Mesleki Eğitimde Yeni Dönem Başladı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
20 Temmuz, 2017 13:20 tarihinde yayınlandı
0
0

Mesleki Eğitimde Yeni Dönem Başladı

6764 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Mesleki Eğitim Merkezlerinde yeni dönem başladı. Karabük Mesleki Eğitim Merkez Müdürü Taner Tünay, zorunlu eğitim kapsamına alınan Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan değişiklikleri anlattı

Milli Eğitim Bakanlığınca çıraklık eğitiminin örgün eğitim kapsamına alınması ve mesleki eğitimde reform niteliğinde değişiklikler yapılmasıyla mesleki eğitimde yeni bir dönem başlıyor. Mesleki Eğitim Merkezleri, Ortaöğretim Kurumları kapsamına alınarak 12 yıllık zorunlu eğitime dahil edildi.

Karabük Mesleki Eğitim Merkez Müdürü Taner Tünay; “Çıraklık eğitim merkezimize, Kayıtlar ortaokulu yeni bitiren öğrenciler için TEOG tercih döneminde yapılmaktadır. Ortaokulla ilişi önceden kesilmiş veya lise mezunu, üniversite mezunu oyup meslek eğitimi almak isteyenler de kayıt yaptırabilmekte onlar için kayıtlar 12 ay devam etmektedir” dedi

Çıraklık eğitim merkezlerinin önemine dikkat çeken Karabük Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Taner Tünay şu açıklamayı yaptı:

“Çıraklık eğitimin amacı ortaokul mezunu vatandaşlarımızın mesleki eğitim almalarını ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü olarak yetişmelerini sağlamaktır. Çıraklık eğitimi usta çıraklık ilişkisine dayanmaktadır. Çıraklık eğitiminde daha eğitimin başında öğrencilerimiz iş yerlerine yerleştirilmektedir. Doğrudan iş hayatının içinde oldukları için, çağın teknolojine uyum sağlamakta iş tecrübesi kazanmakta, üretime katılmaktadırlar. Bu nedenle sadece ülkemizde değil, gelişmiş ülkelerde de tercih edilen bir meslek eğitimi biçimidir. 6474 Sayılı Kanun ile MESEM orta öğretim kapsamına alınmış yani 12 yıllık zorunlu eğitime dahil edilmiştir. Artık gençlerimizin ortaokul eğitimlerini tamamladıktan sonra TEOG tercihleri ile mesleki eğitim merkezlerine yerleştirilebileceklerdir. Ayrıca lise ara sınıflarda okuyan öğrencilerimiz nakil yoluyla meslek eğitim merkezine kayıt olarak eğitimlerini sürdürebileceklerdir.

Kayıtlar ortaokulu yeni bitiren öğrenciler için TEOG tercih döneminde yapılmaktadır. Ortaokulla ilişi önceden kesilmiş veya lise mezunu, üniversite mezunu oyup meslek eğitimi almak isteyenler de kayıt yaptırabilmekte onlar için kayıtlar 12 ay devam etmektedir.

Haftada en az bir en çok iki gün okula gelecekler. Okul da teorik yani yüz yüze eğitim görürken işletmelerde pratik uygulama eğitimi alacaklardır. Eğitim 4 yıl sürecek bu eğitim sonunda meslek lisesinde okutulan alan derslerinin tümünü almış olacaklardır. Merkezimiz tarafından öğretim sınavlarına girip basamak suretiyle ustalık belgesi düzenlenecek bu belge ile iş yeri açabilecekler ve iş yeri açarken KOSGEB kredilerinden faydalanabileceklerdir. İstemeleri halinde, fark dersleri verip meslek açık öğretim lisesi diploması alabilecekleri gibi üniversite sınavına da girebileceklerdir. Lise veya üniversite mezunları mesleki eğitimlerini tamamladıklarında melse lisesi diploması alabileceklerdir.

Merkezimiz öğrencileri 142 meslek dalında eğitim öğretim görme imkanına sahip olup dolayısıyla hayallerindeki mesleği yapma imkanı bulabileceklerdir. Asgari ücretin yüzde 30’u kadar veya bunun üstünde de ücret alabileceklerdir. Ayrıca çırak öğrenci çalıştıran iş yerlerine devlet teşviği, 20 kişiden az işçi çalıştıran iş yerleri için 254 TL, 20 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmeler için 127 TL ödenmektedir. Çırak öğrencilere ödenen ücretler vergiye tabi tutulmayacaktır.

Cumhurbaşkanımız Meslek Eğitimi memleket meselesi sözü ile hepimize istikamet göstermektedir. Bu noktada Karabük haddecilerini, sanayicilerini ve Kardemir Anonim Şirketinden Karabük halkı gençlerimiz ve geleceğimiz adına beklentimiz, gençlerimizin bir sosyal sorumluluk projesi olarak ahilik kültür ve ahlaki içinde ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilecek bireyler olarak yetiştirilmesi için işletmelerini kapılarının  onlara açılmasını sağlamasıdır”

 

 

 

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
boluda park halindeki araclara carpip takla atti surucu alkolmetreye ufleyemedi 57yVvIhR
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Bolu’da park halindeki araçlara çarpıp takla attı: Sürücü alkolmetreye üfleyemedi

Bolu’da park halindeki iki araca çarptıktan sonra takla atan otomobilin sürücüsü, polis ekiplerinin dakikalar süren çabasına rağmen alkolmetreye üfleyemedi. Kazadan yara almadan kurtulan sürücü, kan testi yapılmak üzere hastaneye götürüldü.

Olay, gece saatlerinde Bahçelievler Mahallesi Alemdar Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Konak Sokak’tan Alemdar Sokak istikametine dönüş yapmak isteyen F.D. idaresindeki 14 FB 828 plakalı otomobil, yol kenarında park halinde bulunan 14 ABL 306 plakalı otomobile çarptı. Çarpmanın şiddetiyle savrulan 14 ABL 306 plakalı araç da önünde park halindeki 14 AS 206 plakalı otomobile çarparak durabildi. Meydana gelen zincirleme kazada, 14 FB 828 plakalı otomobil çarpışmanın etkisiyle takla atarak ters döndü. Kazayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle ters dönen araçtan çıkarılan sürücü F.D., kontrol amacıyla sağlık ekiplerine teslim edildi.

Kaza anı kamerada

Kazayı şans eseri yara almadan atlatan sürücü F.D.’ye polis ekipleri tarafından alkol testi yapılmak istendi. Ancak sürücü, polis ekiplerinin dakikalar süren tüm yönlendirmelerine ve uğraşlarına rağmen alkolmetre cihazına üflemekte başarılı olamadı. O anlar ve polis ekiplerinin çabası saniye saniye kameralara yansıdı.Alkolmetre cihazına üfleyemeyen F.D., alkol oranının belirlenmesi amacıyla kan testi yapılmak üzere polis nezaretinde hastaneye götürüldü. Kazaya karışan araçların çekici yardımıyla yoldan kaldırılmasının ardından, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin