanan gerilemenin telafi edilmesi için taban ücretin 1.800 TL’ye çıkarılmasını,

İşe yeni başlayanlarla tecrübeli işçiler arasında farklılık olması için kıdem zammının ücrete eklenmesini,  -Birinci yılın ilk altı ayı için ise %50 oranında zam yapılmasını talep ettik.

Ancak aradan uzun bir süre geçmesine rağmen, geldiğimiz noktada TÜHİS’in sunduğu teklif ne yazık ki bizleri hayal kırıklığına uğrattı. TÜHİS; birinci altı ay için %16’lık bir zam teklifi sundu. Ancak ilk beş ayda gerçekleşen enflasyon şimdiden %15’e ulaşmış durumda. Yani teklif edilen bu zam, daha cebimize girmeden neredeyse kaybolmuş durumda.

Bu nedenle, TÜHİS tarafından sunulan artış oranlarının, bizlerin içinde bulunduğu ekonomik koşulları ve geçim mücadelesini yansıtmadığını düşünüyoruz.

HAK-İŞ olarak bu teklifi bu haliyle müzakere etmeyi uygun bulmadığımızı açıkça ifade ettik.

Yüksek enflasyon, artan kira ve temel ihtiyaç fiyatları ortadayken;  Alım gücümüz her geçen gün düşerken;  Biz hâlâ aylardır sözleşmenin sonuçlanmasını bekliyoruz.  

Hükümet Yetkililerimiz tarafından yapılan açıklamalarda ülkemizin büyüdüğü, üretimin arttığı, zor dönemin geride kaldığı ifade ediliyor. Bu gelişmeler biz emekçilere umut veriyor, ancak bu olumlu tabloyu kendi hayatlarımızda yeterince hissedemiyoruz.

Bizler, emeğiyle geçinen insanlar olarak sadece adil bir ücret, insanca yaşam ve büyümeden hakkettiğimiz payı talep ediyoruz. Biz yeni ve daha kapsayıcı, taleplerimizi ve beklentilerimizi karşılayacak, mağduriyetlerimizi giderecek bir teklifin sunulmasını talep ediyoruz. Beklentimiz, çalışanı merkeze alan, geçim koşullarını gözeten adil bir teklifin ortaya konmasıdır.

HAK-İŞ’li emekçiler olarak bizler emeğimizin hakkını istiyoruz. Türkiye büyürken, emeğin payı küçülmesin diyoruz. Gelir adaletinin sağlanmasını ve toplu sözleşmenin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz.

Yetkililer, sürecin devam ettiğini ve yeni bir teklif üzerinde çalışıldığını iletti. Yeni teklifin bir an önce verilmesini istiyoruz. Bizler ülkemizin birliği, refahı ve kalkınması için fedakârca çalışmaya devam edeceğiz. Ama bizler, HAK-İŞ’li emekçiler olarak bugün meydanlardan güçlü bir şekilde sesleniyoruz:  Bu süreç daha fazla uzamamalı! Kamu işçisinin iradesi dikkate alınmalı!  Sunulacak yeni teklif, emekçilerin beklentisini karşılamalıdır!

HAK-İŞ olarak her zaman müzakereden, uzlaşıdan, sorunları masada çözmekten yanayız. Ülkemizin sorunlarına yenilerini eklemek, yeni kaos ve krizlerin yaşanmasını asla istemiyoruz. Ama unutulmasın ki Kamu Çerçeve Protokolündeki taleplerimiz ve beklentilerimiz karşılanmazsa, demokratik haklarımızı kullanmaktan da geri durmayacağımızı ifade ediyoruz. Refahımızı artırmayan, sorunlarımızı çözmeyen hiçbir teklife de evet demeyeceğiz. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın dediği gibi: “İşçinin iradesi Kırmızı çizgimizdir.” Bu iradenin sonuna kadar takipçisi olacağız.

HAK-İŞ’li emekçiler olarak, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, yaşadığımız zorlu süreçler ve mağduriyetlerimiz göz önünde bulundurularak, Kamu Çerçeve Protokolü’nün bir an önce beklentilerimizi karşılayacak şekilde sonuçlandırılmasını beklediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz."

Karabük’teki açıklamaya çok sayıda sendika üyesi ve sağlık çalışanı da katılarak destek verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin