Reklam
Reklam

Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor

menenjit vakalarindaki artis urkutuyor
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, son bir hafta içerisinde menenjit olaylarındaki artışlara dikkat çekerek “Özellikle son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Bunlardan bir adedini maalesef kaybettik” dedi.

Yaklaşık 20 yıldır erişkinde Meningokok menenjiti görmediğini kaydeden Yılmaz, bu hastalığın çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebildiğini lakin erişkin yaş kümesinde çok bekledikleri bir durum olmadığını belirtti.

Son bir hafta içerisinde iki erişkin bireyde Meningokok menenjiti hadisesi gördüklerini ve bu hastalardan birini kaybettiklerini kaydeden Yılmaz, “Ocak-Şubat ayları ve soğuk havalarla birlikte teneffüs yolu enfeksiyonları ön planda. İnfluenza A enfeksiyonlarımız epeyce çok. Bunların bir kısmı altta yatan, eşlik eden bir hastalığı varsa ağır seyredebiliyor. Ağır bakıma aldığımız hastalar oluyor bir kısmını serviste yatırıyoruz. Çoğunluğunu ayaktan takip ediyoruz. Fakat Menenjit hadiselerinde bir artış var. Bilhassa son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Yaklaşık 20 yıllık müddette erişkin bireyde Meningokok menenjiti görmemiştim. Hastalarımızın bir tanesi Umre ’den, oburu de toplumdan gelen bir hastada Meningokok menenjiti gördük. Bu menenjitlerden bir adedini maalesef kaybettik. Öteki etkenlere bağlı menenjit hadiseleri da kelam konusu. O nedenle halkımızın kalabalık yerlerde uzaklık kuralına uyması , öksürük aksırıyorsa da maske kullanmasını öneriyoruz. Kesinlikle korunabilecek hastalıklar için aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bilhassa Meningokok menenjiti aşıyla yüzde yüz korunabilecek bir hastalık. Aşı yaptırmadığı için 31 yaşında gencecik bir kızımızı Meningokok menenjiti nedeniyle kaybettik” diye konuştu.

“Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor”

Meningokok menenjiti hastalığının çocukluk yaş kümesinde sıkça görüldüğünü söz eden Yılmaz, “Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor fakat erişkin yaş kümesinde çok beklediğimiz bir etken değildi. Bilhassa Umre ’ye gidenlerin birçok aşı yaptırıyor lakin yaptırmak istemeyenler de bu türlü meselelerle karşılaşabiliyor. Bilhassa toplu yaşanılan yerlere seyahat etmiş bireyler bu hastalıklara karşı açık oluyorlar. Hem İnfluenza’ya hem Meningokok’a açık olabiliyorlar. Hasebiyle bunlara karşı, aşısı olan hastalıklarda da korunmayınca karşımıza bu türlü ölümcül sonuçlar çıkabiliyor” halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

KOF-DER’den müzik şölenine davet

kof derden muzik solenine davet 8JQmheLD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde faaliyet gösteren Kozlu Folklor ve Kültür ve Dayanışma Derneği (KOF-DER), 19 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştireceği konser programıyla sanatseverlere unutulmaz bir akşam yaşatmaya hazırlanıyor.

KOF-DER Başkanı Hikmet Sinan, düzenlenecek etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada tüm vatandaşları konsere davet ederek, “Her telden, her türden müzik şöleni ve Darbuka Ritim Show grubu konserimizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.

Türk Halk Müziği eserlerinin yanı sıra farklı müzik türlerinden seçkin eserlerin seslendirileceği programda, Darbuka Ritim Show Grubu da sahne alarak izleyicilere görsel ve işitsel bir şölen sunacak.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek konser, 19 Haziran 2026 Cuma günü saat 19.45’te başlayacak. Organizasyona Kozlu ve çevre ilçelerden yoğun katılım olması bekleniyor.

KOF-DER yetkilileri, müziğin birleştirici gücünü paylaşmak ve kültürel değerleri yaşatmak amacıyla düzenlenen etkinliğe tüm vatandaşları davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin