blank
Ramazan Öztürk tarafından
09 Ağustos, 2024 14:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Maymun Çiçeği nedir? Nasıl bulaşıyor? Belirtileri Nelerdir?

Afrika’da etkisini artıran maymun çiçeği virüsü (mpox), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden sonra diğer Afrika ülkelerinde de hızla yayılmaya başladı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), virüsün yayılması karşısında acil durum ilan etmeye hazırlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kongo’daki sözcüsü, bu yıl Afrika genelinde 13 binden fazla mpox vakası tespit edildiğini ve virüs nedeniyle ölenlerin sayısının 1000’i aştığını belirtti. Maymun çiçeği virüsü, ilk olarak 1958 yılında laboratuvar maymunlarında tespit edilmiş bir virüs türüdür. 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde insanlarda görülen ilk vaka ile insan sağlığı açısından da tehdit oluşturmaya başlayan bu virüs, "Orthopoxvirus" ailesine aittir. Belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve ciltte kaşıntı ile şişlik yer alıyor. Virüs genellikle temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla bulaşırken, çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı bildiriliyor. Ancak Afrika'da aşıya erişim sorunları yaşanıyor ve hastalığın tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılıyor. Mpox'un yayılma hızına dikkat çeken uzmanlar, özellikle Afrika'daki sağlık altyapısının yetersiz olduğu bölgelerde virüsün kontrol altına alınmasının zorlaştığını vurguluyor. CDC’nin acil durum ilan etmesi halinde, Afrika'da virüse karşı alınacak önlemler daha da sıkılaştırılacak. (Sevgi Özdemir)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havalar ısındı, kene kabusu başladı

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene hadiseleri bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte birinci olay Mayıs ayının birinci günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne geldi.
Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene olayları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene birinci kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.
Kene hadiselerine karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiseleri, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine birinci hadise geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene birinci hadisemiz Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü vilayetlerde daha erkenden tespit edilen hafif hadiseler vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında tekrar hadiseler ortaya çıkacaktır. Halkımız buna nazaran tedbirler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi meskenine geldiği vakit da tüm bedenini kene açısından denetim etmesi kıymetlidir. Şu an havalar tam sıcak olmamasına karşın bilhassa Haziran-Temmuz ayına gerçek kayacak diye düşünüyoruz. Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine nazaran baktığımız vakit 20-30 hadisemiz oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran’da olurdu. Artık de Haziran-Temmuz aylarına gerçek kayacaktır ancak birinci olayımız geldi. İnsanlarımız önlemlerini alsınlar. KKKA hadiseleri bizde genelde Ağustos ayında 15’inden sonra bitiyor lakin yeniden de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" dedi.
Kurban Bayramı periyodunda hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı devrine çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban devrine daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte öbür bölgelere masraf hayvandan düştüğü vakit ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu kelam konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.