Nurettin Acar tarafından
15 Ocak, 2021 13:03 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Memur- Sen İl Temsilcisi Zeki Öz: “Gelirde Adalet çin seyyanen zam yapılmalı”

Karabük Memur- Sen İl Temsilcisi Zeki Öz, memur maaşları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Dünyanın ve insanlığın bütününe yönelik etki ve tehdit üreten Koronavirüs ve ona dayalı pandeminin temel gündem olduğu 2020 yılının kamu görevlileri açısından Hakem Kurulu kararı mağduriyetleri ile enflasyona dayalı kayıpların yaşandığı  bir yıl olduğunu söyledi.
Öz yaptığı açıklamada “Hakem Kurulu; kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerini yüzdelik olarak 2020 yılında4+4, 2021 yılında 3+3 şeklinde oransal artış yapılması kararı vermişti. Oysa yetkili konfederasyon Memur-Sen olarak; bu oranların ülkenin, ekonominin ve kamu görevlilerinin gerçekleriyle, geçmiş dönem enflasyon verileriyle uyumlu olmadığını dile getirmiştik. Beraberinde İşverenin teklifine hayır demiş, Hakemin Kararına da tepki göstermiştik.2020 enflasyon rakamları incelendiğinde ortaya çıkan tablo özetle şudur.
İşverenin/Hakemin reva gördüğü artış; I. altı aylık dönem için 4 üncü aydan, II. Altı aylık dönem için ise 3 üncü aydan sonra enflasyona yenilmiş ve kamu görevlilerini mağdur etmiştir. Somutlaştırdığımızda, kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine I. altı ay için %1,75 II. Altı ay için %4,33 enflasyon farkı yansıtılmış, 2020 yılı toplam artışı ise karara göre %8,16 iken hayata göre %14,82 olarak gerçekleşmiştir. Bir başka ifadeyle, Hakemin-İşvereninin karara yazdığı artıştan %80’lik bir sapma meydana gelmiştir.
Gelin bu tabloyu düzeltelim, enflasyonu yenen maaş ve ücret hedefi belirleyelim. Ekonominin makro ve mikro düzey rakamları, enflasyon ve faiz oranları, kur tarafının rakamları birlikte ele alındığında en az artış, en düşük yükseliş maaşlarda ve ücretlerdedir. Son 10 yıllık enflasyon ve enflasyon farkı tablosu, 2019-2021 faiz, kur tablosu, 2020 yılı aylık enflasyon tablosu özetle şunu söylüyor; kamu görevlilerinin maaşları ve ücretleri eriyor, bu erimeyi durdurmak için gecikmeden seyyanen zam yapılması gerekiyor.
Yıllık enflasyon oranının bir önceki yıla göre %24 arttığı, gıda enflasyonunun %25 seviyesinde olduğu, 2020 yıl başı ve sonu itibariyle faiz tarafında %75’lik artışın gerçekleştiği, bütçede faiz giderlerinde son 3 yıllık dönem itibariyle %45-%70 artış oluştuğu, kur tarafında %40’a yakın artış rakamına ulaşıldığı gerçekleri artık göz ardı edilmemelidir.
Hem gelir dağılımda adaleti sağlamak, hem de enflasyon kaynaklı kayıpları telafi etmek, beraberinde düşük maaş ve ücret grubunda bulunan kamu görevlilerine asgari ücretler için atılan doğru adıma benzer bir yaklaşımı uygulamak için kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 1 0cak 2021’den geçerli olmak üzere “en düşük devlet memuru aylığının %10’na denk gelecek tutarda seyyanen zam” istiyoruz. Daha somut ifadeyle, kamu görevlilerinin mevcut maaşlarına/ücretlerine 1 Ocak’tan geçerli olacak şekilde 400 TL seyyanen zam istiyoruz. Böylece geçmiş yönüyle kayıpların giderilmesini, gelecek yönüyle de enflasyona yenilme riskinin bitirilmesini talep ediyoruz.Bizzat kamu işvereninin ve siyasi iktidarın öngörüleriyle 2021 yılı enflasyon tahmini, beklentisi %11 seviyesindedir. Bunun anlamı; Hakemin 2021 için kararlaştırdığı 3+3’lük artışın yetersiz kalacağının, enflasyon farkı oluşacağının itiraf edilmesidir. Biz bu itirafın gereğinin yapılarak; 400 TL’lik seyyanen zammın 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere maaşlara yansıtılmasını talep ve teklif ediyor ve ivedilikle bekliyoruz. Bu adım, hem gelir dağılımında hem de sosyal kulvarda adaletin sağlanması, sosyal maliyet ihtimalinin de ortadan kaldırılması gibi önemli sonuçlar üretecektir.
Bizler alın terinin karşılığı kurumadan verilmesi hassasiyetine davet eden bir medeniyetin mensuplarının emeğin, alın terinin, kamu görevlilerinin hizmet üretme gayretlerinin karşılığı olacak değerin verilmesinde, ederin ödenmesinde hükümetin siyasi sorumluluk, devletin medeniyet perspektifimiz kaynaklı zorunluluk hassasiyetiyle sorunu çözümle, talep ve teklifimizi evetle buluşturması gerektiğine inanıyoruz.
Emeğin karşılığını ödemek için akıtılan akıl terini ve bütün gayretleri, milletimiz ve kamu görevlilerimiz takdir etmek de her zaman olduğu gibi cömert olacaktır. Biz bu cömertliğin, kamu yönetimi ve devlet tarafında da temel bakış olarak benimsenmesini bekliyor, seyyanen zam istiyoruz” dedi

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Ocak, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Çocuk sağlığının gizli düşmanı: ‘Sıcak’

Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, sıcak odada kalın giyinerek yatan ve üstü örtülen çocukların bağışıklığının düşerek hastalıklara açık hale geldiğini, soğuk ortamda uyuyan çocukların ise hastalık ve virüslere karşı dirençli olarak yetiştiğini söyledi.

Son periyotta dünya genelinde ve Türkiye bilhassa çocuklardaki hastalık ve viral enfeksiyon olaylarında artış gözlemleniyor. Uzun süren bu hastalık süreci hakkında bilgi veren Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, ailelerin çocukları olması gerekenden daha fazla sıcağa maruz bırakarak bağışıklıklarını düşürdüğüne dikkat çekerek, sobalı ve köy meskenlerinde soğuk odada ülkü sıcaklıkta uyuyan çocukların dirençlerini örnek göstererek ailelere ihtarlarda bulundu.

“Sıcak oda, kalın giysi, yorgan ve kalorifer ile çocuğunuzun hasta olması için diğer bir faktöre gerek kalmıyor”

Yapılan en büyük yanlışlardan birinin çocukların gereksiz sıcaklıklara maruz bırakılması olduğuna değinen Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, “Bu periyot dünyada ve ülkemizde de önemli derece artan öksürük, yüksek ateş, kusma ve ishal üzere bir salgın devri başladı. Bu periyotta çocukların direnci düşmeyen ateşlerinden ötürü ailelerimiz önemli panik durumundalar. Bu durumdaki çocuklara yapılması gereken istikrarlı beslenme ve gece beslenmesi olmadan uyumaları. Serin bir ortamda, oda sıcaklığının 22 dereceyi geçmediği bir ortamda uyumalarını sağlamaktır. Zira mukozalar (sümükdoku) kaloriferle birlikte sıcak ortamda çocukların ağız ve burunlarının kurumasına neden oluyor. Burnunu kullanarak filtre vazifesi yapamayan çocuk da ağzını açıyor ve mikrobik enfeksiyonların da üreme suratı artıyor. O yüzden mesken sıcaklıklarının 22 derecenin üstüne çıkmaması gerekiyor. Kalorifer başlı başına bir problem. Çocukları sıkı giydirip, üstünü örtüp, tulum giydirip, kaloriferin yanına koyduğunuzda çocuğunuzun hasta olması için öteki bir faktöre gerek kalmıyor. Bir de gece yemek yiyip yattıysa mideden ağza gelenler dahil olmak üzere sıcak ortamda savunmasız kalan çocuğun bünyesinde mikroplar çok süratli ürüyor. Serin ortamda uyumak, istikrarlı beslenmek, bedenin hatalıklara karşı bağışıklık geliştirmesinde yardımcı olacak bir sistemdir. Bu tedbirlere karşın tekrar bir hastalık oluşmuşsa antivirüs (viral tedaviler) ya da maalesef antibiyotik tedaviler de vermek durumunda kalabiliyoruz” dedi.

“Soğukta uyuyan çocuklar hastalanmaz ve sağlıklı büyürler”

İdeal oda sıcaklığı olan 22 derecede uyutulan çocukların hastalıklara karşı dirençli büyüdüğüne değinen Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, “Köy kurallarında yahut sobalı konutlarda baca tütmesin, soba zehirlenmesi olmasın diye aşikâr bir saatten sonra sabaha kadar sobaya yakıt koymayız. Serin ortamda, yorganın altında, baş dışarıda olacak formda, ailelerimize nazaran çok soğuk ancak bize nazaran olması gereken serinlikte uyumaları eksiksiz bir durum. Bahsettiğimiz ortam koşullarında uyuyan çocuklar hiç hastalanmazlar, çok sağlıklı büyürler. Bunu toplumsal medyada da sıklıkla görüyoruz. İskandinav ülkelerinde, Almanya’da, Hollanda’da ve birçok ülkede çocuklar parklarda, balkonda yahut dışarıda bahsettiğimiz halde uyutulan çocuklar görüyoruz. Bu çocuklarda kusursuz bir bağışıklık kazanmasına neden oluyor. Sıcak, bağışıklığın en büyük düşmanıdır. Soğuk ise her vakit eksiksiz bir bağışıklık dostudur. 22 derece sıcaklıkta beşerler nasıl giyindiklerine bir baksınlar. 22 derece harika bir sıcaklıktır. Ruhsal olarak aileler, ’acaba çocuğum üşür mü?’ düşünmesinden kaynaklanıyor. Dışarısının eksi 30 derece olması bizim için kıymetli değil. Odanın ortamının 22 derece olması, DSÖ’ye nazaran ise 18 derece olmasında bile kusursuz bir uyku alınıyor. Hasılı ‘çocuk üşür’ içgüdüsüyle sıkı giydirilmek 22 derecede bile çocuğun sıvı kaybetmesine neden olur. Sezaryen olan anneler ve ameliyata giren beşerler hatırlarsa ameliyathanelerde üşürler. Ameliyathaneler çok soğuktur. Bu imkansızlıktan ötürü değil, mikrop üremesin, hijyeni olsun diye bu türlü yapılır. 37 derece sıcaklıktaki anne karnından sıcak bebeği, annenin bile dişlerinin soğuktan kitlendiği, titrediği soğuk ortama alınması bile bizim ne kadar soğuk bağışıklığına değer gösterdiğimizi tıbbi açıklamasıdır” diye konuştu.

Hastalıktan korunma sistemlerinin başında el paklığı ve aşıların da kıymetli rol oynadığını söz eden Uzm. Dr. Aykanat şunları söyledi:

“Orta kulak iltihabı da bu devirde sık karşımıza çıkıyor. Çok önemli formda ’influlenza’ dediğimiz virüs enfeksiyonlara ortaya çıkmaya başladı. Bunların yaz sonunda rutin grip aşıları, sıhhat ocağının yaptığı aşılar ve burada yapılamayan özel aşı denilen meningokok üzere yakalandığında mevt ya da önemli komplikasyonlarla sonuçlanabilen hastalıklara bağışıklık için aşıları da öneriyoruz. Bize başvuran tüm aileler bu mevzular hakkında bilgilendiriliyor. Gerekli aşıları önerir ve yaparız. Ayrıyeten bu muhafaza yollarına ilaven en çok dikkat edilmesi gereken mevzulardan birisi de el hijyenidir. Ellerimizi pak tuttuğumuz mühlet, 2 dakika boyunca sabunlu suyla yıkadığımız sürece başlangıçtaki mikrobun ağız yoluyla alınmasını engelliyoruz.”

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.