Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ocak, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Meslek lisesi öğrencilerinden ‘pelet soba’ üretimi

Samsun Bafra Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, son yıllarda istek gören ’pelet soba’ ve ’piknik tipi pelet soba’ üretmeyi başardı.
Bafra Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri okulda mesleksel eğitimlerini alırken, branşlarıyla ilgili piyasada gereksinim arz eden işlerin yapılmasına da el atıyor. Bu kapsamda okulda öğrenciler tarafında pelet soba üretimine başlandı. Öğretmenleri eşliğinde bahçe ve balkon oturma kümeleri, barbekü imali, traktör üstü tente, ceviz, fındık kırma eserleri yaparak mesleksel bilgi ve hünerlerini ilerletmeye çalışan öğrenciler, şimdide pelet soba ve piknik tipi pelet soba üretimine geçti.

“Soba işini öğrenciler aklımıza getirdi”
Makine ve Tasarım Teknolojisi Kısım Şefi Yalçın Kitapçı, “Soba işini öğrenciler aklımıza getirdi. Çabucak çalışmalara başladık. Biraz değişiklikler yaparak pelet sobası, piyasa tabiriyle ‘roket soba’ dedikleri sobayı ürettik. Sobanın büsbütün kapalı bir alanda kullanılmasından yana değiliz. Güya hiç gaz çıkartmıyormuş üzere piyasada lanse ediliyor. Sonuçta bir yakıt yanıyor ve karbonmonoksit salınımı var. Konut içinde kapalı alanda kullananlarda kesinlikle bir surette bir boruyla bacaya bağlamak durumundalar. Yeniden bu sobanın gibisi olan piknik tipi pelet soba yaptık. Fazla yer kaplamayan otomobilinizin bagajında taşınabilen ve piknikte yanma haznesine pelet olabilir, tahta kesimleri kullanarak tutuşturma yapabiliriz ve çayınızı, yemeğinizi çok rahatlıkla hazırlayabileceğimiz seyyar soba yaptık. Sipariş üzerine okulumuzun döner sermayesinden bunu yapıp vatandaşlara ve birtakım kurumlara vermeyi düşünüyoruz. Vatandaşlarımız yahut kurumlar tarafından bizi destekleme ismine yaptığımız eserleri de almalarını istiyoruz” dedi.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çalışmalarını yerinde inceleyen İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Mehmet Değermenci, “Okumuz çok hoş, çok şık bir soba yaptı. Bu hoş eserin yaygınlaştırması ve okulun tanıtımı manasında elimizden geleni yapmalıyız. Bu sobayla bir arada çalışmaların daha ileriye gitmesi için gerekli takviyesi vermeye hazırız” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 04:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Fransa’daki yangında hayatını kaybeden 3 kardeş Rize’ye getirildi

Fransa’nın Strasbourg kenti yakınlarındaki Brumath’ta çıkan yangında hayatını kaybeden 3 kız kardeşin cenazeleri memleketi Rize’ye getirildi.
Fransa’nın Strasbourg kenti yakınlarındaki Brumath’ta yaşayan Rize’nin Ardeşen ilçesi nüfusuna kayıtlı İbrahim Kuru ve Ayşe Tutan Kuru çiftinin meskeninde 27 Nisan 2025 Pazar günü, sebebi şimdi bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın esnasında konutta bulunan Ecrin Kuru (13) ve kız kardeşi Hatice Kuru (11) hayatını kaybederken, ağır yaralanan kardeşleri Melek Kuru (5) ise kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Strasbourg’tan aktarmalı uçak ile Trabzon Havalimanı’na, akabinde da karayolu ile Rize’ye getirilen 3 kardeşin cenazesi Kaçkar Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı. Kardeşlerin cenazesi bugün öğlen namazının akabinde memleketleri Ardeşen ilçesi Merkez Camii’inde kılınarak defnedilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.