Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Mesleki Eğitim Kursları Devam Ediyor

Gündem Yayın: 23.06.2014 15:16
Yazar:

Karabük Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR)  İl Müdürlüğü Mesleki Eğitim Kurslarına ara vermeden devam ediyor.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Karabük’te  istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması çalışmaları kapsamında istihdam garantili ve özel politika gerektiren gruplara yönelik eğitim protokolleri imzaladı.

Konu ile ilgili açıklama yapan  Çalışma ve İş Kurumu il Müdürü Coşkun Güven

“ İlimizde işgücü ihtiyacı olan Çağrı Merkezleri için Müşteri Asistanı, Tekstil Sektörü için Kalite Kontrolcü, Metal Sanayi için Gazaltı Kaynakçısı ve Toptan ve Perakende ticaret yapanların ihtiyacı olan Satış Görevlisi alanlarında olmak üzere toplam 80 kişiyi kapsayacak eğitim protokolleri imzaladık. 2014 yılında İlçelerimize mesleki eğitim alanında öncelik vermekteyiz.Bu kapsamda daha önce açılan ve Eflani de halen devam eden Dokuma Kursundan sonra ,Yenice de de Gazaltı Kaynakçı kursu için Yenice ÇPL ile protokol imzaladık.Burada 15 kişiye  Gazaltı Kaynak mesleğinde eğitim verilecek.Yine İlimizde tekstil sektörü çalışan sayısının yoğun olduğu bir sektör.Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren tekstil işvereni ile istihdam garantili Kalite Kontrol mesleğinde 25 kişilik kurs planlaması yapıldı ve katılımcı müracaatları devam etmektedir. Ayrıca son dönemlerde toptan ve perakende ticaret yapan market işletmeleri , Müdürlüğümüzden yoğun olarak Satış Görevlisi alanında işgücü talebinde bulunmakta idiler, bizde Müdürlük olarak bu alanda işgücü yetiştirmek için Karabük Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile protokol imzalayarak, bu ihtiyacı karşılamak için mesleki eğitim kursu açtık. Kurslarımızız katılımcı müracaatları devam etmekte olup , ilgilenenleri Müdürlüğümüze beklemekteyiz” dedi.

İŞKUR İl Müdürü Coşkun Güven; İl Müdürlüğünde  yapılan İşgücü Piyasası Araştırması sonucu, Karabük’te  ihtiyaç duyulan mesleklerle ilgili mesleki eğitim planlamalarının  önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirterek, ilgilenenlerin İŞKUR internet sayfasından ve 444 75 87 nolu telefonlardan veya şahsen İl Müdürlüğünden bilgi alabileceklerini söyledi.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.