Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor - Karabük Haber Postası
menenjit vakalarindaki artis urkutuyor irtxYIQl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, son bir hafta içerisinde menenjit olaylarındaki artışlara dikkat çekerek “Özellikle son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Bunlardan bir adedini maalesef kaybettik” dedi.

Yaklaşık 20 yıldır erişkinde Meningokok menenjiti görmediğini kaydeden Yılmaz, bu hastalığın çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebildiğini lakin erişkin yaş kümesinde çok bekledikleri bir durum olmadığını belirtti.

Son bir hafta içerisinde iki erişkin bireyde Meningokok menenjiti hadisesi gördüklerini ve bu hastalardan birini kaybettiklerini kaydeden Yılmaz, “Ocak-Şubat ayları ve soğuk havalarla birlikte teneffüs yolu enfeksiyonları ön planda. İnfluenza A enfeksiyonlarımız epeyce çok. Bunların bir kısmı altta yatan, eşlik eden bir hastalığı varsa ağır seyredebiliyor. Ağır bakıma aldığımız hastalar oluyor bir kısmını serviste yatırıyoruz. Çoğunluğunu ayaktan takip ediyoruz. Fakat Menenjit hadiselerinde bir artış var. Bilhassa son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Yaklaşık 20 yıllık müddette erişkin bireyde Meningokok menenjiti görmemiştim. Hastalarımızın bir tanesi Umre ’den, oburu de toplumdan gelen bir hastada Meningokok menenjiti gördük. Bu menenjitlerden bir adedini maalesef kaybettik. Öteki etkenlere bağlı menenjit hadiseleri da kelam konusu. O nedenle halkımızın kalabalık yerlerde uzaklık kuralına uyması , öksürük aksırıyorsa da maske kullanmasını öneriyoruz. Kesinlikle korunabilecek hastalıklar için aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bilhassa Meningokok menenjiti aşıyla yüzde yüz korunabilecek bir hastalık. Aşı yaptırmadığı için 31 yaşında gencecik bir kızımızı Meningokok menenjiti nedeniyle kaybettik” diye konuştu.

“Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor”

Meningokok menenjiti hastalığının çocukluk yaş kümesinde sıkça görüldüğünü söz eden Yılmaz, “Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor fakat erişkin yaş kümesinde çok beklediğimiz bir etken değildi. Bilhassa Umre ’ye gidenlerin birçok aşı yaptırıyor lakin yaptırmak istemeyenler de bu türlü meselelerle karşılaşabiliyor. Bilhassa toplu yaşanılan yerlere seyahat etmiş bireyler bu hastalıklara karşı açık oluyorlar. Hem İnfluenza’ya hem Meningokok’a açık olabiliyorlar. Hasebiyle bunlara karşı, aşısı olan hastalıklarda da korunmayınca karşımıza bu türlü ölümcül sonuçlar çıkabiliyor” halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kar duvarlari arasinda kalan yol gorenleri hayrete dusurdu 49Ad7zkv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Kar duvarları arasında kalan yol görenleri hayrete düşürdü

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde metrelerce yüksekliğe ulaşan kar kütleleri arasında kalan rüzgâr enerji santrali yolu, bir doğa fotoğrafçısının dron çekimleriyle kışın sert yüzünü gözler önüne serdi.

Tokat’ın Başçiftlik ilçesinde yaşayan doğa fotoğrafçısı Nazif Karakoç, Reşadiye ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışının oluşturduğu manzarayı görüntülemek için bölgeye giderek ilçeye bağlı Bozcalı beldesinde bulunan rüzgâr enerji santraline giden yolu dron ile kayda aldı. Kış şartlarının etkisini yoğun şekilde hissettirdiği bölgede, yer yer metrelerce yüksekliğe ulaşan kar kütleleri dikkat çekti. Görüntülerde, yolun iki tarafında duvar gibi yükselen kar birikintileri arasında kalan güzergâh, doğa şartlarının sertliğini gözler önüne serdi.

Doğa fotoğrafçısı Karakoç: “Görülmesi gereken bir yer”

Bölgedeki etkileyici manzarayı kayıt altına alan Karakoç, “Tokat’ın Reşadiye ilçesi Bozcalı kasabasında rüzgâr elektrik santrallerinin olduğu bölgedeyiz. Şu anda enerji santraline giden yol güzergâhındayız. Gördüğünüz gibi 5-6 metre kar var. Gerçekten görülmesi gereken bir yer” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin