Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor - Karabük Haber Postası
menenjit vakalarindaki artis urkutuyor irtxYIQl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, son bir hafta içerisinde menenjit olaylarındaki artışlara dikkat çekerek “Özellikle son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Bunlardan bir adedini maalesef kaybettik” dedi.

Yaklaşık 20 yıldır erişkinde Meningokok menenjiti görmediğini kaydeden Yılmaz, bu hastalığın çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebildiğini lakin erişkin yaş kümesinde çok bekledikleri bir durum olmadığını belirtti.

Son bir hafta içerisinde iki erişkin bireyde Meningokok menenjiti hadisesi gördüklerini ve bu hastalardan birini kaybettiklerini kaydeden Yılmaz, “Ocak-Şubat ayları ve soğuk havalarla birlikte teneffüs yolu enfeksiyonları ön planda. İnfluenza A enfeksiyonlarımız epeyce çok. Bunların bir kısmı altta yatan, eşlik eden bir hastalığı varsa ağır seyredebiliyor. Ağır bakıma aldığımız hastalar oluyor bir kısmını serviste yatırıyoruz. Çoğunluğunu ayaktan takip ediyoruz. Fakat Menenjit hadiselerinde bir artış var. Bilhassa son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Yaklaşık 20 yıllık müddette erişkin bireyde Meningokok menenjiti görmemiştim. Hastalarımızın bir tanesi Umre ’den, oburu de toplumdan gelen bir hastada Meningokok menenjiti gördük. Bu menenjitlerden bir adedini maalesef kaybettik. Öteki etkenlere bağlı menenjit hadiseleri da kelam konusu. O nedenle halkımızın kalabalık yerlerde uzaklık kuralına uyması , öksürük aksırıyorsa da maske kullanmasını öneriyoruz. Kesinlikle korunabilecek hastalıklar için aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bilhassa Meningokok menenjiti aşıyla yüzde yüz korunabilecek bir hastalık. Aşı yaptırmadığı için 31 yaşında gencecik bir kızımızı Meningokok menenjiti nedeniyle kaybettik” diye konuştu.

“Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor”

Meningokok menenjiti hastalığının çocukluk yaş kümesinde sıkça görüldüğünü söz eden Yılmaz, “Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor fakat erişkin yaş kümesinde çok beklediğimiz bir etken değildi. Bilhassa Umre ’ye gidenlerin birçok aşı yaptırıyor lakin yaptırmak istemeyenler de bu türlü meselelerle karşılaşabiliyor. Bilhassa toplu yaşanılan yerlere seyahat etmiş bireyler bu hastalıklara karşı açık oluyorlar. Hem İnfluenza’ya hem Meningokok’a açık olabiliyorlar. Hasebiyle bunlara karşı, aşısı olan hastalıklarda da korunmayınca karşımıza bu türlü ölümcül sonuçlar çıkabiliyor” halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
rusyadaki sanat festivaline turk damgasi nKqHn6aM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2026 20:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Rusya’daki sanat festivaline Türk damgası

Rusya’da düzenlenen “Dünya Çapında: Sınır Tanımayan Sanat Festivalinde gerçekleştirilen uluslararası resim yarışmasında Türk akademisyenler birincilik ve üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Rusya’nın Saint Petersburg kentinde Stieglitz Devlet Sanat ve Tasarım Akademisi (Stieglitz State Academy of Art and Design) tarafından “Dünya Çapında: Sınır Tanımayan Sanat Festivali” (Around the World: Art Without Borders) düzenlendi. Festival kapsamındaki “Bir Sanatçının Gözünden Dünya” (Artist’s View of the World) adlı uluslararası resim yarışmasında Bartın Üniversitesi (BARÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nden Prof. Dr. Ferhunde Küçükşen Öner ile Doç. Dr. Bahar Karaman Güvenç önemli bir başarıya imza attı. 46 ülkeden 806 sanatçı özgün eserleriyle yer aldığı yarışmanın “Soyutlama” kategorisinde Doç. Dr. Bahar Karaman Güvenç, “Kırsal” adlı eseriyle birincilik elde ederek büyük bir başarıya ulaştı. Aynı kategoride Prof. Dr. Ferhunde Küçükşen Öner ise “Inside” adlı eseriyle üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Prof. Dr. Ferhunde Küçükşen Öner ve Doç. Dr. Bahar Karaman Güvenç ile bir araya gelerek uluslararası resim yarışmasında elde ettikleri derecelerden dolayı tebrik etti. Ayrıca Rektör Akkaya, BARÜ’nün nitelikli çalışmalarıyla farklı alanlarda akademik ve sanatsal yetkinliğini ortaya koymaya devam edeceğini de belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin