Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
16 Ekim, 2023 14:29

Mazot ve Gübre Fiyatları Çiftçileri Vurdu

A+ A-

Mazot ve gübre fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tarımın durma noktasına geldiği ifade edilirken,  Karabük'te çeltik üretimi yapan Halit Gömeç, tarıma verilen desteklerin yetersiz olduğunu ve çiftçilerin mağdur olduğunu belirtti. Mazot ve gübre fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tarımın durma noktasına geldiğini ifade eden Gömeç, hükümetin çiftçileri mağdur ettiğini söyledi. Karabük'te yaklaşık 300 dönüm alanda 4 kardeşi ile birlikte çeltik üretimi yapan Halit Gömeç, verilen desteklerin ekimlerde hiçbir katkısının kalmadığını, mazota ve gübreye gelen zamlarla tarımın durma noktasına geldiğini söyledi. Gömeç, "3 ay içerisinde mazota yüzde 100'ün üzerinde zam gelmiş, senin ürünün geçen seneden bu noktaya yüzde 25 civarında zamlanmış. Hükümet dönümüne 18 lira gübre desteği verirken, ben dönüme 40 kilogram gübre atıyorum, gübrenin torbası bin 50 TL oldu. Adalet mi bu? Hükümet çiftçiyi mağdur etti" dedi. Çeltik  üreticisi çiftçi Halit Gömeç (48), Karabük Zobran Köyü'ne bağlı Cemal ovası bölgesinde 4 kardeşi ile birlikte 300 dönüm alanda çeltik üretimi yapıyor. Bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde gitmesi ve sıcaklıkların uzun sürmesi nedeni ile üretimde yüzde 25 kayıp yaşadığını belirten Gömeç, ekim alanından 180 ton civarında ürün bekliyor. Halit Gömeç tarıma olan desteğin giderek azaldığını ve çiftçilerin mağdur olduğundan yakındı. Dönüm başına 18 lira gübre desteği alan Gömeç gübrenin torbasının bin 50 TL olduğunu ve dönüme 40 kilogram gübre attığını, ülkenin her geçen gün vahim durumuna sürüklendiğini aktardı.

"KARABÜK'TE TOPLAM 550 DÖNÜM ALANDA ÇELTİK EKİMİ YAPILIYOR"

Halit Gömeç şunları söyledi: "2023 yılının hasadına başladı. Yaklaşık 10-15 gün geç başladı hasata. Ağustos ayı aşırı sıcak gitti. Bitkisel stresin geçiş süreçleri oldu. Böyle olunca da dekar başına yüzde 20 verim kaybı oldu. Ürün konusunda memnunuz ama fiyat konusunda kesinlikle memnun değiliz. Hastalığı geçen seneye göre yüzde 25 oranında bir düşüş var. 4 kardeş yaklaşık 300 dönümde ekim yapıyoruz. Karabük'te toplam 550 dönüm alanda ekim yapılıyor ve 350 ton civarında ürün bekliyoruz. Bir ay oldu açıklama yapılmadı. Geçen sene 14- 15'ten başlayan fiyat bu sene 18- 19 bandında. TMO fiyat açıklaması yaptığı için tarım kredisi alımları yüzde 80 oranında azaldı. Fiyatlardan memnun değiliz. Hükümet çiftçiyi mağdur etti. Çeltik üreticisi olarak biz de mağduruz. Buğday, mısırda mağdur olduğu gibi… Fiyatın açıklanmasını bekliyoruz ama bu sonuçtan sonra da zaten açıklanmadı, umudu kestik.

"1 KİLOGRAM ÇELTİK BİLE ETMİYOR VERİLEN GÜBRE DESTEĞİ"

Çamurun, batağın içinde çabalıyoruz, emeğimizin karşılığını alamayınca sitem görüyoruz. Nisan ayından beri bunu üretiyorum ben, çoluk çocuk, ailecek, 4 kardeş batağın, çamurun içinde emeğin karşılığını alamayınca da elbette sitem devam edeceksin. Hakkımız bu. Yazık değil mi, bunun gübresi ile mazotu ile, ilaçlaması ile ve beden ile kullanım. 3 ay içinde mazota yüzde 100'ün üzerinde zam gelmiş, senin ürününün geçen seneden bu nokta yüzde 25 civarında zamlanmış. Adalet mi bu? Gösterin bana 40 yaşında, aşağıda Türkiye'de kaç tane çiftçi var, kaç bin kişi var 40 yaşın altında? Hep 60-70-50… Ben 48 yaşındayım, kim yetiştirecek bunu? Geriden gelen nesil yok. Tarlada kimse çalışmıyor, kim yetiştirecek? Ondan sonra 'bir karış toprak kalmasın ekin' diyorlar ekilmez. 11 dönüm yerden destekleyemiyorum. Dekar başına bana devlet 250 lira civarında mazot veriyor çeltikte. 18-20 lira gübre veriyor. Aldığımız hepsi bu ama gübrenin torbaları olmuş bin 50 TL, DAP gübre… 100 kilosu 2 bin 100 lira yapıyor. Ben zaten dönüme 40 kilogram gübre atıyorum. Sen bana gülünecek rakam 18 TL para veriyorsun. 2 bin 100'ü böl 40'a 18 TL gülünç bir rakam. 1 kilogram çeltik bile bilmiyor.

"HER GEÇEN GÜN ÜLKE VAHİM DURUMA DOĞRU GİDİYOR"

Mazota bakan zaten yok başını gitti ama üretim yapanlar, lojistik yapanlar, nakliyecilik yapanlara yardımcı olunması gerekiyor. Bunu üretiyorum ben, işlenecek bu toprak, bu mahsul yetişecek. Bu ülkelerde hiçbir şey yapılamaz. Yavaş yavaş nesil ihtiyarladıkça çökeceğiz. Tarım çökmeye gidiyor benim gözümde. Çünkü tarımda işçi yetişmiyor arkadan, benim çocuğum büyümüyor, sarılmıyor, kaçıyor. Böylesine geniş nasıl toprak işlenecek de karnımız doyacak, bu torak insan gücü ile işlenecek, ne yazık ki, her geçen gün ülke vahim duruma doğru gidiyor." Kaynak: ANKA  

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Kasım, 2024 00:15
blank
İhlas Haber A.

Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi

A+ A-

Rize’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ bu yıl da ilgi odağı oldu.
Rize’nin Ardeşen ilçesinde her yıl geleneksel hale gelen Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’nın bu yıl 5.’si düzenlendi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kültür ve tutkularından biri olan atmacacılık geleneğinin bir yansıması olan yarışmada 25 atmaca güzellik ve beceride birbirleriyle yarıştı. Etkinliğe yarışmacıların dışında çok sayıda atmacasever de katıldı. Etkinlikte genç-yaşlı atmacacılar herkesin ilgi odağı oldu.
40 yıldır atmacacılık ile uğraştığını kaydeden Bülent Akdemir, "Yaklaşık 40 yıldır yani 6 yaşından beri atmacacılık ile uğraşıyorum. Çok seviyorum. Bu anlatılmaz yani yaşanır. Buna biz et, tavuk yüreği, hindi boynu, alabalık, yumurta, bu tip şeylerle bakıyoruz. Sevdikten sonra bakım maliyeti insanın gözüne gelmiyor" dedi.
3 yıldır babası ile birlikte atmacacılık yaptığını ifade eden 17 yaşındaki Doğukan Sonbay, “Suyuna, yemine, yemeğine, özellikle kaldığı yere çok dikkat ediyoruz. Altına sürekli odun serip temiz bir ortamda besliyoruz. Kemalpaşa’dan babamla birlikte atmacalarımızı getirdik. Birlikte sergileyeceğiz. Atmacacılık çok güzel bir duygu, paylaşılamaz bir sevgi" dedi.
Atmacasına çocuğu gibi baktığının altını çizen bir başka yarışmacı Recep Birinci de, "Çocukluğumdan beri atmacacılık yapıyorum. Atmacacılığı çok seviyorum. Atmacaya çocuğum gibi bakıyorum. Sabah uyandığımda kendim yemeden onu yediriyorum" ifadelerini kullandı.

"İnsanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar"
Atmaca beslemeyi çocuk büyütmeye benzeten Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün de, "Yıllardır devam eden bir gelenek. Ben de çocukluğumda atmaca yakalama, evimizde babamın atmaca beslediği, bu olayı yaşamış biri olarak insanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar. Bu kuşun insanın elinde oturması, gözünüze bakması, elinizden yumurta yemesi. Gerçekten aşık oluyorsunuz bu hayvanlara. Dönem sonunda da göç yollarında, göç devam etmesi için salıyorsunuz. Böyle kız çocuklarımızı belli bir yaşa geldikten sonra üniversiteye gitsin, kendi ayaklarında dursun, işte ne bileyim gözünüzden sakındığınız, beslediğiniz, her şeyiyle ilgilendiğiniz, çocuklarınızı nasıl ki üniversite gönderiyorsunuz. Ben bu olayı ona benzetiyorum. Biz de bu kuşları böyle bir dönem burada sevip besleyip ondan sonra salıp göçlerine devam etmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Üniversite Eczanesi
Üniversite Eczanesi
Adres

Üniversite Mahallesi, Efsa Nur Sokak B-Blok No:1-A-B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-2726

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455