Reklam
Reklam
menenjit vakalarindaki artis urkutuyor
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Menenjit vakalarındaki artış ürkütüyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, son bir hafta içerisinde menenjit olaylarındaki artışlara dikkat çekerek “Özellikle son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Bunlardan bir adedini maalesef kaybettik” dedi.

Yaklaşık 20 yıldır erişkinde Meningokok menenjiti görmediğini kaydeden Yılmaz, bu hastalığın çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebildiğini lakin erişkin yaş kümesinde çok bekledikleri bir durum olmadığını belirtti.

Son bir hafta içerisinde iki erişkin bireyde Meningokok menenjiti hadisesi gördüklerini ve bu hastalardan birini kaybettiklerini kaydeden Yılmaz, “Ocak-Şubat ayları ve soğuk havalarla birlikte teneffüs yolu enfeksiyonları ön planda. İnfluenza A enfeksiyonlarımız epeyce çok. Bunların bir kısmı altta yatan, eşlik eden bir hastalığı varsa ağır seyredebiliyor. Ağır bakıma aldığımız hastalar oluyor bir kısmını serviste yatırıyoruz. Çoğunluğunu ayaktan takip ediyoruz. Fakat Menenjit hadiselerinde bir artış var. Bilhassa son bir hafta içerisinde iki erişkinde Meningokok menenjiti gördük. Yaklaşık 20 yıllık müddette erişkin bireyde Meningokok menenjiti görmemiştim. Hastalarımızın bir tanesi Umre ’den, oburu de toplumdan gelen bir hastada Meningokok menenjiti gördük. Bu menenjitlerden bir adedini maalesef kaybettik. Öteki etkenlere bağlı menenjit hadiseleri da kelam konusu. O nedenle halkımızın kalabalık yerlerde uzaklık kuralına uyması , öksürük aksırıyorsa da maske kullanmasını öneriyoruz. Kesinlikle korunabilecek hastalıklar için aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bilhassa Meningokok menenjiti aşıyla yüzde yüz korunabilecek bir hastalık. Aşı yaptırmadığı için 31 yaşında gencecik bir kızımızı Meningokok menenjiti nedeniyle kaybettik” diye konuştu.

“Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor”

Meningokok menenjiti hastalığının çocukluk yaş kümesinde sıkça görüldüğünü söz eden Yılmaz, “Çocukluk yaş kümesinde sıkça görülebiliyor fakat erişkin yaş kümesinde çok beklediğimiz bir etken değildi. Bilhassa Umre ’ye gidenlerin birçok aşı yaptırıyor lakin yaptırmak istemeyenler de bu türlü meselelerle karşılaşabiliyor. Bilhassa toplu yaşanılan yerlere seyahat etmiş bireyler bu hastalıklara karşı açık oluyorlar. Hem İnfluenza’ya hem Meningokok’a açık olabiliyorlar. Hasebiyle bunlara karşı, aşısı olan hastalıklarda da korunmayınca karşımıza bu türlü ölümcül sonuçlar çıkabiliyor” halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
trabzondan batiya donus kabusu ankara ve izmir yollari tamamen kilitlendi mcxyvJQN
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Trabzon’dan batıya dönüş kabusu: Ankara ve İzmir yolları tamamen kilitlendi

Bayram tatilini memleketleri Trabzon’da geçiren vatandaşların batı metropollerine dönüş yolculuğu tam bir çileye dönüştü. Trabzon’dan Ankara ve İzmir istikametine doğru aynı anda yola çıkan on binlerce araç, Karadeniz’i İç Anadolu ve Ege’ye bağlayan ana arterleri adeta felç etti. Kilometrelerce uzayan kuyruklarda sürücüler saatlerdir santim santim ilerliyor.

Karadeniz’den çıkış var, ilerleme yok

Trabzon’dan hareket eden sürücüler için çile daha Karadeniz Sahil Yolu’nda başladı. Giresun ve Ordu geçişlerindeki şehir içi kavşaklarda araç kuyrukları kilometreleri bulurken, asıl kilitlenme yolların ayrıldığı kavşak noktalarda yaşanıyor:

Ankara rotası: Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan Samsun-Havza-Kavak hattı ile Ankara girişindeki Kırıkkale sapağı adeta devasa bir otoparka dönüştü. Normalde 9 saat süren Trabzon-Ankara yolculuğu 16 saati aşmış durumda.

İzmir rotası: Karadeniz’den Ege’ye uzanan uzun hatta ise sürücüler hem Amasya-Çorum güzergahında hem de Marmara üzerinden sapanlar Bursa-Balıkesir hattında dur-kalk trafikte mahsur kaldı. Trabzon-İzmir arası seyahat süresi bazı noktalarda 24 saate yaklaştı.

“Yollar bu yükü kaldırmıyor”

Gerek Ankara gerekse İzmir istikametinde saatlerdir direksiyon sallayan, dinlenme tesislerinde ve akaryakıt istasyonlarında yer bulamayan vatandaşlar, “Trabzon’dan İzmir’e gitmek için yola çıktık, daha yolun yarısına gelemeden perişan olduk. Tesislerde adım atacak yer yok, kuyruklar bitmiyor. Her bayram aynı manzara; yollar artık bu araç yükünü kaldırmıyor” dedi.

Emniyetten uzun yol sürücülerine hayati uyarılar

Emniyet ve jandarma ekipleri, özellikle Trabzon-Ankara ve Trabzon-İzmir gibi uzun mesafeli hatlarda sürücülerin yorgunluk kaza riskini artırdığı konusunda kırmızı alarm verdi. Ekipler şu kritik uyarıları yineliyor:

“’2 Saatte 15 Dakika’ Kuralı: Uykusuzluk ve dur-kalk trafiğin getirdiği sinir harbi kazalara davetiye çıkarıyor. Her iki saatte bir mutlaka mola verilmeli.

Emniyet Şeridi İhlaline Ağır Cezalar: Kilitlenen trafikte emniyet şeridini işgal eden sürücülere karşı dron destekli denetimler sıklaştırıldı.

Takip Mesafesi: Zincirleme kazaların önüne geçmek için yoğun trafikte dahi takip mesafesinin korunması hayati önem taşıyor.

Bayram tatilinin son saatlerinde Ankara ve İzmir yönündeki giriş noktalarında yoğunluğun gece yarısına kadar katlanarak artması bekleniyor.”

Bizi sosyal medyadan takip edin