Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
27 Eylül, 2023 11:47 tarihinde yayınlandı
0

MEB yazılı ve uygulamalı sınavlara yönelik sıkça sorulan soruları yanıtladı

Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Eylül’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği uyarınca gerçekleştirilecek yazılı ve uygulamalı sınavlara yönelik merak edilen ve sıkça sorulan soruların yanıtlarını paylaştı.

Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, yazılı ve uygulamalı sınavlara ilişkin “Hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacak?”, “Ortak yazılı sınavlarda sorular nasıl olacak?”, “Ortak yazılı sınavların yapılacağı tarihlerde okullar tatil edilecek mi?”, “Ortak yazılı sınavların notları nasıl açıklanacak?” gibi sıkça sorulan 41 sorunun detaylı yanıtlarını paylaştı. Sıkça sorulan soruların yanıtlarında ortak yazılı sınavların Bakanlık tarafından ülke, il/ilçe ve okul geneli olmak üzere üç farklı uygulaması olduğunun altı çizildi.

2023-2024 öğretim yılında 6. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılılarının, 9. sınıfların Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılılarının ortak yapılacağı hatırlatıldı. Ayrıca bu öğretim yılı için Bakanlıkça belirlenen sınavlar dışında il veya ilçe geneli ortak yazılı sınavlar da yapılabilecek. Bunların hangi ders ve sınıf düzeyinde olacağı, milli eğitim müdürlüklerince okullara duyurulacak. Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Gerekli altyapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecek. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.

Bakanlık tarafından yapılacak ortak yazılı sınavların soruları, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanarak okullara gönderilecek. Sınav uygulaması okulda görevli öğretmenlerce, değerlendirilmesi ise okul veya Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüklerince yapılacak. Ülke ve il geneli ortak yazılı sınav uygulamasının okullarda öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı, soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olması. Ortak yazılı sınav soruları için tek kaynak, ders kitapları ve kazanımları olacak. Bu nedenle ortak yazılı sınavların içeriği ve zorluk derecesi okulda yapılan sınavlarla aynı olacak. Ortak yazılı sınavlar için öğrencilerin özel bir hazırlık yapması gerekmeyecek. Ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim öğretime devam edilecek, okullar tatil edilmeyecek. Her sınav sonrasında ders öğretmenlerince sınav analizi yapılacak. Öğrenci, sınıf ve okul genelinde ortak öğrenme eksikliği veya öğrenme eksikliği ve yanlış öğrenme varsa bunların telafi edilmesi amacıyla öğrencilere geri bildirimde bulunulacak. Öğrenci, 100 üzerinden aldığı puanı daha önceden olduğu gibi e-Okul sistemi üzerinden görecek.

“Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacak”

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ve yabancı dil dersleri sınavlarının yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, “Bu derslerin önce yazılı sınavları, sonra her öğrenci için yeterli zaman ayrılacak şekilde ders öğretmeni tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçecek şekilde uygulama sınavları yapılacak. Uygulamalı sınavlar dinleme ve konuşma becerilerini ölçecek şekilde yapılacak. Dinleme ve konuşma becerilerini ölçen sınavlar ayrı ayrı puanlanacak” ifadelerini kullandı. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
swws
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
26 Mayıs, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

Karabük’te Kurban Bayramı Tedbirleri Alındı

Karabük’te Kurban Bayramı ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Vatandaşların huzurlu ve güvenli bir bayram geçirmesi için güvenlik güçleri tarafından tüm tedbirler alındı. Bayram Namazı 05.57’de kılınacak, bayramlaşma programı ise Bayramın ikinci günü Yenişehir Havuzlu Bahçede saat 12.00’de yapılacak

Karabük’te vatandaşların sağlıklı, huzur ve güvenli bir şekilde Kurban Bayramı geçirmesi için emniyet birimleri tarafından tüm tedbirlerin alındığı bildirildi.

27 Mayıs Çarşamba  günü  idrak edeceğimiz Kurban Bayramı nedeniyle Karabük il genelinde Emniyet, Jandarma, Belediye, Sağlık Hizmetleri, Enerjisa, PTT, Defterdarlık ve İlçe Kaymakamlıkları tarafından halkın huzur içinde bir bayram geçirmesi için gerekli tedbir ve önlemler alındı.

Karabük Valiliğinden yapılan açıklamada;  Karabük halkının huzurlu, güvenli ve iyi bir bayram tatili geçirmesi için gerekli tedbir ve önlemlerin alındığı açıklandı. Emniyet, Jandarma, Belediye, Sağlık Hizmetleri, Enerjisa, PTT, Defterdarlık ve İlçe Kaymakamlıkları tarafından vatandaşların, Kurban Bayramı tatilini huzur ve güven ortamı içerisinde geçirebilmeleri amacıyla tedbirler alındığı kaydedildi. Polis sorumluluk alanı dışında kalan sahada gerekli önlemler İl Jandarma Komutanlığınca alınacak.

Kurban Bayramı nedeniyle yoğunlaşacak olan il merkezinden ilçelere ve ilçeler arasındaki trafik akışını rahatlatıcı gerekli önlemler alınacak. Gerekirse ek güvenlik tedbirleri de alınacak. Kurban Bayramı nedeniyle yoğunlaşacak olan şehir içi ve şehirlerarası trafiğini rahatlatacak otobüs terminali ve garda gerekli ek önlemler alınacak.

KURBANLIK HAYVAN DENETİMLERİ

Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısından İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ile Belediye Zabıtası gibi tüm kolluk kuvvetleri sıkı bir işbirliği ve koordinasyon halinde olacak, kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetimlerin sayısı artırılacak. İl ve ilçeler arası sevki talep edilen fakat kümelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş ve yanlarında pasaportları bulunmayan kurbanlık sığır cinsi hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ TEDBİRLERİ

Kurban Bayramı öncesinde ve Kurban Bayramı süresince Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün sorumluluğunda ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlerinin koordinasyonunda İl ve İlçe Müdürlüklerinde yeterli sayıda araç ile nöbetçi veteriner hekimler görevlendirilecek.

Kurbanlık kesimi yapılacak özel işletmeler belirlenecek ve denetlemesi yapılacak.

Kurbanlık hayvan satış yerleri Belediye ile müşterek olarak her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kez usulüne uygun olarak temizlenerek dezenfekte edilecek.

SAĞLIK HİZMETLERİ AKSAMAYACAK

Bayram tatili süresince hastanelerde nöbetçi doktor ve yeteri kadar yardımcı sağlık personeli bulundurulacak. Nöbetçi eczanelerin tespiti ile açık bulundurulmaları sağlanacak. Yeteri kadar ambulans ve şoför tefriki ile diğer tedbirler İl Sağlık Müdürlüğünce bir plan dahilinde hazırlanacak.

BELEDİYE HİZMETLERİ AKSAMAYACAK

Kurban Bayramı nedeniyle Belediye Başkanlığınca zabıta, itfaiye, temizlik ve su hizmetleri ile piyasa ve işyerlerinin denetim konuları hususundaki çalışmalar özel olarak, fiyat ve kalite denetimleri için esnaf odaları ile iş birliğine gidilecek. Belediye otobüsleri geç vakitlere kadar ulaşımı sağlayacak, Defterdarlık tarafından eğlence yerlerinin denetimi, Vergi Denetmenlerince sağlanacak. Enerjisa tarafından şehre kesintisiz ve yeterli güçte elektrik verilmesi için gereken önlemler alınacak. Meydana gelebilecek arızalara ve elektrik kesintilerine karşı yeteri kadar ekip ve teknik personel görev başında bulundurulacak. PTT Baş Müdürlüğü tarafından vatandaşların haberleşme hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmeleri için uygun görülecek tedbirler alınacak. Meydana gelebilecek arızalara karşı yeteri kadar ekip ve teknik personel görev başında bulundurulacak. Belirtilen konuların yanında her kurum kendi alanına giren hususlarda ihtiyaç duyulması halinde ilave tedbirleri alacak ve herhangi bir olumsuzluğa meydan verilmeyecek.

İLGİLİ BİRİMLER 24 SAAT GÖREVDE OLACAK

Kurban Bayramı süresince Karabük Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı birimlerin 24 saat görev yapacakları, herhangi bir olayda ise vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunabilecekleri belirtildi. Belediye Birimlerinin 24 saat çalışacak ve Belediyeyi ilgilendiren konularda yine 112 Acil Çağrı merkezinin aranabileceği belirtildi.  Vatandaşlardan  ayrıca, herhangi bir yangın olayında da  112 Acil Çağrı Merkezi aramaları istendi. Kaymakamlıklarca, Kurban  Bayramı nedeniyle vatandaşların huzur ve güvenliğine yönelik benzer önlemler ilçeler itibariyle planlanacak.

BAYRAMLAŞMA PROGRAMI BAYRAMIN 2. GÜNÜ YAPILACAK

Kurban Bayramında Karabük’te  yapılacak olan resmi bayramlaşma töreni ise Bayramın 2. günü olan 28 Mayıs Perşembe günü  saat 12.00’de Yenişehir Havuzlu Bahçede yapılacak. Bayramlaşma programına; Karabük Valisi Oktay Çağatay başta olmak üzere Milletvekilleri ve İl Protokolü ile vatandaşlar katılacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin