Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

MEDYA’NIN SOSYAL’İ…

Köşe Yazıları Yayın: 15.02.2021 09:41

Sosyal medyanın dijitalleşmesiyle, dünyada ve ülkemizde tahmin edilemeyecek, beklenmedik çok önemli ve çok büyük değişiklikler oldu…

Kontrol edilemeyen sosyal medyanın, emeklemesi, gelişmesi ve büyümesi göz açıp kapayıncaya kadar çok kısa sürede oluverdi…

Tüketici bir toplum olmanın da en önemli etkenlerinden olan sosyal ve dijital kahvehaneler, özellikle gençleri ve insanları tamamen etkisi altına almış durumda…

Sosyal Kahvehane ve dijital ortamın eğlence mekânlarına girebilmek için kullanılan dijital cihazlar da sık, sık model değiştirerek toplumun ekonomik olarak başını döndürmekte…

Sosyal medyada kullanılan cihazların sıklıkla model değiştirmesi, kullanıcıları sömürmekten başka bir şey olmadığı anlaşılmadığı sürece, bu model değişiklikleri hızla devam edecek..

Sosyal medya, sosyal kahvehaneler, dijital ağların kullanıcılara faydası ve zararını düşünen var mı derseniz, bugün bunu düşünen yok….

Sosyal medya ve dijital ağların küresel ayağı, sadece sistem yürüsün, her gün kullanıcılara yeni kullanıcılar eklensin, modeller değişsin, insanlar gelirlerinin büyük bir kısmını, sosyal medya, sosyal kahvehaneler ve dijital ağları kullandıkları cihazlara harcasın…

Bugün sosyal ve dijital ağlar, yazılı ve görsel medyanın hemen, hemen tamamını kontrol eder hale gelmiş durumda…

Artık geçmişte olduğu gibi, yazılı ve görsel medya, devleti, hükümeti, siyaseti ve bürokrasiyi kısaca kamuoyunu takip etmeyi bıraktı…

Günümüzde yazılı ve görsel medya artık haberleri sosyal ve dijital ağlardan almakta ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere haberleştirmekteler…

 

Sosyal medya, artık basın toplantılarını tarihe karıştırmak üzere….

Artık, devlet, hükümet, siyaset, kurum ve kuruluşlar basın toplantısıyla verecekleri bilgileri, açıklamaları, sosyal ve dijital ağlar vasıtasıyla, yazılı ve görsel olarak kamuoyuna sunmakta…

Artık devlet, hükümet yetkilileri, bürokrasi, kamuoyu, yetkili ve yetkisizler her konuda haber olacak veya olmayacak her türlü görüş ve düşünceyi, sosyal ve dijital ağlar ve sosyal kahvehaneler vasıtasıyla kamuoyuna duyurabilmekte…

Bunun faydaları ve zararları, her gün sosyal ve dijital ağlar, sosyal kahvehanelerde konuşulanların, toplumda oluşturduğu tepkiden anlaşılmakta…

Özellikle gençlik, toplumun dikkatini ve tepkisini çekecek konuları da sosyal ve dijital ağlar vasıtasıyla kamuoyuna iletirken, bunların çoğunluğu insanların nefretini kazanan, şiddet içeren, yasaları ve kuralları çiğneyen paylaşımlar olduğu görülmekte…

Artık yetkililer basın toplantılarını yazılı ve görsel medyanın huzurunda yaparak, kamuoyu adına medyaya soru sorma imkânı tanımalı…

Sosyal ve dijital ağlarda, topluma kötü örnek olacak yazı ve görsellerin yayınlanması ve paylaşılması önlenmeli…

Şiddet içeren, gençliğe ve topluma kötü örnek olan görsel ve yazılı paylaşımları yapanlar adalet ve hukuk karşısında hesap vermeli ve bu konuda yasal düzenlemeler vakit geçirilmeden hayata geçirilmeli…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.