Reklam
Reklam
676d3a0e992c1
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
26 Aralık, 2024 14:12 tarihinde yayınlandı
0

Merkez Bankası Faizi İndirdi

Merkez Bankası (TCMB), yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 250 baz puan indirerek %47,50 seviyesine çekti. Bu, bankanın Nisan 2024’ten bu yana sabit tuttuğu faiz oranında ilk indirimi gerçekleştirdiği toplantı oldu.

FAİZ ORANI %50’DEN %47,50’YE DÜŞTÜ

TCMB, Haziran 2023 ile Mart 2024 arasında politika faizini 41,5 puan artırarak %50’ye çıkarmıştı. Ancak Nisan 2024’ten itibaren faiz oranını sekiz toplantı boyunca sabit tutan banka, bu kararla birlikte yeniden faiz indirim sürecine girdi.

PİYASALARIN BEKLENTİLERİ KARŞILANDI

Piyasalarda, Merkez Bankası’nın faiz indirimine gideceği yönündeki beklentiler yoğunlaşmıştı. Bir önceki toplantıda açıklanan PPK metni de indirime işaret eden ifadeler içeriyordu. Ayrıca, asgari ücretin 2025 enflasyon hedefine uygun şekilde %30 oranında artırılması, faiz indirim beklentilerini güçlendiren bir diğer unsur oldu.

2025 YILINDA SEKİZ TOPLANTI PLANLANIYOR

Merkez Bankası, 2025 yılında sekiz toplantı yapacağını duyurdu. Bu açıklama, gelecek dönemde para politikasında daha esnek bir yaklaşım izleneceği yönünde yorumlandı.

Son kararın piyasalarda nasıl bir etki yaratacağı ve ekonomik göstergelere yansımasının nasıl olacağı ise yakından takip ediliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
8f871a35 e9ee 48be a696 5fb958d1a9d0
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
25 Mayıs, 2026 15:10 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

Cevdet Akay Neden Sessiz?

Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki (CHP)  mutlak butlan kararının ardından, Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Özgür Özel’den yana  net bir tavır sergilerken, Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın konuya ilişkin henüz açıklama yapmamış olması partililer arasında eleştiri konusu oluyor.

Genellikle hem ülke gündemi hem de Karabük’ün sorunlarına dair açıklamalarıyla bilinen Akay’ın bu konudaki sessizliği, parti içinde sorgulanıyor. Akay’dan bir an önce tavrını netleştirmesi yönünde beklenti olduğu belirtiliyor.

Parti kulislerinde, Akay’ın henüz pozisyonunu netleştirmemiş olmasının farklı nedenlere dayanabileceği konuşuluyor. Siyasi süreçlerde zaman zaman temkinli duruşun tercih edildiği, özellikle parti içi dengelerin hızlı değiştiği dönemlerde bazı isimlerin açıklamalarını geciktirebildiği ifade ediliyor. Akay’ın ilerleyen günlerde nasıl bir tutum sergileyeceği ise merakla takip ediliyor.

Öte yandan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin ismi de kulislerde öne çıkıyor. Uzun süredir olası milletvekilliği adaylığıyla ilgili değerlendirmeler yaptığı bilinen Köse’nin, Özgür Özel’in Karabük’teki mitinginde kendisine yönelik övgü dolu ifadeler alması, siyasi geleceğine dair yorumları artırmıştı. CHP’de yaşanan gelişmelerin ise Köse’nin olası planlarını yeniden gözden geçirmesine neden olabileceği belirtiliyor.

CHP’de  önümüzdeki dönemde nasıl bir tablo oluşacağı, teşkilatlarda  dengelerin nasıl şekilleneceği ve olası yeni saflaşmaların ortaya çıkıp çıkmayacağı ise siyasi çevreler tarafından yakından izleniyor.(Nurettin Acar)

 

Bizi sosyal medyadan takip edin