Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor - Karabük Haber Postası
menenjit vakalarindaki artis urkutuyor irtxYIQl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, son bir hafta içerisinde menenjit olaylarındaki artışlara dikkat çekerek “Özellikle son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Bunlardan bir adedini maalesef kaybettik” dedi.

Yaklaşık 20 yıldır erişkinde Meningokok menenjiti görmediğini kaydeden Yılmaz, bu hastalığın çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebildiğini lakin erişkin yaş kümesinde çok bekledikleri bir durum olmadığını belirtti.

Son bir hafta içerisinde iki erişkin bireyde Meningokok menenjiti hadisesi gördüklerini ve bu hastalardan birini kaybettiklerini kaydeden Yılmaz, “Ocak-Şubat ayları ve soğuk havalarla birlikte teneffüs yolu enfeksiyonları ön planda. İnfluenza A enfeksiyonlarımız epeyce çok. Bunların bir kısmı altta yatan, eşlik eden bir hastalığı varsa ağır seyredebiliyor. Ağır bakıma aldığımız hastalar oluyor bir kısmını serviste yatırıyoruz. Çoğunluğunu ayaktan takip ediyoruz. Fakat Menenjit hadiselerinde bir artış var. Bilhassa son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Yaklaşık 20 yıllık müddette erişkin bireyde Meningokok menenjiti görmemiştim. Hastalarımızın bir tanesi Umre ’den, oburu de toplumdan gelen bir hastada Meningokok menenjiti gördük. Bu menenjitlerden bir adedini maalesef kaybettik. Öteki etkenlere bağlı menenjit hadiseleri da kelam konusu. O nedenle halkımızın kalabalık yerlerde uzaklık kuralına uyması , öksürük aksırıyorsa da maske kullanmasını öneriyoruz. Kesinlikle korunabilecek hastalıklar için aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bilhassa Meningokok menenjiti aşıyla yüzde yüz korunabilecek bir hastalık. Aşı yaptırmadığı için 31 yaşında gencecik bir kızımızı Meningokok menenjiti nedeniyle kaybettik” diye konuştu.

“Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor”

Meningokok menenjiti hastalığının çocukluk yaş kümesinde sıkça görüldüğünü söz eden Yılmaz, “Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor fakat erişkin yaş kümesinde çok beklediğimiz bir etken değildi. Bilhassa Umre ’ye gidenlerin birçok aşı yaptırıyor lakin yaptırmak istemeyenler de bu türlü meselelerle karşılaşabiliyor. Bilhassa toplu yaşanılan yerlere seyahat etmiş bireyler bu hastalıklara karşı açık oluyorlar. Hem İnfluenza’ya hem Meningokok’a açık olabiliyorlar. Hasebiyle bunlara karşı, aşısı olan hastalıklarda da korunmayınca karşımıza bu türlü ölümcül sonuçlar çıkabiliyor” halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sqsqqs
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
22 Nisan, 2026 13:02 tarihinde yayınlandı
0
0

Yıldırım’dan Yöresel Ürün Sergilerine Tepki

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, son dönemde Karabük’te “yöresel ürünler” adı altında açılan sergilere yönelik sert eleştirilerde bulundu. Yıldırım, bu etkinliklerin amacından saptığını ve denetimsiz ticaret alanlarına dönüştüğünü ifade etti.

Yıldırım, söz konusu sergilerde satılan ürünlerin önemli bir kısmının gerçek üreticilerle bağlantılı olmadığını, “al-sat” yöntemiyle piyasaya sunulduğunu belirtti. Bu durumun hem yerel üreticilere hem de esnafa zarar verdiğini vurguladı.

Ayrıca sergilerde hijyen kurallarına uyulmadığına dikkat çeken Yıldırım, ürünlerin saklama koşullarının yetersiz olduğunu ve gerekli yasal denetimlerin yapılmadığını dile getirdi. Bu eksikliklerin yalnızca ekonomik değil, halk sağlığı açısından da ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.

Karabük esnafının vergi ödeyen, istihdam sağlayan ve şehir ekonomisine katkı sunan temel bir unsur olduğunu hatırlatan Yıldırım, dışarıdan gelen ve herhangi bir yükümlülüğe tabi olmadan faaliyet gösteren satıcıların haksız rekabete yol açtığını ifade etti.

Daha önce de bu konuda uyarılarda bulunduklarını belirten Yıldırım, gelinen noktada etkin bir denetim ve yaptırım uygulanmadığını savundu.

Yıldırım, yetkililere çağrıda bulunarak ruhsatsız ve denetimsiz satış faaliyetlerinin derhal sonlandırılmasını, gıda güvenliği ve hijyen denetimlerinin eksiksiz yapılmasını ve yerel esnafın haklarının korunmasını istedi.

Açıklamasının sonunda, “Karabük sahipsiz değildir” diyen Yıldırım, mevcut durumun şehirde sahipsizlik algısı oluşturduğunu belirterek, oda olarak sürecin takipçisi olacaklarını ve gerekli idari ile hukuki girişimleri başlatacaklarını kamuoyuna duyurdu.

Bizi sosyal medyadan takip edin